Jestem zauroczona tym kwitnieniem, no pięknie się prezentuje.
Mam przed blokiem jedną cebulę ,zakwitła a jakże, ale kwiat mniejszy i liście też mniejsze
Może podłoże nie teges?
Myślę, że to nie tylko podłoże - a czy ta cebula przed blokiem jest podlewana, nawożona? Może być też gorsze stanowisko, ale nawożeniem i regularnym podlewaniem można jej na pewno pomóc.
Eucomis jesienna u Ciebie pieknie wyglada bo taki widok sporadycznie można zobaczyć - najczęsciej pojedyncze .
Swoje w tym roku też posadziłam do gruntu i zobaczymy... Musiałam drastycznie ograniczyc ilość doniczek i ciekawa jestem tego sezonu u siebie
Podzielę się moim doświadczeniem z eukomisami.Mam 3 rodzaje
Bikolor -ten co roku kwitnie i produkuje nowe cebulki którymi obdarowuję znajomych Sama mam ich już 9 dużych sztuk.
Drugi 3 cebulki to biały 4-ro letni który namnaża się bardzo intensywnie ale nie kwitnie.W ubiegłym roku przed posadzeniem poobcinałam wszystkie zawiązki nowych cebulek ,odkaziłam i posadziłam.Oczywiście nie zakwitła żadna ale usilnie znowu chce się namnażać.
Trzeci eukomis to kupiony 2 lata temu Tugela ruby Po zakupie zakwitł ale w ubiegłym roku nie.Nie wiem dlaczego.Liście bardzo zdrowe i dorodne ale kwiatka brak.Teraz odpoczywa.Rozmnażam go przez sadzonki liściowe bo cebulka jakaś leniwa. Liście wytworzyły już maleńkie cebulki.Ciekawa jestem tego eksperymentu.
Moim zdaniem to zostawiła bym w doniczce.Eukomisy nie zimują w gruncie chyba że to rejon o bardzo ciepłych zimach. Swoje wsadziłam do gruntu wiosną a na zimę zabiorę do piwnicy.Mam też w skrzynce na balkonie .Wyciągnę jak liście będą żółknąć i oddzielę większe cebulki.Wsadzę znowu wiosną.