Ogórek - polecane odmiany cz.1
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany
Któregoś roku wytrzepałam stare opakowania przeterminowanych nasion ogórka pod ściętym świeżo pniem jawora, pod drewutnią. I zapomniałam.
Po jakimś czasie przy koszeniu zwróciły moją uwagę, jakieś nietypowe liście, ani to trawa ani żadne znane mi chwasty. Przykucnęłam i się okazało, że to te wzgardzone ogórki wzeszły, niewiele, parę sztuk, niepodlewane, bez nawozu, po południu w cieniu. Te ogórki były najdłużej. Kiedy na grządce, te wychuchane, dawno odeszły w niebyt razem z mączniakem to te w wysokiej trawie były prawie do jesieni.
Czasem nadmiar troski jest najgorszym wrogiem ogrodnika .
Po jakimś czasie przy koszeniu zwróciły moją uwagę, jakieś nietypowe liście, ani to trawa ani żadne znane mi chwasty. Przykucnęłam i się okazało, że to te wzgardzone ogórki wzeszły, niewiele, parę sztuk, niepodlewane, bez nawozu, po południu w cieniu. Te ogórki były najdłużej. Kiedy na grządce, te wychuchane, dawno odeszły w niebyt razem z mączniakem to te w wysokiej trawie były prawie do jesieni.
Czasem nadmiar troski jest najgorszym wrogiem ogrodnika .
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Posiałam w tym roku odm. Dar. Ogórki króciutkie i grubaśne. Owoce dł. 5-6 cm już były grubości ok. 3 cm. Max. osiągały dł. ok. 10 cm i grubość 5-6cm. Skórka gładka, ogóreczki chrupiące i smaczne zarówno świeże jak i kiszone. Ogólnie z 1 krzaczka mniej wydajne niż odmiany płożące. Ale zważywszy na małą powierzchnię jaką zajęły to nie wypadły źle. Krzaczki utrzymały się w pokroju krzaczastym i rozrosły się w promieniu 30- 40cm. Owocowały do poł. września , podobnie jak inne odmiany u mnie w tym roku. Nie stosowałam żadnych oprysków. Inne moje wypróbowane i ulubione odmiany to Krak, Szeryf i Śremski.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Telimenka , z opisu Dar to prawie jak ideał ogórkowy gdyby nie określenie
grubaśny .
grubaśny .
Sama wiosną szukałam info. o tej odmianie i jest tylko kilka wzmianek. Starałam się opisać go obiektywnie. Kupowałam wiosną inne nasiona i przy okazji go zauważyłam- ogórek krzaczasty DAR. Wzięłam z ciekawości . Dodam jeszcze, że w smaku i wyglądzie skórki bardziej podobny jest do sałatkowego ( taka mini wersja sałatkowego ).
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko zależy od warunków uprawy.U mnie Dar to najgorsza z odmian uprawianych.Najlepiej nadają się do doniczki na balkon , a nie do uprawy w ogrodzie.
-słaby plon
-szybko przyrastają na grubość
-rosną małe i szybko grubieją
-do kiszenia niezbyt się nadają
-późno plonują,nie pamiętam jakie odmiany miałem w roku gdy siałem Dar.Na pewno jakieś z oferty Polanu plus Julian.
-słaby plon
-szybko przyrastają na grubość
-rosną małe i szybko grubieją
-do kiszenia niezbyt się nadają
-późno plonują,nie pamiętam jakie odmiany miałem w roku gdy siałem Dar.Na pewno jakieś z oferty Polanu plus Julian.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też niestety zawiodłem się na odmianie Dar. A podszedłem do niej jak dla super alternatywy, jeśli chodzi o miejsce.
- atymtym
- 100p
- Od: 18 sie 2019, o 12:35
Błażej, podpowiedz mi, czy kupować teraz nasiona ogórka Alianz czy poczekać do wiosny,
// Jakiej firmy kupujesz Krak ?
// Jakiej firmy kupujesz Krak ?
AT
Bobej, klon No właśnie tak jak napisałam wcześniej Dar jest nietypowym ogórkiem. Też nie polecam do uprawy na dużym areale. Ja miałam wątpliwości czego się spodziewać, więc posadziłam na próbę tylko 6 szt. Zbierałam ogóreczki 5-6 cm - takie są najsmaczniejsze. Ze względu na niewielki pokrój krzaczka, spróbuję wysiać je w następnym sezonie nieco wcześniej, do uprawy doniczkowej na parapecie. Może komuś się przyda mój opis, przynajmniej wiecie czego się spodziewać .
atymtym Wyrzuciłam opakowanie Kraka i niestety nie pamiętam jakiej firmy był. Jakoś nie przywiązuję uwagi co do firmy. Natomiast Dara mam schowane resztę nasionek, więc proszę bardzo - firma Torseed .
atymtym Wyrzuciłam opakowanie Kraka i niestety nie pamiętam jakiej firmy był. Jakoś nie przywiązuję uwagi co do firmy. Natomiast Dara mam schowane resztę nasionek, więc proszę bardzo - firma Torseed .
- atymtym
- 100p
- Od: 18 sie 2019, o 12:35
Dziękuję, z tą firmą chodziło mi o to że jak czytałem wasze posty to kilka osób wspomniało że niby odmiana dobra a rosło nieciekawe, ale może to nie kwestia nasion
AT
-
Nasiona są bardzo , bardzo ważne , ale ogórek to nie pomidor i na byle czym nie
urośnie .
Miałam , że tak się wyrażę reklamację właśnie Alianza . Podzieliłam się nasionami i
niewypał . Nie wnikałam co to za przyczyna , może miał za sucho , miejsce za bardzo
nasłonecznione . coś nie teges z glebą , może szkodniki .
Polecam od samego początku oprysk ze skrzypu .
urośnie .
Miałam , że tak się wyrażę reklamację właśnie Alianza . Podzieliłam się nasionami i
niewypał . Nie wnikałam co to za przyczyna , może miał za sucho , miejsce za bardzo
nasłonecznione . coś nie teges z glebą , może szkodniki .
Polecam od samego początku oprysk ze skrzypu .
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Aniu ten oprysk ze skrzypu jak robisz? Wyciąg czy gnojówka i jak często?
-
To gnojówka . Było to przed aferą z zatruciem .
Pryskałam na zmianę z drożdżami . Teraz kombinuję jak ten krzem podać i to nie jest
już to samo .
Pryskałam na zmianę z drożdżami . Teraz kombinuję jak ten krzem podać i to nie jest
już to samo .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Bazalt. Ja kombinuje ostatnio z mączką bazaltową.