Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
Już wniesiony do domu.
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć!
Super!!
zbliża się czas, kiedy grudniki pokażą swoją krasę.
Pąki są i u mojego grudnika.
Może i biały pokaże swoje kwiecie - pierwszy sezon byłby dla niego na kwiaty.
Pozdrawiam
i pooglądam jeszcze fotki
Super!!
zbliża się czas, kiedy grudniki pokażą swoją krasę.
Pąki są i u mojego grudnika.
Może i biały pokaże swoje kwiecie - pierwszy sezon byłby dla niego na kwiaty.
Pozdrawiam
i pooglądam jeszcze fotki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Grażynko spore pączki już masz na grudniku. Na moich są wielkości łepka od szpilki.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2020, o 22:44 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wątek poświęcony jest wyłącznie grudnikowi, więc na pewno nie jest to miejsce na pokazywanie innych roślin. Proszę zadać pytanie na PW.
Powód: Wątek poświęcony jest wyłącznie grudnikowi, więc na pewno nie jest to miejsce na pokazywanie innych roślin. Proszę zadać pytanie na PW.
Dobry wszystkim.
Ponad trzy lata temu wysiałem pierwszą własną krzyżówkę grudnika różowoczerwonego (szyjka biała) z pełnoczerwonym i aktualnie roślinka po raz pierwszy podchodzi do kwitnienia. W planach miałem kontynuację zapylenia pyłkiem z żółtego grudnika który rozmija się porą zakwitu i moje pytanie... Jaką ma żywotność pyłek na kwiatku
Ponad trzy lata temu wysiałem pierwszą własną krzyżówkę grudnika różowoczerwonego (szyjka biała) z pełnoczerwonym i aktualnie roślinka po raz pierwszy podchodzi do kwitnienia. W planach miałem kontynuację zapylenia pyłkiem z żółtego grudnika który rozmija się porą zakwitu i moje pytanie... Jaką ma żywotność pyłek na kwiatku
Największą żywotność ma tuz po otwarciu, a juz po trzech dniach spada do 65%.
Pyłek grudnika możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez 20 dni po obniżeniu wilgotności do 30%; w lodówce (4 stopnie, wilgotność pyłku 13%) lub zamrażarce (-18, wilg. 50%) do 140 dni bez znacznego obniżenia żywotności. Źródło: "Environmental Control of Moisture Content and Viability in Schlumbergera truncata (Cactaceae) Pollen", T.Boyle.
Problemem może być uzyskanie pożądanej wilgotności z racji mikroskopijnej wagi pyłku, ale metodą prób i błędów dasz sobie radę
A mój grudnik przetrwał bez szwanku szoki temperaturowe i od tygodnia jest wewnątrz. Wziąłem go do środka gdy zauważyłem pierwsze oznaki rozwoju kwiatów. Po wniesieniu człony stały się sztywne i mocne. Minimalna temperatura na zewnątrz jaką mu zafundowałem to +2, włącznie z kilkoma dniami gdy całą dobę było 4-5 stopni. Ten spoczynek trwał 8 tygodni.
Aktualnie kontynuuje rozwój pąków kwiatowych. Będzie to jego pierwsze kwitnienie od bodajże 3 lat.
Pyłek grudnika możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez 20 dni po obniżeniu wilgotności do 30%; w lodówce (4 stopnie, wilgotność pyłku 13%) lub zamrażarce (-18, wilg. 50%) do 140 dni bez znacznego obniżenia żywotności. Źródło: "Environmental Control of Moisture Content and Viability in Schlumbergera truncata (Cactaceae) Pollen", T.Boyle.
Problemem może być uzyskanie pożądanej wilgotności z racji mikroskopijnej wagi pyłku, ale metodą prób i błędów dasz sobie radę
A mój grudnik przetrwał bez szwanku szoki temperaturowe i od tygodnia jest wewnątrz. Wziąłem go do środka gdy zauważyłem pierwsze oznaki rozwoju kwiatów. Po wniesieniu człony stały się sztywne i mocne. Minimalna temperatura na zewnątrz jaką mu zafundowałem to +2, włącznie z kilkoma dniami gdy całą dobę było 4-5 stopni. Ten spoczynek trwał 8 tygodni.
Aktualnie kontynuuje rozwój pąków kwiatowych. Będzie to jego pierwsze kwitnienie od bodajże 3 lat.
Ten żółty to 'Gold Charm'?
Daj znać jak postępy w krzyżowaniu. Jest szansa, że coś ciekawego stworzysz
Długo dojrzewa owoc?
Długo dojrzewa owoc?
Owocki zawiazane, teraz odczekać do późnej wiosny i wysiew.Q-Storm pisze:Daj znać jak postępy w krzyżowaniu. Jest szansa, że coś ciekawego stworzysz
Kwitnie Ci coś jeszcze?
Mnie za chwilę kwiatami uraczy 'Thor Sophia' (żółty).
Mnie za chwilę kwiatami uraczy 'Thor Sophia' (żółty).
Ostatnio zmieniony 13 gru 2020, o 04:07 przez norbert76, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zmoderowano - od tego jest PW
Powód: Zmoderowano - od tego jest PW
Różowo-czerwony grudnik pomimo zawiązanych owocków z pylenia od żółtego kwiatka, zwiastuje nowy zakwit i również żółty krzaczek nie próżnuje. Biały śpi w najlepsze Międzyczasie "zdobyłem" człon pełnoróżowego grudnika u którego nawet szyjka kwiatu jest jednolicie różowa jak płatki.