hoja multiflora

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stoi na zachodnim parapecie nad kaloryferem. Czasami spryskuję wodą i podlewam jak przeschnie
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ola -ja też mam taki sam problem z Multiflorą Speckles :(
Wydaje mi się ,że przyczyną opadania pąków jest brak odpowiedniej ilości światła :roll:
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

W sumie to ona ma w miarę dużo światła :? może to też z powodu suchego powietrza
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Ja mam inne pytanie dot. hoji. Dostałam niedawno dużą roślinę (carnosa) i ma jakby pomarszczone liście i niektóre (chyba stare) odpadają.Dlaczego tak się dzieje :?:I jeszcze jedno: była właścicielka po kwitnieniu obcinała jej kwiatostany, bo nie wiedziała, że nie wolno :!: . Czy hoja jeszcze zakwitnie :?:
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja hoja, w końcu olana przez mnie przetrzymała mnie (albo ja ją?) dwa miesiące, i obecnie prócz kilku ZDROWYCH liści wypuściła pąki i wygląda na to, że ZAKWITNIE :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wioleta pisze:Ja mam inne pytanie dot. hoji. Dostałam niedawno dużą roślinę (carnosa) i ma jakby pomarszczone liście i niektóre (chyba stare) odpadają.Dlaczego tak się dzieje :?:I jeszcze jedno: była właścicielka po kwitnieniu obcinała jej kwiatostany, bo nie wiedziała, że nie wolno :!: . Czy hoja jeszcze zakwitnie :?:
Być może ma za sucho dlatego marszczą się liście i opadają, daj zdjęcia a co do kwitnienia pewnie będzie miała teraz parę lat przestoju, zresztą po zmianie miejsca hoja bardzo często na któryś rok przestaje kwitnąć. :wink:
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Obrazek Obrazek
Myślę też, że może nie była nawożona i wiem że stała w pokoju zachodnim nie przy oknie.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

hoja multiflora.

Post »

Obrazek

Nie znalazłam jej wątku i postanowiłam założyć.Wiem,że wiele osób ją ma w swojej kolekcji.
To pierwsza hoja,którą kupiłam zafascynowana jej kwiatami w "Kwietniku".U mnie rośnie trochę dziwnie,tzn.pęd długi zdrewniały i łysy.Tylko na szczycie pióropusz liści,spośród których wyrastają baldaszki kwiatowe.Jak wyrastają górne liście ( po 2) to od razu też maleńki baldaszek.Postanowiłam na wiosnę ją obciąć,może się rozgałęzi i będzie mieć bardziej krzaczastą formę.A górę spróbuje ukorzenić.Lubi mieć bardziej wilgotno,niż pozostałe hoje.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Re: Hoja multiflora.

Post »

Śliczna jest Grażynko. ;:138
Podobnie jak Ciebie, zauroczyły Mnie jej kwiaty. Kupiłam taką malutką i nieukorzenioną roślinkę. Szybko puściła korzonki. Miała już dwa pędy kwiatowe, ale straciła je. Teraz już jest w ziemi i powoli rosną młode listki a pomiędzy maleńki pędzik. Mam nadzieję, że doczekam się kwitnienia. To Moja ulubienica wśród hoi. No może na równi z Liską. ;:138
Tak wyglądała po wsadzeniu, jeszcze ma pęd, ale wkrótce spadł. Potem wyczytałam, że nie powinnam wsadzać do ziemi tylko poczekać jak przekwitnie. Trudno, ma nowy. Oby nie zapeszyć.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zobaczysz,jak szybko się pozbiera.Nie przejmuj się pędzikiem,jak sie wzmozni to i pędzik będzie.Ona lubi zraszanie.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już ma następny maleńki pędzik. ;:138
Zraszam ją często. Straszny z niej pijak. :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Czytałam,że ma pokrój krzaczasty,to moją obetnę.Jest długa i niemożebnie łysa.wyglada dziwacznie.Z moich obserwacji wynika,że chętnie rośnie.Moja zrzuciła na sylwestra pączki tuż,tuż przed rozkwitem z kilku pędzików.Przyczyną było najprawdopodobniej zbyt szeroko otwarte okno.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też czytałam, że ona z tych chętnych jest. :D
I nie da się jej prowadzić tak jak np. carnosę na jakimś pałąku. To taki krzaczek.
Podleję ja troszkę nawozem, może pogonię te pędy kwiatowe.
Tak zrobiłam z calicynią i już są pączusie. ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”