Awokado - uprawa z pestki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Awokado - uprawa z pestki
Podejrzewam podobne błędy uprawowe jak w przypadku Mango.
Opisz warunki uprawy, wystawa, podlewanie, czy doniczka ma odpływ, nawożenie, twardość wody do podlewania.
Opisz warunki uprawy, wystawa, podlewanie, czy doniczka ma odpływ, nawożenie, twardość wody do podlewania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Drzewko z pestki, ma ok 5 msc-y, wystawa południowa, osłonka z drobną warstwą keramzytu na dnie, zraszanie co kilka dni , woda o sredniej twardości, podlewanie w niewielkich ilościach co 2 dni, ziemia zwykla ogrodowa ( nie robilem mieszanki)
- norbert76
No to cóż, rośliny doniczkowe wymagają podlewania wyłącznie miękką wodą. W przypadku średnio twardej wody, musisz filtrować jeśli masz tylko zwykły filtr do dzbanka albo używaj przegotowanej, to mieszaj pół na pół z wodą destylowaną.
Druga sprawa, rośliny doniczkowe wymagają sadzenia do mieszanki ziemi i rozluźniacza, nigdy nie sadzimy do samej ziemi. Przesadź do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3 :1.
Trzecia sprawa, osłonka do wywalenia, doniczka ma stać na podstawce - do korzeni musi docierać powietrze.
Czwarta, spryskiwanie liści nic daje oprócz zmycia kurzu. Mało tego, rośliny trzymane w suchym powietrzu dostają w ten sposób terapię szokową.
Jeśli chcesz chociaż trochę podnieść wilgotność powietrza to bierzesz dużą tackę, wsypujesz keramzyt, zalewasz wodą, tak żeby go tylko przykryć, na to stawiasz podstawkę i doniczkę. Pilnujesz żeby keramzyt był cały czas umiarkowanie wilgotny. No i oczywiście w okresie jesienno-zimowym ostrożnie z grzejnikiem, najlepiej żeby chodził na minimalnym poziomie, chociaż ostatnie zimy są tak ciepłe, że grzanie nie ma większego sensu.
W okresie jesienno-zimowym, raz w miesiącu daj trochę mineralnego nawozu.
Druga sprawa, rośliny doniczkowe wymagają sadzenia do mieszanki ziemi i rozluźniacza, nigdy nie sadzimy do samej ziemi. Przesadź do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3 :1.
Trzecia sprawa, osłonka do wywalenia, doniczka ma stać na podstawce - do korzeni musi docierać powietrze.
Czwarta, spryskiwanie liści nic daje oprócz zmycia kurzu. Mało tego, rośliny trzymane w suchym powietrzu dostają w ten sposób terapię szokową.
Jeśli chcesz chociaż trochę podnieść wilgotność powietrza to bierzesz dużą tackę, wsypujesz keramzyt, zalewasz wodą, tak żeby go tylko przykryć, na to stawiasz podstawkę i doniczkę. Pilnujesz żeby keramzyt był cały czas umiarkowanie wilgotny. No i oczywiście w okresie jesienno-zimowym ostrożnie z grzejnikiem, najlepiej żeby chodził na minimalnym poziomie, chociaż ostatnie zimy są tak ciepłe, że grzanie nie ma większego sensu.
W okresie jesienno-zimowym, raz w miesiącu daj trochę mineralnego nawozu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Super. Tak tez zrobię:). Dziękuję za pomoc i porady.
Cześć, jakiś czas temu na ziemi w awokado zauważyłam żółty nalot, który miejscami jest bardziej "puszysty" i wygląda jak pleśń, a miejscami bardziej przypomina żółtą, twardą skorupę. Awokado było przesadzane na początku maja, bardzo źle to zniosło, nie byłam pewna czy się podniesie, ale na szczęście odżyło. Co to może być? Czy wystarczy zgarnąć ten żółty nalot i dosypać nowej ziemi?
- norbert76
Zbyt zbite podłoże. Nie sadzimy roślin do samej ziemi, a do mieszanki ziemi i żwirku.
Doniczka musi mieć odpływ.
Trzeba też zapewnić jasne stanowisko na parapecie i w miarę możliwości cyrkulację powietrza.
Doniczka musi mieć odpływ.
Trzeba też zapewnić jasne stanowisko na parapecie i w miarę możliwości cyrkulację powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ale co to jest? I co z tym zrobić, zebrać z wierzchu? Roślina jest posadzona w mieszance ziemi uniwersalnej, perlitu i ziemi do palm; stoi przy południowym oknie, które często jest uchylone.
- norbert76
Pleśń. Najwidoczniej jest zbyt mało perlitu. Powinno być go około 1/3 w stosunku do ziemi.
Doniczka ma odpływ?
Doniczka ma odpływ?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pleśń może być żółta??
Doniczka ma jedną dziurę na spodzie. Generalnie, ziemia jest wysuszona niż zbyt mokra, bardzo szybko schnie i trzeba podlewać roślinkę codziennie/ co dwa dni. No i ponawiam pytanie co zrobić w tej sytuacji, bo nie wiem czy to się może rozprzestrzeniać jakoś, czy mogę po prostu zdjąć wierzchnią warstwę i dosypać nową. Może ktoś się spotkał z czymś takim?
Doniczka ma jedną dziurę na spodzie. Generalnie, ziemia jest wysuszona niż zbyt mokra, bardzo szybko schnie i trzeba podlewać roślinkę codziennie/ co dwa dni. No i ponawiam pytanie co zrobić w tej sytuacji, bo nie wiem czy to się może rozprzestrzeniać jakoś, czy mogę po prostu zdjąć wierzchnią warstwę i dosypać nową. Może ktoś się spotkał z czymś takim?
- norbert76
No to mamy wstępne wyjaśnienie pojawienia się pleśni oprócz tego co napisałem wcześniej.
Nieprawidłowe podlewanie. Podlewasz większą ilością wody i rzadziej, a nie pewnie małą i często. Podejrzewam również, że ze względu na na zbyt małą ilość rozluźniacza w podłożu i zbyt częstym podlewaniu, podłoże w głębi bryły korzeniowej może być jeszcze zbyt wilgotne, pomimo tego że jego wierzchnia warstwa wydaje się być sucha.
Wymień podłoże, zrób mieszankę jaką napisałem oraz zacznij prawidłowo podlewać i tyle.
Kolor pleśni może być od podlewania zbyt twardą wodą. Więc musisz zacząć podlewać miękką.
Nieprawidłowe podlewanie. Podlewasz większą ilością wody i rzadziej, a nie pewnie małą i często. Podejrzewam również, że ze względu na na zbyt małą ilość rozluźniacza w podłożu i zbyt częstym podlewaniu, podłoże w głębi bryły korzeniowej może być jeszcze zbyt wilgotne, pomimo tego że jego wierzchnia warstwa wydaje się być sucha.
Wymień podłoże, zrób mieszankę jaką napisałem oraz zacznij prawidłowo podlewać i tyle.
Kolor pleśni może być od podlewania zbyt twardą wodą. Więc musisz zacząć podlewać miękką.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tylko tak jak napisałam wcześniej, awokado bardzo źle zniosło przesadzanie, więc czy to jest konieczne? A może mogę po prostu dosypać keramzytu na spód i zebrać ziemię z wierzchu i też będzie dobrze?
- norbert76
Nie rozumiesz, posadziłaś do nieprawdłowego zbyt zbitego podłoża wskutek m.in. czego zaczęła pojawiać się pleśń i myślisz że sama wymiana wierzchniej warstwy oraz dosypanie na dno keramzytu wystarczy? Nie, nie wystarczy. Podłoże musi być przepuszczalne na całej głębokości doniczki, bo problem będzie wracać, a z czasem zaczną gnić korzenie.
Trzeba było od razu zapewnić właściwą pielęgnację, to dzisiaj problemu by zapewne nie było.
Trzeba było od razu zapewnić właściwą pielęgnację, to dzisiaj problemu by zapewne nie było.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podłoże samo w sobie nie ma konsystencji zbitej, jest sypkie i delikatne, a posadzilam je w takim podłożu, w jakim sam mi doradziłeś kilka miesięcy temu.