Słodkie ziemniaki bataty
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Własna produkcja jeszcze kilka ukorzeniam w wodzie a następne wyrastają z bulw
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i jak tam u was. Moje ładnie rosną, tu odmiana fioletowa, już pędy zaczynają iść po ziemi:
https://i.imgur.com/7qq20MJ.jpg
https://i.imgur.com/tbu0390.jpg
Za duże zdjęcia./ jokaer
Ale jedna z moich białych odmian rośnie jeszcze szybciej, posadzone później, a już doganiają te fioletowe i pomarańczowe.
https://i.imgur.com/7qq20MJ.jpg
https://i.imgur.com/tbu0390.jpg
Za duże zdjęcia./ jokaer
Ale jedna z moich białych odmian rośnie jeszcze szybciej, posadzone później, a już doganiają te fioletowe i pomarańczowe.
-
- 200p
Gdyby ktoś nie widział - tak kwitną bataty:
-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdybym widział tylko kwiat, myślałbym że to powój. Dzięki
-
- 200p
Pierwszy raz mi się zdarzyło, że mi zakwitły. Podobieństwo kwiatu do powoju nie powinno dziwić, batat jest z nim spokrewniony, to taka większa wersja.
Z batatami w tym roku mi nie wyszło, posadziłam je razem z ziemniakami na redlinach. Rosły słabo i bulwy są bardzo mizerne
W przyszłym roku spróbuję wyściółkować ich grządkę, może to im się spodoba
W przyszłym roku spróbuję wyściółkować ich grządkę, może to im się spodoba
-
- 200p
A u mnie wręcz odwrotnie, wyszło bardzo dobrze, na początku filmu widać, jakie będą bulwy, jedna wystaje z ziemi:
https://www.youtube.com/watch?v=2YSddfu0wpQ
Żadne tam ściółkowanie. Dobrze wyhodowane sadzonki dobrej odmiany. Dobre słoneczne stanowisko. Jeszcze nie wykopywałem, zaczekam do przymrozków. Jeśli mogę coś poradzić - najważniejsze jest to, żeby było jak najwięcej bezpośredniego słońca, najlepiej przez cały dzień. To są rośliny, które najlepiej czują się w pełnym słońcu, które nagrzeje ziemię, więc wybierać stanowiska odsłonięte, ale w miarę możliwości zaciszne. Podlewać dopiero wtedy, gdy zwiędną liście, ciepłą wodą, także po liściach, najlepiej po południu.
Te, które widać tutaj: https://youtu.be/2YSddfu0wpQ?t=136 najlepsza odmiana na nasz klimat. Tak urosły od połowy czerwca do dziś (fioletowe widoczne na początku filmu były hodowane w doniczkach od kwietnia). Ale bulwy są nieco mniejsze od fioletowej odmiany. Nieco gorzej rośnie chyba ta najpopularniejsza pomarańczowa odmiana, albo to wina kiepskich sadzonek - tego do końca nie wiem. Na filmie widać jeszcze jedną odmianę - tą z drobnym liśćmi, jak się wydaje, rośnie u nas całkiem źle, ale zobaczymy jakie bulwy będą w ziemi, sklepowe były ogromne.
P.S. jak przechowujecie bulwy? W anglojęzycznych poradnikach każą zawijać w gazetę i trzymać w temperaturze 13-15 stopni, w ciemności. Lub nawet lepiej - najpierw trzymać w wysokiej temperaturze około 30 stopni i wilgotności 95% przez tydzień, a potem dopiero do chłodniejszego miejsca - wtedy skóra staje się grubsza i bulwa lepiej się przechowuje.
https://www.youtube.com/watch?v=2YSddfu0wpQ
Żadne tam ściółkowanie. Dobrze wyhodowane sadzonki dobrej odmiany. Dobre słoneczne stanowisko. Jeszcze nie wykopywałem, zaczekam do przymrozków. Jeśli mogę coś poradzić - najważniejsze jest to, żeby było jak najwięcej bezpośredniego słońca, najlepiej przez cały dzień. To są rośliny, które najlepiej czują się w pełnym słońcu, które nagrzeje ziemię, więc wybierać stanowiska odsłonięte, ale w miarę możliwości zaciszne. Podlewać dopiero wtedy, gdy zwiędną liście, ciepłą wodą, także po liściach, najlepiej po południu.
Te, które widać tutaj: https://youtu.be/2YSddfu0wpQ?t=136 najlepsza odmiana na nasz klimat. Tak urosły od połowy czerwca do dziś (fioletowe widoczne na początku filmu były hodowane w doniczkach od kwietnia). Ale bulwy są nieco mniejsze od fioletowej odmiany. Nieco gorzej rośnie chyba ta najpopularniejsza pomarańczowa odmiana, albo to wina kiepskich sadzonek - tego do końca nie wiem. Na filmie widać jeszcze jedną odmianę - tą z drobnym liśćmi, jak się wydaje, rośnie u nas całkiem źle, ale zobaczymy jakie bulwy będą w ziemi, sklepowe były ogromne.
P.S. jak przechowujecie bulwy? W anglojęzycznych poradnikach każą zawijać w gazetę i trzymać w temperaturze 13-15 stopni, w ciemności. Lub nawet lepiej - najpierw trzymać w wysokiej temperaturze około 30 stopni i wilgotności 95% przez tydzień, a potem dopiero do chłodniejszego miejsca - wtedy skóra staje się grubsza i bulwa lepiej się przechowuje.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Skusiłam się po raz pierwszy w tym roku, posadziłam bulwy w wielkich donicach z kompostem. Nic nie wyrosło, pewnie było pryskane przeciw kiełkowaniu
Napiszcie proszę, czy w jakimś markecie są aktualnie bataty nadające się do kiełkowania? Może ktoś spraktykował już i wie, że coś wyrasta lub przeciwnie, nic nie da się wyhodować?
Pozdrawiam i dziękuję
Napiszcie proszę, czy w jakimś markecie są aktualnie bataty nadające się do kiełkowania? Może ktoś spraktykował już i wie, że coś wyrasta lub przeciwnie, nic nie da się wyhodować?
Pozdrawiam i dziękuję
Pozdrawiam
-
- 200p
Da się wyhodować, moje na wolnym powietrzu dały takie bulwy:
Nie sadzi się bulw, to nie kartofle. Te z marketu kiepsko kiełkują, ale ja też miałem tylko takie. Teraz będzie ze swoich. Nigdzie nie kupisz nie konserwowanych bulw, co nie znaczy że nic się nie da zrobić.
Nie sadzi się bulw, to nie kartofle. Te z marketu kiepsko kiełkują, ale ja też miałem tylko takie. Teraz będzie ze swoich. Nigdzie nie kupisz nie konserwowanych bulw, co nie znaczy że nic się nie da zrobić.
Uprawa batatów
Witam. Skąd wziąć bataty do posadzenia? Czy mogę pierwszy raz kupić w sklepie i wyrosną a potem z tych rozmnożonych sadzić kolejne i kolejne?
-
- 200p
Re: Uprawa batatów
Możesz. Ale sklepowe bardzo słabo kiełkują, trzeba mieć szczęście. Jeśli taką kupioną wsadzisz do ziemi albo do wody to 99% szans że nic z tego.
I nie sadzi się bulw tylko robi się nowe sadzonki z młodych pędów. Do ziemi możesz i owszem posadzić ale tylko po to, żeby pozyskać młode pędy na sadzonki
I nie sadzi się bulw tylko robi się nowe sadzonki z młodych pędów. Do ziemi możesz i owszem posadzić ale tylko po to, żeby pozyskać młode pędy na sadzonki
Re: Uprawa batatów
Ja kupiłam w sklepie zdrowe, nieuszkodzone bataty, w woreczku foliowym położyłam na parapecie, słońce i wilgoć przyspieszą pojawienie się nowych pędów. Wtedy woreczek zdejmę i włożę bulwę do pojemniczka z wodą. Szybko wypuści korzenie i pędy, więc zacznę odrywać sadzonki, bardzo łatwo ukorzeniają się w wodzie albo od razu w ziemi.maniek19 pisze:Witam. Skąd wziąć bataty do posadzenia? Czy mogę pierwszy raz kupić w sklepie i wyrosną a potem z tych rozmnożonych sadzić kolejne i kolejne?
Z 1-2 bulw można uzyskać kilkanaście sadzonek. Powodzenia w uprawie
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
aria
Niedawno w tv w Galileo pokazywali ziemniaki uprawiane we Francji podobno najsmaczniejsze na świecie.Zapomniałam jak się nazywały.Ludziska zjeżdżali się na wykopki żeby pomóc zbierać i taniej sobie kupić.Najdroższe na świecie.
Niedawno w tv w Galileo pokazywali ziemniaki uprawiane we Francji podobno najsmaczniejsze na świecie.Zapomniałam jak się nazywały.Ludziska zjeżdżali się na wykopki żeby pomóc zbierać i taniej sobie kupić.Najdroższe na świecie.