Zielistka problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielistka problemy z liśćmi

Post »

To jest żywy organizm, więc ciężko wyrokować po błędach uprawowych że przeżyje i ile będzie trwała reanimacja.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Krzysztof_Pa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2020, o 00:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry,

Jak chce Pan zielistkę uratować to proszę bardzo pilnie ale to bardzo pilnie pójść do sklepu kupić płyn heliga kosztuje około 10 zł.

Następnie sprawdzić wodę jaki ma odczyn pH do podlewania dodając krople płynu czy zmienią wodę na kolor zielony jeżeli tak to woda dla zielistki jest odpowiednia, jeżeli będzie czerwona lub pomarańczowa nie wolno nią podlewać zielistki jak i większości roślin!!

Jeżeli woda będzie miała kolor zielony to taką wodą oczywiście bez płynu Heliga proszę podlać kwiat tak aby przelała się do podstawka i następnie tę wodę z podstawka poddać badaniu jeżeli będzie kolor czerwony jest źle ale można uratować kwiat.

1. Musi mieć Pan wodę do podlewania która ma pH 7 nawet niewielkie dodanie nawozu mineralnego raz na pół roku zmienia glebę na kwaśną.

2. Woda z kranu zazwyczaj ma odczyn pH około 6,5 i jest dobra dla zielistki. Ale należy ją przynajmniej trzy razy przegotować wtedy zmiękczy ją Pan o koło 60- 70% i pozbawi chloru. Będzie prawidłowa dla większości roślin.

3. Proszę kupić następnie dolomit wapno do warzyw do odkwaszania gleby i wymieszać je z wodą do podlewania w konewce czy butelce. Dobrze było by aby do wody z dolomitem dodać podwójną ilość np.: Ekodarpol Biohumus BIO do warzyw.

4. Należy podlewać tą mieszaniną co kilka dni kwiat aż wycieknie woda na podstawek to (ważne), regularnie do czasu aż badanie wody z podstawka płynem heliga pokarze kolor zielony.

5. Po takiej kuracji każda zielistka gdy ma słońce będzie przepięknie rosła.

Przydało by się jeszcze wodę do podlewania zbadać pod względem twardości np. preparatem titrant koszt około 10 zł czy woda jest miękka .

Woda miękka o pH 6-7 ziemia wilgotna doniczka postawiona blisko okna nawet przy grzejniku wtedy należy pilnować wilgotności gleby i ma Pan przepiękne kwiaty.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gwoli uzupełnienia, wpierw to trzeba zmierzyć pH podłoża, zanim się zacznie kombinować z wodą i np. dodawać w ciemno dolomitu.
Rośliny bez nawozu mineralnego będą słabiej rosły. Można regularnie stosować takie nawozy, nawet w przypadku zielistki i każdej innej rośliny, tylko wystarczy kontrolować pH podłoża i obserwować wzrost samej rośliny. Swego czasu gdy miałem kilka zielistek stosowałem zawsze nawóz mineralny i miałem bujne przyrosty. Jednak raz na rok, półtora wymieniałem całe podłoże. Jeśli pH podłoża zacznie być kwaśne, wtedy dopiero można wyregulować poziom pH, dolomitem. Do pomiaru pH najlepiej poszukać w handlu pH metru.

Generalnie uprawa zielistki jest bardzo łatwa i w zasadzie nie potrzebuje specjalnych zabiegów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Krzysztof_Pa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzień dobry.

Ale ja przecież napisałem, że najpierw należy zmierzyć pH podłoża cytat poniżej:

"Jeżeli woda będzie miała kolor zielony to taką wodą oczywiście bez płynu Heliga proszę podlać kwiat tak aby przelała się do podstawka i następnie tę wodę z podstawka poddać badaniu jeżeli będzie kolor czerwony jest źle ale można uratować kwiat."

Nie rozumiem Pana wpisu podałem przykład profesjonalnego badania gleby w całej objętości doniczki a nie tylko np. fragmentu ziemi z samej powierzchni.
Trudno jest zbadać glebę ze środka doniczki nie rozkopując jej,
a przelewając wodę przez cała zimę w doniczce poznajemy precyzyjnie średnie pH ziemi z całej objętości doniczki.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok., no cóż są różne metody zbadania pH podłoża, nie potrzeba tylko używać płynu Heliga, rozgrzebując pół podłoża z doniczki, żeby wyciągnąć małą próbkę ziemi. W uprawie amatorskiej można używać również tych pH metrów, gdzie wystarczy po prostu prostu włożyć czujnik w podłoże. Natomiast bardziej profesjonalne metody są z kolei bardziej przydatne w profesjonalnych uprawach, zwłaszcza producenckich.

Powtórzę, żeby uprawiać amatorsko zielistki naprawdę nie potrzeba bawić się w specjalne płyny, papierki lakmusowe, itp. Jak uprawiałem te rośliny, nie mierzyłem pH i bardzo dobrze rosły. Jedynie w okresie grzewczym obsychały u nich końcówki liści. Jak w przypadku innych roślin, wystarczy właściwe stanowisko, nawożenie, przepuszczalne podłoże, podlewanie oczywiście miękką wodą oraz... obserwacja i wyciąganie wniosków.
I tyle.

Pozdrawiam.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Diana_06
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lis 2020, o 13:43

Post »

Witam ponownie,
Bardzo dziękuję za porady Panie Krzysztofie i Panie Norbercie.
Kupiłam dziś płyn Helliga, żeby sprawdzić pH gleby.
Zamieszczam zdjęcia poniżej.

1. Woda przegotowana odstała 24h , taką dotychczas używałam do podlewania roślin
Obrazek
błękitny kolor? Jak to rozumieć? Bo skala na opakowaniu kończy się na kolorze niebieskim - 8

2. Woda z kranu, zrobiłam z ciekawości jakie pH ma u mnie woda z kranu.
Obrazek
Tu podobnie

3. Woda po podlaniu zielistki wodą przegotowaną (tą którą używam do podlewania), woda z podstawka
Obrazek
Żółty, pomarańcz, czy brąz?

4. Zrobiłam jeszcze pomiar pH gleby wewnątrz, na długość palca.
Obrazek
Wiem , że może nie być miarodajne, bo zrobiłam pomiar w jednym miejscu z głębi gleby. Czy jest podobnie co woda z podstawka?

Moje pytanie, czy w takim razie mam kupić dolomit do odkwaszania gleby mojej zielistki? Czy nawóz ? Tylko czy w okresie spoczynku rośliny, można ją nawozić?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 lis 2020, o 19:36 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o poprawną pisownię, zdania zaczynamy z dużej litery.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwzględniając kolor wody po przelaniu przez całe podłoże, z tego co widzę ma kolor żółty czyli podłoże ma pH lekko kwaśne, więc preferowane przez zielistkę. W związku z tym nie ma potrzeby dodawać do podłoża dolomitu.

Jeśli chodzi o pH wody, również widać że masz na prawidłowym poziomie 7 - 8, czyli obojętnym.

Reasumując, jeśli chodzi o pH wody do podlewania i pH podłoża, wg mnie wszystko na razie jest ok.
Raz co około miesiąc rób pomiar pH podłoża.

Jeśli chodzi o nawożenie w okresie jesienno-zimowym i po przesadzeniu. Po przesadzeniu trzeba odczekać miesiąc, a w okresie jesienno-zimowym raz w miesiącu. Zielistki nie przechodzą typowego okresu spoczynku.

PS. Zdjęcia robiłaś w sztucznym świetle czy dziennym? Sztuczne może nieco przekłamywać, możesz ewentualnie jutro w dziennym świetle powtórzyć badanie i wtedy zrobić zdjęcia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

Hm... u mnie zielistka cały rok na klatce schodowej nieogrzewanej. Podlewam ją jak widzę, że liście klapnięte. Nic z nią nie robię, żadnego pH. Zwykłe podłoże uniwersalne, żadnego kombinowania, podlewana kranówą. Jak ma korzenie zdrowe to nic jej nie będzie, jeśli korzenie ma zgniłe trzeba ukorzenić od nowa. Zajrzyj w korzonki czy nie są to martwe niteczki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tym właśnie starałem się przekonać wcześniej Krzysztof_Pa , że w przypadku uprawy zielistki nie potrzeba żadnego cudowania. Ale jak ktoś lubi bawić się z odczynnikami, to trudno przekonać do racjonalnego podejścia. :wink:
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Krzysztof_Pa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam,

Do Diana_06 do testów proszę nabrać wody tyle co w niewielkiej łyżce do zupy.

Proszę jeśli można jeszcze raz wykonać test z minimalną ilością wody i pojemnik testowy musi stać na białym podłożu albo musi mieć dno koloru białego. Płyn heliga widać na zdjęciach, że za bardzo się rozcieńczył w tak dużej ilości wody.

A do tego pozostaje twardość wody z kranu też było by to niezbędne aby wykonać test w stopniach francuskich lub niemieckich.
Bardzo proszę to dla Pani osobistej satysfakcji nawet się przyda aby wiedzieć co się pije.
Test najlepiej wykonać płynem titrant są to stopnie francuskie proszę dzielić wynik w przybliżeniu przez dwa i będą stopnie niemieckie.

Wiadomo przecież, że w twardej wodzie rośliny bardzo słabo rosną a woda deszczówka o twardości 0 jest najdoskonalsza do podlewania.

Do galaxy

Zgadzam się z tym co Pani napisała.
Wiele osób mówi, że nic nie robi i są takie miejscowości gdzie woda ma doskonałe parametry w kranie i rośliny które lubią podłoże neutralne rosną doskonale tylko podlewane i zraszane.

Ja mam wodę w kranie twardość 7 stopni niemieckich i pH 6,5 - 7 co w posadzę i posieję to rośnie ponad miarę gdy muszę zakwasić glebę też nie mam problemu.

A proszę podać twardości i pH wody z kranu dla ciekawości?

I zawsze biorę pod uwagę, że roślina może chorować i moje porady nie pomogą, ale parametry wody są bardzo istotne przecież przemysłowe uprawy w większości są bezglebowe - hydroponika.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

Krzysztof_Pa jutro z ciekawości zmierzę, ale na 100% jest to woda twarda, widzę to po osadzie w czajniku. Zielistkę akurat uprawiam (choć trudno to tak nazwać) w zwykłym podłożu, większość roślin mam w hydroponice od paru lat.
Diana_06
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lis 2020, o 13:43

Post »

Panie Norbercie, zdjęcia wyżej wykonałam w świetle sztucznym, więc dzisiaj wykonałam ponownie (zdjęcia poniżej).
Jaki nawóz powinnam stosować dla zielistki, poprzednio pisał Pan o nawozie mineralnym, jaki konkretnie?
Pan Krzysztof polecał " Ekodarpol Biohumus BIO do warzyw ".

Wykonałam dzisiaj pomiary wody do podlewania (przegotowanej, odstałej 2 doby) i wody z kranu, bo ziemia w zielistce jeszcze nie przeschła po ostatnim mocnym podlaniu, nie chcę żeby miała za mokro i jeszcze bardziej mi zmarnieje. Przy kolejnym podlewaniu na pewno wykonam pomiar pH gleby według porady Pana Krzysztofa.
Poniżej zdjęcia (w świetle dziennym), czy taka ilość wody jest dobra? dodałam ok. 4 krople płynu Helliga na tą ilość wody.
1. Woda z kranu
Obrazek
Obrazek

2. Woda przegotowana odstała 2 doby
Obrazek
Obrazek

Też zmierzę jeszcze twardość wody, jak kupię ten płyn Titrant.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpuść sobie Biohumus, to jest po prostu brudna woda i nic więcej. Stężenie NPK, czyli podstawowych trzech pierwiastków jest na bardzo niskim poziomie. Takie nawozy może są wskazane przy uprawie jakichś ziółek albo jako wspomagacz, ale nie nawóz podstawowy.

Podstawowym nawozem w uprawie roślin doniczkowych powinien być nawóz mineralny. Krzysztof_Pa poleca Ci Biohumus, bo po prostu jest jak widać przeciwnikiem nawozów mineralnych.
Od kilkunastu lat używam takich nawozów i dla porównania używałem Biohumusa i te pierwsze dają lepsze rezultaty. Również w uprawie zielistki. Kup do roślin zielonych (producent nie ma tutaj większego znaczenia), patrz na NPK które powinno być na poziomie kilku procent.
Oczywiście właściwy nawóz to tylko jeden z parametrów, innym nawet ważniejszym jest duża ilość światła oraz miękka woda i właściwe podlewanie oraz przepuszczalne podłoże.

Jeśli chodzi o pH wody, masz bardzo dobrą wodę o wartości 8, czyli obojętna.

Natomiast jeśli chodzi o jej twardość, to nie musisz kupować jakiegoś płynu. Z mocy ustawy, każda firma wodociągowa ma obowiązek raz na jakiś czas podawać parametry dostarczanej wody. Wpisz w wyszukiwarkę nazwę miejscowości gdzie mieszkasz i parametry wody albo tylko twardość wody. W wynikach powinna się pokazać strona z raportem do firmy wodociągowej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”