W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Dorotko ja ścinam część suchotek inne zostają do wiosny.Za dużo roboty by było jesienią.Róże te trzeba przecież okopczykować.
Słyszę,że Cie przywiało,życzę więc dużo zdrowia. ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z samego rana zaglądam na forum, bo później nie będę miała dostępu do laptopa syn przyjechał na weekend to mi go zajmie. Pogoda nam się zmieniła, od wczoraj deszcz z przerwami pada, oby nie było ślisko na drogach. Wolę biały śnieg, mogę odśnieżać, kupiłam sobie dwa lata temu nową szuflę i jej do tej pory nie wypróbowałam :uszy
Dzisiaj w planach jak się uda oporządzić chałupę, zejdę do garażu i może zacznę czyścić trzcinę , jestem ciekawa ile kokonów znajdę w środku. Zobaczymy czy moje plany zrealizuję.

Shalina witam nowego gościa bardzo serdecznie ;:196 cieszę się, że w gąszczu różnych ogrodów odnalazłaś ścieżkę do mnie. Zapraszam to dzięki Wam gościom wątek żyje. Każda opinia, dyskusja, pochwała wskazana. Nie dość, że się uczymy to jeszcze dzięki podpowiedziom, doświadczeniu innych nie popełniamy błędów.
Hortensje bukietowe i krzewiaste kopczykowałam jak były młode, po trzech latach daję im swobodę, jedynie ogrodowe okrywam agrowłókniną, ale i to nie zawsze pomaga, kwitnienie skąpe, a często i tak sporo łodyg zasuszonych muszę wycinać. Obiecałam sobie, że jak w przyszłym roku będą kwitły pojedynczymi kwiatami to już za karę nie będę ich okrywać, mam spore krzaki do do pomocy wołam M.
Zapraszam kiedy masz ochotę, zawsze brameczka stoi otworem i ławeczka się znajdzie do spoczynku ;:168

Danusiu część suchych bylin też wycięłam, reszta zostaje wiosną je wytnę zmielę na rozdrabniarce i zasilą kompost. Róże mam już okopczykowane, tak naprawdę jeszcze tylko jakieś liście do grabienia i mogę spokojnie odpoczywać.
Przewiało mnie bardzo, ale na szczęście nie przeziębiłam się. Ubrałam się grubo, czapka na głowę to mnie uchroniło, choć ten wiatr utrudniał mocno prace.
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamy zimę, jest pięknie ogród ośnieżony

Obrazek

Obrazek

Chyba dziś uda mi się wypróbować kupioną dwa lata temu łopatę do odśnieżania ;:306
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudna zima, jak i u mnie ale zero na plusie pozwala mniemać iż do południa się stopi.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko witam Cię serdecznie, piszesz że śnieg zniknie, a ja tak bardzo chciałam wypróbować moją szuflę. Teraz wyjść nie mogę :? Lubię odśnieżać ( jak oczywiście śnieg nie jest za mokry, wtedy mi ciąży) traktuję tę czynność jako poranną gimnastykę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dorotko, życzę Ci więc by Twój nie znikał.
U mnie niech znika, bo zaległości mam takie, jakby zaczynał się wrzesień :;230
A właśnie zacząl nam się Adwent, za 4 tygodnie Święta.

Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko dziękuję za miłe powitanie ;:196 u mnie też jest biało :D Moje hortensje mają czwarty sezon,kilka bukietowych drugi, ale bukietowych nigdy nie okrywałam i nie kopczykowałam.Ogrodowe mimo okrycia i tak nie kwitną także w tym sezonie też dam sobie spokój.Jeżeli nie zakwitną w następnym sezonie ustąpią miejsca innym roślinom.Kwitły tylko w pierwszym sezonie po posadzeniu. :cry: Pozdrawiam i miłej niedzieli ;:167
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moje ogrodowe też nie kwitną. Zawiązują ładne obiecujące pąki, ale gdy przyjdzie zimna Zośka szlag je trafia i tak co roku. Bez sensu, wiosną wywalam. ;:108
Zimowo u ciebie Dorotko. U nas jeszcze szaro-buro.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Fajna zima do Ciebie przyszła. ;:oj U nas tylko zapowiadają ;:222 śnieg.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieg nadal się trzyma, teraz bierze lekki przymrozek. Jak długo czekaliśmy na takie widoki, lubię ogród w śnieżnej szacie. Trochę odśnieżyliśmy.
Dzisiaj przy pomocy M wybieraliśmy kokony murarek, jeszcze kilka dni pracy przed nami. Do tej pory ilość kokonów nas zadowala.

Beatko piękny wieniec adwentowy ;:215 U mnie takie dekoracje są tylko na jeden dzień, mój kot -Pusia jak coś takiego widzi potrafi w ciągu jednego dnia rozłożyć na części pierwsze :lol:
Ja jestem już odrobiona ogrodowo, owszem jakieś liście wypatrzę do grabienia, ale to robota na 15 minut. O świętach jeszcze nie myślę, czeka mnie malowanie pokoju, mam nadzieję, że pan nie zawiedzie miał być w lipcu. Obiecałam sobie, że po malowaniu zrobię selekcję w segmentach wyrzucę sporo ciuchów i innych nazbieranych przydasiów ;:131

Halinko zapraszam kiedy tylko masz ochotę, chciałam odwiedzić Twój wątek, ale widzę że nie masz. Proszę pokaż nam swój ogród. Czytam, że masz sporo hortensji, bukietowe bardzo lubię. Ogrodówki są bardzo kapryśne ja mam posadzonych 6 sztuk to 3 odmiany, ten rok jest ostatni gdzie je okrywam. Moja sąsiadka tego roku nie okrywa ogrodowej, zobaczę jak to się u niej sprawdzi.

Wando bo to są kapryśne piękności, najbardziej im szkodzą wiosenne szczególnie jak piszesz majowe przymrozki. Ty wiosną wywalisz, moje rosną koło siatki ogrodzeniowej, trochę osłaniają od oczu sąsiadki więc zostaną nawet dla liści.
Zimowe klimaty bardzo lubię, biały śnieg rozjaśnia ogród w te krótkie szare dni.

Danusiu w końcu doczekaliśmy się śniegu, ja się cieszę bo roślinki mają pierzynkę, a jak śnieg spłynie to dostaną zastrzyk wody, bo tej nigdy nie za dużo na moje piaski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I taki nieciekawy zakątek ogrodu, ale to tam powstaje złoto, w workach kompostują się liście, sporo ich tej jesieni nagrabiłam

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Prawdziwa zima do Was zawitała ;:oj Już dawno nie widziałam takich widoków i chyba jeszcze długo nie zobaczę. Jak na razie w prognozie długoterminowej widać jedynie maleńkie minusy i to tylko w nocy, a w dzień ciągle na plusie. I zamiast śniegu, tylko deszcz zapowiadają. Cudnie wyglądają rośliny w takich puchatych czapach i takich widoków, chociaż na chwilę i sobie bym życzyła ;:108
Ciekawe, co znajdę w swoich rurkach? W ubiegłym roku było sporo pasożytów, ale i prawidłowych kokonów było dużo.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, nie będę się rozpisywała, bo aż mnie zatkało kakało. :shock:
Takiej pięknej bielutkiej zimy pragnę! ;:114 Takich cudnych zimowych obrazków wyczekuje z utęsknieniem. ;:154
A u mnie tylko deszcz, chmury, zimno i wietrznie. ;:160
:wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko przymierzam się do otwarcia wątku i mam nadzieję, że jeszcze w tym roku się wyrobię. :) Wściekła jestem, bo wczoraj przez nie uwagę straciłam wiosenne zdjęcia :cry: Mam sporo hortensji,host,piwonii, jeżówek i żurawek ale NN,nazwy tylko w zeszycie :wink:
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”