Identyfikacja odmian jabłoni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odmiany jabłoni - opis+foto
Dostałem kilkanaście takich jabłek Soczyste, słodkawe, co ciekawe z aromatem malin, albo truskawek ciężko dokładnie określić. Miąższ biały z różowawymi żyłkami. Jabłka do jedzenia w cumie już dwa tygodnie leżały w skrzynce. Parcha trochę mają, mączak nie wiem, drzewa też nie widziałem, więc więcej nie powiem. Usłyszałem że to podobno Cortland, ale chyba nie jest ta odmiana. Przez chwilę myślałem O grawsztynkach, ale nie zgadza się kształt owocu
Co to za Jabłoń i nie owocuje ma 5 lat
Witajcie, jestem nowy na forum. Nie wiem dokładnie gdzie dodać ten post, więc proszę o wyrozumiałość . 5 lat temu kupiłem jabłoń i przez 5 lat ani razu nie owocowała. Rośnie silnie. Na kartce która była na jabłoni pisze : ERLI GERWAN JABŁOŃ. Szukam takiej odmiany i nigdzie nie mogę nic znaleźć. Proszę o informację.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za Jabłoń i nie owocuje ma 5 lat
Zapewne chodzi Ci o odmianę Early Geneva. Nie owocuje bo prawdopodobne nie masz do niej zapylacza.
Właśnie tą nazwę znalazłem w internecie. Dlaczego pisze inna nazwa na kartce?. Jaka jabłoń, jest dobrym zapylaczem do tej jabłoni? Dziękuję za informację. Mam na ogrodzie jeszcze starą jabłoń złota reneta. Rodzi co roku
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napisane markerem przez kogoś?
nigdy nie widziałem na niej kwiatków.gienia1230 pisze:A w ogóle kwitła?
-- 16 lis 2020, o 22:17 --
wydruk na kartce, takiej laminowanejSlomo pisze:Napisane markerem przez kogoś?
-
Prawdopodobnie zakwitnie w następnym roku skromnie, nieśmiało a w następnym już bardziej obficie. I rozglądaj się za zapylaczem np może po sąsiedzku jest gdzieś Oliwka, może Idared albo James Grieve ewentualnie Katja, Szampion tez może być.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję Genia za odpowiedź, tak z ciekawości skąd wywnioskowałaś że zakwitnie w następnym roku? To Już czas kwitnięcia? A czy zapylaczem może być antonówka?gienia1230 pisze:Prawdopodobnie zakwitnie w następnym roku skromnie, nieśmiało a w następnym już bardziej obficie. I rozglądaj się za zapylaczem np może po sąsiedzku jest gdzieś Oliwka, może Idared albo James Grieve ewentualnie Katja, Szampion tez może być.
-
Kuba89 zrób zbliżenie na kilka gałązek 2,3 i 4 letnich, będzie widać, czy ma paki kwiatowe na przyszły rok i czy kwitła już wcześniej. Dodatkowo sprawdź, czy jest zgrubienie w miejscu szczepienia.
-
Miałam podobną sytuację, Posadzona dwuletnia sadzonka McIntosh (na antonówce), zakwitła po pięciu latach od posadzenia (w ub. roku), miała dosłownie 6 kwiatków. W tym roku miała około 20 kwiatków i owoców (których zdecydowanie nie lubię- ale synowa uwielbia ). Zobaczymy jak się spisze w następnym sezonie. Drzewo ogromniaste urosło, już zaczęłam krążyć wokół niej z siekierką.
Najlepiej zrób zbliżenie gałązek, tak jak radzi Kamil, można rozpoznać po pączkach, czy to są pączki liściowe, czy kwiatowe.
Najlepiej zrób zbliżenie gałązek, tak jak radzi Kamil, można rozpoznać po pączkach, czy to są pączki liściowe, czy kwiatowe.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Wygląda, że zaczynają się pojawiać krótkopędy, czyli będzie kwitła, a po drugie nie zostawiamy kołków(czopów), tylko jak już wycinamy gałązki na gładko.