Grzyby identyfikacja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grzyby - identyfikacja
Pewnie gęśnica wiosenna zwana majówką wiosenną. Powinna mieć dość mocno wyczuwalny zapach mąki.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Grzyby trawnikowe - identyfikacja
Proszę o identyfikację tego grzybka, co to będzie?
Wyrósł na środku trawnika , w sumie jest ich kilkanaście.
Re: Grzyby trawnikowe - identyfikacja
Wyglada ja łysiczka lancetowata. Niektórzy używają jej do celów rekreacyjnych. Może to też być stożkówka podobna do łysiczki. Na innych forach są znawcy grzybów halucynogennych, oni od razu by rozpoznali.kamil_kluczbork pisze:Proszę o identyfikację tego grzybka, co to będzie?
]
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Grzyby - identyfikacja
Łysiczka zwykle rośnie gromadnie, po kilka sztuk w jednym miejscu. Brakuje też charakterystycznego czubka na kapelusiku więc zamiast rekreacji może być doba w ubikacji
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzyb na pniu - jadalny
Hej,
Dziś na ponad 10 letnim pniu wiązu znalazłe takie oto duże ucha grzyba.
https://drive.google.com/open?id=1GzpVb ... LH3ZXnX1dp
Czy to jest jadalne ? Więcej niż jeden raz
Czytałem, że może to być coś z rodziny boczniaków.
Dziś na ponad 10 letnim pniu wiązu znalazłe takie oto duże ucha grzyba.
https://drive.google.com/open?id=1GzpVb ... LH3ZXnX1dp
Czy to jest jadalne ? Więcej niż jeden raz
Czytałem, że może to być coś z rodziny boczniaków.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
W temacie jesiennych grzybów
Witam zaprzyjaźnionych Forumowiczów.
Poddaję do rozpoznania grzyby, które wyrosły przy pniu jabłoni (szarej renety). Są jędrne, zdrowe, wyglądają zachęcająco, jest jednak coś co nie sprzyja ich konsumpcji. Mianowicie, mają bardzo silny zapach kory, niemożliwy do zniesienia, w ogóle nie pachną grzybami. Moje doświadczenie podpowiada mi, że to opieńki, jednak bliżej ich nie jestem w stanie rozpoznać. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takimi grzybami na swojej działce? Proszę o podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Zdjęć może i dużo ale mają one posłużyć jako tablice poglądowe.
Poddaję do rozpoznania grzyby, które wyrosły przy pniu jabłoni (szarej renety). Są jędrne, zdrowe, wyglądają zachęcająco, jest jednak coś co nie sprzyja ich konsumpcji. Mianowicie, mają bardzo silny zapach kory, niemożliwy do zniesienia, w ogóle nie pachną grzybami. Moje doświadczenie podpowiada mi, że to opieńki, jednak bliżej ich nie jestem w stanie rozpoznać. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takimi grzybami na swojej działce? Proszę o podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Pozdrawiam - Jurek55
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W temacie jesiennych grzybów
To jest opieńka. Masz szczęście, bo u na w tym roku zero.
-
- 50p
Faktem jest, że w tym roku jest krucho z opieńkami - przynajmniej też u mnie. Te, które nie rosły na tej jabłoni znalazły swoje zastosowanie kulinarne. Te przedstawione w tym poście niestety nie nadają się do spożycia ze względu na mocny zapach kory - chyba, że ktoś ten zapach akceptuje. A szkoda, bo naprawdę piękne i zdrowe okazy.
Pozdrawiam - dziękuję za wpis.
Pozdrawiam - dziękuję za wpis.
Pozdrawiam - Jurek55
-
- 50p
- Od: 18 lis 2020, o 18:24
Nie ważne czy duża czy mała opieńka jak dla mnie to idealny grzyb do suszenia.
W tym roku to faktycznie z nimi była lipa .Mało i dziwnie szybko przerastały .
W tym roku to faktycznie z nimi była lipa .Mało i dziwnie szybko przerastały .
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opieńki do wykorzystania w kuchni powinno się zbierać młode i średnio wyrośnięte.
Dla mnie marynowana opieńka miodowa to idealny dodatek do białego barszczu.
W tym roku opieńki zawiodły, ale nie zawiodły inne jesienne grzyby - boczniaki. Ciągle można je zbierać w lesie, a ja i mój sąsiad mamy u siebie na działce na karpach po wyciętych drzewach. Moje skonsumowane jako baza "flaczków" grzybowych. Sąsiada jeszcze rosną, choć ewidentnie przetrzymane, wielkie kapelusze.
Dla mnie marynowana opieńka miodowa to idealny dodatek do białego barszczu.
W tym roku opieńki zawiodły, ale nie zawiodły inne jesienne grzyby - boczniaki. Ciągle można je zbierać w lesie, a ja i mój sąsiad mamy u siebie na działce na karpach po wyciętych drzewach. Moje skonsumowane jako baza "flaczków" grzybowych. Sąsiada jeszcze rosną, choć ewidentnie przetrzymane, wielkie kapelusze.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To nie opieńki, a łuskwiak nastroszony/pholiota squarrosa. Wyrośnięte faktycznie przypominają troszkę opieńki, ale po trzonie widać, że to łuskwiak. Nie jest trujący, ale niejadalny, bo gorzki.Jurek_stok pisze:Witam zaprzyjaźnionych Forumowiczów.
-
- 50p
Dziękuję wielce za wpis. Rozpoznanie bezbłędne. Jestem pełen uznania. No, niejadalny jest, bo ten jego dziwny zapach wręcz zniechęca do podejmowania prób kulinarnych. A tak w ogóle, to jak nie zna się grzyba to się go nie spożywa. I tego się trzymam.
Pozdrawiam serdecznie. :
Pozdrawiam serdecznie. :
Pozdrawiam - Jurek55