Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Vallota czy Hypeastrum??? Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p

Post »

Vallota czy Hypeastrum??? Obrazek
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Moim zdaniem to Vallota :D
Through the Looking Glass
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p

Post »

Mi też tak się wydaje, choć miałam cichą nadzieję że to Hypeastrum łatwiej je doprowadzić do kwitnienia.
A tak wyglądają malutkie cebulki.
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

100% vallota. :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

stawiam na vallota :D
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to na pewno vallota 8)
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
Co teraz dalej?
Przesadzić do nowej dobrej ziemi,teraz zimą podlewać raczej oszczędnie (raz w tygodniu nawóz do roślin kwitnących) nie przesuszać i nie zimować.
A może jest coś co powinnam zrobić aby zobaczyć jej kwiaty?
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54

Post »

Mam pytanie jestem tu nowa ze tak powiem przypadkiem trafilam na ta stronke od niedawna mnie te kwiaty oczarowaly dzisiaj kupilam dosc spora cebule z jedna przybyszowa i mam pytanie czy moge ja odrazu wsadzic do ziemi ????? :roll:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Jeśli kupiłaś teraz cebulkę - to z reguły w handlu dostępne są już cebule po okresie spoczynku-wystarczy wsadzić do ziemi, podlewać i czekać na kwiat :D
Jest też druga "szkoła"-niektórzy forumowicze pisali, że czekają na pąk i dopiero wtedy do ziemi idzie cebula- ta druga szkoła( jak dla mnie) jest dla wyjątkowo cierplwych :D
Ja po okresie spoczynku sadzę do ziemi i też nigdy się jeszcze nie zawiodłam- zawsze pięknie kwitną.....
Najlepiej, abyś wkleiła jakieś zdjęcie,żeby można było obejrzeć...........

Przeczytaj wczesniejsze posty-jest ich dużo,ale są bezcennym źródłem informacji- były też pokrewne tematy do Twoich zapytań, są zdjęcia będziesz mogła porównać ze swoim Hippkiem.....
Powodzenia
x-C-j
---

Post »

BEATA55555 wsadź w ziemię ale nie zakopując całych cebul jedynie 1/3 od dołu cebuli daj w ziemię, przez pierwszy miesiąc samo podlewanie, potem zasilanie nawozem dla roślin zielonych przez cały okres wegetacyjny aż do października, dalej ograniczenie wody ale niewielkie i chłodniejsze stanowisko by cebula odpoczęła i tak wkoło a kiedy zakwitną zależy od cebul. Rzadko kwitną młodsze niż 4-5 letnie oczywiście jak są dobrze rozwinięte i hodowane. :D
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p

Post »

Dzięki za rade cebulka ktora kupilam wyglada tak juz jak radzilas wsadzilam ja do ziemi tylko czy nie za plytko :?: ;:88 Obrazek Obrazek Obrazek to zielone z boku w doniczce to mala cebulka
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p

Post »

Mam jeszcze jednego kupionego przed swietami juz byl w ziemi z 2 listkami i pakiem wygladal tak Obrazek Obrazek Obrazek pisze wygladal bo kwitl mi niecaly tydzien bo spododal sie mojemu kocurkowi teraz wyglada tak Obrazek
x-C-j
---

Post »

Cebula nie była zimowana widać po zmarszczeniu się łuski na niej co świadczy o tym że niedawno kwitła i ktoś ją ściął po kwitnieniu zamiast dożywiać i wzmacniać przez co najmniej 4 miesiące, poza tym ma zbyt świeżą cebulkę przybyszową i nie wysuszone korzenie a to kolejne dowody na to że cebula nie była uśpiona i zimowana, skoro już ja posadziłaś zacznij podlewanie i jak tylko pokażą się liście nawożenie regularne co tydzień ale będziesz musiała ja z czasem uśpić i po okresie odpoczynku powegetacyjnego ponownie pędzić już na kwitnienie. Jak przejrzysz ten temat strona po stronie od początku będziesz wiedziała o czym teraz napisałem, pisałem wcześniej już o zimowaniu w tym temacie. :D
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Chciałam Wam pokazać jak wygląda teraz roślinka, której zdjęcia zamieściłam tu m.in. 30grudnia i w sprawie której prosiłam Was o radę::

Jeszcze wczoraj wieczorem:
Obrazek Obrazek Obrazek

A dziś już tak:

Moja cebulka "wymyśliła" sobie, że będzie miała dwa podwójne pędy zamiast jednego poczwórnego.....hihi :D
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”