Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Ja pod koniec sezonu podkładam coś pod dynie - zwykle kawałek styropianu albo deskę, zeby miały izolację od podłoża.
W tym roku ostatnią dynię z zeszłego sezonu rozkroiłam w maju - był to muskat karaibski. Część nasion miała już spore kiełki i pierwsze listki. Niestety na surówkę dyńka się już nie nadawała - tylko na zupę.
W tym roku ostatnią dynię z zeszłego sezonu rozkroiłam w maju - był to muskat karaibski. Część nasion miała już spore kiełki i pierwsze listki. Niestety na surówkę dyńka się już nie nadawała - tylko na zupę.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdzie są ostrzeżenia przed przymrozkami?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja często korzystam z tej strony, a dla tego regionu jest tutaj https://pogoda.interia.pl/prognoza-szcz ... ,cId,39240
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
Też mam jeszcze kilka rosnących w gruncie i nie za bardzo wiem co robić. To są samosiewki Hokaido, późno wystartowały, są nawet duże, ale brak odpowiedniego wybarwienia.
Większe mogą się jeszcze w domu przebarwić - trzeba po zerwaniu obserwować, a jakby co wsadzić w słoiki albo mrozić - jeśli się przejeść nie dadzą. Ja swoich na razie nie ruszam. Zapowiadają jakiś niewielki przymrozek w okolicach 20 października, ale równie dobrze moze przejść obok.
Czy dynia Baby Boo jest jadalna czy bardziej ozdobna?
Pozdrawiam Marcin
Baby Boo można jeść chociaż wiele do jedzenia tam nie ma.
Jednak jeśli jest to dynia kupiona jako ozdobna, to ja bym nie jadła, bo nie wiadomo jak była uprawiana, jakie nawozy, opryski, karencja śor. Jeśli nie jest przeznaczona do konsumpcji to producent nie musi zachowywać norm.
Jednak jeśli jest to dynia kupiona jako ozdobna, to ja bym nie jadła, bo nie wiadomo jak była uprawiana, jakie nawozy, opryski, karencja śor. Jeśli nie jest przeznaczona do konsumpcji to producent nie musi zachowywać norm.
Nie, z własnej uprawy, więc wiem co jem
Pozdrawiam Marcin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Czy to prawda, że pestki dyni hokkaido są szkodliwe? Właśnie czytam w internecie różne opinie na ten temat, a w piekarniku suszą się pestki z dwóch dyń.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Skąd taka hipoteza ?--julian-- pisze:Czy to prawda, że pestki dyni hokkaido są szkodliwe?