Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
Czy można już wystawić na taras oleandry?
Witam
Jak w temacie. Do tej pory stoją w pomieszczeniu ale zrobiło się ciepło nie ma już mrozów więc pomyslałam że można by było je wystawić.
Pozdrawiam Natka
Jak w temacie. Do tej pory stoją w pomieszczeniu ale zrobiło się ciepło nie ma już mrozów więc pomyslałam że można by było je wystawić.
Pozdrawiam Natka
ja swojego wystawiam po przymrozkach.wstrzymaj sie jeszcze,po co żałować...
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja juz wystawiłam:)
Ja już swoje wystawiłam.Jeżeli nie w nocy przymrozków to może stać na dworzu.Wytrzymuje nawet w temperaturze 0 stopniu.Pozdrawiam:*:*:*:*:
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
Witam,
Kupiłam sadzonkę oleandra, przez całe lato pięknie rósł. Ma już ok 120 cm.
Niestety od 2 tygodni zaczęły od spodu żółknąć liście.
Podlewam go regularnie.
Jak może być tego przyczyna?
Pozdrawiam
--
Misia
Kupiłam sadzonkę oleandra, przez całe lato pięknie rósł. Ma już ok 120 cm.
Niestety od 2 tygodni zaczęły od spodu żółknąć liście.
Podlewam go regularnie.
Jak może być tego przyczyna?
Pozdrawiam
--
Misia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No więc tak:
W pażdxierniku lub listopadzie (jeśli jest naprawdę ciepły) oleandry są przenoszone do w miarę jasnego i chłodnego pomieszczenia o temp około 18 stopni. Dokładnie sprawdzamy czy nie mają tarczników i zostawiamy je w spokoju do wiosny. W tym czasie podlewane są rzadko, raz w tygodniu, tak żeby ich nie zasuszyć. Oleandry traca wtedy wszystkie licie. Ponieważ częśc naszych ma ponad 2 metry są przycinane (robimy sadzonki) a dzięki temo latem zakwita 'kula' kwiatów. Można je formować, lepiej kwitną.
W lecie stoją w słonecznym miejscu na dworze i cały czas maja wodę w podstawkach
W tym roku mają owoce, ale zwykle kwiatostany są obcinane, bo owoce zawsze osłabiaja roślinę a i tak tego nie opłaca się siać
Owocki bardzo ładne i dekoracyjne jak zdążę to wstawię później zdjęcie. Póki co pada
W pażdxierniku lub listopadzie (jeśli jest naprawdę ciepły) oleandry są przenoszone do w miarę jasnego i chłodnego pomieszczenia o temp około 18 stopni. Dokładnie sprawdzamy czy nie mają tarczników i zostawiamy je w spokoju do wiosny. W tym czasie podlewane są rzadko, raz w tygodniu, tak żeby ich nie zasuszyć. Oleandry traca wtedy wszystkie licie. Ponieważ częśc naszych ma ponad 2 metry są przycinane (robimy sadzonki) a dzięki temo latem zakwita 'kula' kwiatów. Można je formować, lepiej kwitną.
W lecie stoją w słonecznym miejscu na dworze i cały czas maja wodę w podstawkach
W tym roku mają owoce, ale zwykle kwiatostany są obcinane, bo owoce zawsze osłabiaja roślinę a i tak tego nie opłaca się siać
Owocki bardzo ładne i dekoracyjne jak zdążę to wstawię później zdjęcie. Póki co pada
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mam oleandra. Ma ok. 1,5 m. Dostałam go od znajomej. Po prostu tak się rozrósł, że chciała go wyrzucić. Do tej pory mi nie kwitł. Może dlatego, że mieszkałam w bloku i był przechowywany w cieple. Teraz mieszkam na wsi i oleander stoi na dworze. Zawiązał pąki i nic. Czy to normalne. Czy zakwitnie przed zimą?