Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
A ja świeżo kupiłem bezkolcową "Triple Crown". Jeszcze jej nie posadziłem dobrze a już się pokłułem! Ona tak ma, że łodygi nie są gładkie? , że jest na nich coś więcej niż meszek?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
jeżyny nie dojrzewają
Witam. Posiadam na działce jeżyny. Bardzo ładnie owocowały. Od kilku lat niestety jest bardzo dużo owoców ale czerwonych, które nie dojrzewają. Dojrzewają pojedynczo. Kiedyś zrywałem jednorazowo po 5-6 kg obecnie pół kg i to tylko do połowy sierpnia. Obecnie pędy obwieszone są od dwóch miesięcy czerwonymi owocami i niestety nie dojrzewają. Podobnie jest u mojej sąsiadki. Proszę o jakąś radę.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powodem niedojrzewania jeżyn może być szkodnik -szpeciel jeżynowiec
https://poradnikogrodniczy.pl/szkodniki ... lcowej.php
https://poradnikogrodniczy.pl/szkodniki ... lcowej.php
Pozdrawiam Paweł
Dzięki za odpowiedź. W info jaki mi podałem w linku jest napisane żeby pędy porażone usuwać i palić . Ale jak te pędy rozpoznać. U mnie nie widać żadnych oznak porażenia.
-
Rozpoznajesz po tym, że owoce nie dojrzewają
Pozdrawiam Paweł
Może ktoś z Państwa mi podpowie: czy jeśli jeżyna miała maciupeńkie owoce, to znaczy że zdziczała? Czy to możliwe? Czy może przyczyyną był brak nawozu?
-
Może to być taki gatunek jeżyn albo zbyt duża ilość pędów owoconośnych. Zaleca się zostawienie 4-6 najsilniejszych pędów i skracanie pędów bocznych.
Roślina wtedy wykształca większe owoce. Oczywiście ważne jest też nawożenie oraz podlewanie.
Roślina wtedy wykształca większe owoce. Oczywiście ważne jest też nawożenie oraz podlewanie.
Pozdrawiam Paweł
U mnie jeżyny już 3, nawet 4 rok zostają czerwone i nie dojrzewają. Powiedziano mi jednak w porządnym sklepie ogrodniczym, że to raczej nie on jeśli nie ma innych śladów jego bytności niż brak dojrzewania owoców. Żadnych śladów na liściach nigdy nie zaobserwowałam. Co o tym sądzicie?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ja bym przycięła pędy w miarę krótko i popryskała od szpeciela.
Też mam jerzynę Black Satin kupioną w Biedronce ,owoce miała drobne ,twarde ,kwaśne i pleśniały.
Podobno w pierwszym roku owocowania owoce mogą nie być rewelacyjne , dam jej jeszcze szanse.
Mam drugą odmianę o sztywnych pędach ,rosną do góry na maks dwa metry ,trochę się rozgałęziają,
jest ich zawsze kilkanaście ,kwitnie na biało najwcześniej ,owoce ma duże ,słodkie mocno się parzą na
słońcu a gdy są mocno dojżałe to te kulki jakby odklejają się od siebie i trzymają się tylko tego rdzenia w
środku, bardzo soczyste . Czy to może być Polar
Mam inne odmiany , bardzo łatwo się rozmnożyły praktycznie bez mojego udziału a ta ani jednej sadzonki .[/url
Owoce
Też mam jerzynę Black Satin kupioną w Biedronce ,owoce miała drobne ,twarde ,kwaśne i pleśniały.
Podobno w pierwszym roku owocowania owoce mogą nie być rewelacyjne , dam jej jeszcze szanse.
Mam drugą odmianę o sztywnych pędach ,rosną do góry na maks dwa metry ,trochę się rozgałęziają,
jest ich zawsze kilkanaście ,kwitnie na biało najwcześniej ,owoce ma duże ,słodkie mocno się parzą na
słońcu a gdy są mocno dojżałe to te kulki jakby odklejają się od siebie i trzymają się tylko tego rdzenia w
środku, bardzo soczyste . Czy to może być Polar
Mam inne odmiany , bardzo łatwo się rozmnożyły praktycznie bez mojego udziału a ta ani jednej sadzonki .[/url
Owoce
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- leszkat76
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
Sprawdziłem swoje jeżyny i nie widać przemarznięć pędów. Są jeszcze liście na pędach ;-)
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zostawiam tylko 3 pędy oraz usuwam wszystkie pąki i rozgałęzienia do ok. 70 cm. Duże owoce, które szybciej dojrzewają i mniej chorób. Niestety ale te muszki suzuki lubią jeżyny i szykują się ostre wykopki. Tylko te wczesne odmiany dojrzewające w lecie się sprawdzą, oczywiście tam gdzie ta muszka występuje. U mnie już jest i te późne jeżyny były mocno pożarte przez robale. Uszkodzone owoce ściągają grzybki i kicha się robi, masakra.
- leszkat76
Przerażają mnie te muszki, są takie maleńkie a tyle robią szkód
No i bez chemii nie zjesz już żadnego owoca
Bo atakują borówki ,truskawki,wiśnie,śliwki,brzoskwinie,porzeczki ,maliny.....
No i bez chemii nie zjesz już żadnego owoca
Bo atakują borówki ,truskawki,wiśnie,śliwki,brzoskwinie,porzeczki ,maliny.....
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo