Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
justynache23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2020, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Hmm. Już nie pamiętam ale zaczęło się jakiś czas temu... Po wyjęciu z "podłoża" korzenie były częściowo zgniłe. Była posadzona w ziemię wulkaniczną przy zakupie, niestety nie umiem się z tym obchodzić skoro zgniło... przesadzilam w lekkie podłoże z ziemią, podłożem do storczyków, i trochę tej ziemii wulkanicznej. Mam nawilżacz powietrza, ponieważ pierwszą radę jaką otrzymałam to suche powietrze. Nawilżacz niestety nie rozwiązał problemu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli roślina została przelana, to nie zregeneruje się w ciągu paru dni, czy nawet dwóch, trzech tygodni. Na to potrzeba więcej czasu, zwłaszcza jeśli doszło do zgnicia części korzeni.
Z tym się wiąże prawidłowe podlewanie. Wierzchnia warstwa podłoża powinna zawsze porządnie przeschnąć.
Kolejna, stanowisko - powinna być w pobliżu okna.

Mam nadzieję, że strumień pary z nawilżacza nie leci bezpośrednio na roślinę?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
justynache23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2020, o 00:54

Post »

Dziękuję za rady, mam nadzieję, że da radę przetrwać. Pokój jest ciemny niestety ale zaczęłam ją doświetlać. Nawilżacz jest skierowany w innymi kierunku ;) coś jej zaszkodziło, podejrzewam że podlewanie w sklepie... Ale mogłam też ja zaszkodzić. Nie potrafiłam wyczuć tamtego podłoża niestety, ciężko było się przebić ręką przez te kamienie. Boję się też, że zmiana może się jej nie spodobać...
Ostatnio zmieniony 13 lis 2020, o 02:17 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdą roślinę doniczkową przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie. Trzymanie w nieprawidłowym podłożu to zwykle pierwszy krok do przelania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

justynache23 proces nawilżania pomieszczenia nie cofnie już z liści tych zmian. U mnie takie rzeczy w sezonie grzewczym dopadają monsterę siltepecana. Później przez sezon wiosenno letni liście rosną bez takich objawów.
easytofit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2020, o 15:00

Post »

Dzień dobry
Poproszę o poradę, co się stało mojej Monasterze? Zdjęcie z połową liścia - powstały tam brązowe, małe, suche pękniecia, pod swoim ciężarem liść w tym miejscu złamał się na linii tych pęknięć, usunęłam tę część. Teraz widzę, że na innych liściach powstają takie suche, brązowe plamki. Zdjęcie z suchymi końcówkami, liść ten rozwinął się od nowego już taki. Kwiat mam ponad rok.
Dziękuję z góry za pomoc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne.
Ale to, że liście się łamią pod własnym ciężarem to tylko i wyłącznie błędy uprawowe.

Doniczka powinna stać na podstawce, a nie włożona do jakiejś osłonki.
Podłoże, ciekawe czy w ogóle było wymieniane po zakupie, a jak tak to pewnie do samej ciężkiej ziemi. A powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około nawet 2:1.
Do tego zbyt ciemne stanowisko za daleko od okna.
Jak wygląda sytuacja z podlewaniem, pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie podłoża?
Pomijam już pewnie nieprawidłowe nawożenie.
Jak na rok od zakupu, to ta Monstera dużo nie urosła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ppasolaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2020, o 19:49

Post »

Cześć, jakiś czas temu stałam się posiadaczką Monstery Dziurawej. Niestety zauważyłam, że na jej niektórych liściach były lub pojawily sieę ciemne plamy i przebarwienia. Czy to efekt złego traktowania roślinki jeszcze w sklepie przed zakupem? Jak mogę jej pomóc by uratować Monstere? Proszę pomóżcie!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Standard, przelanie. I nie należy obwiniać tylko sklepu, chociaż częściowo mogła być tutaj przyczyna, ale przede wszystkim własne błędy uprawowe. Typowe: nieprawdłowe podłoże, podlewanie oraz stanowisko. Poczytaj wątek, albo chociaż kilka ostatnich stron - była enta ilość takich samych przypadków. W zasadzie od tego powinnaś zacząć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
StachuBrotta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2020, o 09:40

Monstera Adansonia Monkey Mask - łodyga bez liści, liście nie rosną

Post »

Będę przesadzał monsterę do ziemi torfowej niedługo. Zdaję sobie sprawę, że potrzeba miejsca dla korzeni, aby wytwarzała nowe liście. Ale prewencyjnie chcę zapytać co się dzieje z moją rośliną. Na odżywkach (nawóz co miesiąc, algi (odrobine 1/40 łyżeczki czy coś), potas, wapno, hydrożel etc.) dotychczas rosła jak na drożdżach, światła ma pod dostatkiem z lampki i czerwonego led'a, ciepło ma zapewnione, nawilżenie 80-% przynajmniej 6 godzin dziennie, zdezynfekowany pokój dezaridem (nie mam dasometu niestety, bo dodałbym do ziemi, ale fungicyd Topsin mam; niestety nie mam mikroskopu). Ograniczam podlewanie do jednego razu na 2-3 dni w miarę potrzeb, czasami przesuszam jeśli jest zbyt mokro. Obecnie monstera pozbyła się wszystkich słabszych liści, wykształciła w lato długie łodygi; stare liście co jakiś czas traci, ale stara się wykształcić nowe; ma pare dużych liści na 2 łodydze i ze 14 trochę mniejszych na cieńszej. Możliwe, że przesadzenie nie pomoże... Inna monstera radzi sobie bardzo dobrze, wykształca nowe, duże liście, ale powoli.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Po pierwsze za mało dziennego światła. Lampkę z tym czerwonym światłem wywal i postaw na parapecie. W ciemnym kącie w którym stoi, możesz sobie co najwyżej postawić sztuczne kwiatki. Pomijam, że żeby doświetlać trzeba mieć wiedzę. Monstera, którą postawisz na parapecie w żadnym wypadku nie potrzebuje doświetlania.
Po drugie podłoże musi być mocno przepuszczalne, czyli nie do samego torfu, a do mieszanki ziemi, żwirku i kory śródziemnomorskiej albo podłoża do storczyków w proporcji około 3 :1:1.
Po trzecie żadnych osłonek, doniczka - która musi mieć odpływ i być dopasowana pod wielkość bryły korzeniowej - ma stać na podstawce.
Po czwarte, co to jakiś wynalazek z odżywką. Kup normalny mineralny nawóz do roślin zielonych. Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc, potem do wiosny raz w miesiącu. Od wiosny do jesieni co dwa tygodnie.
Po piąte, przelałeś ją i pewnie doszło do uszkodzenia korzeni. Monstera to nie jest roślina bagienna, a epifit. Podlewasz dopiero wtedy, kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Wilgotność za wysoka. 50 - 60% na stałym poziomie wystarczy w zupełności.

Nie rozumiem zupełnie potrzeby dezynfekcji pomieszczenia, po co :?:

PS. Następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki i z już dostępnych zasobów. Te powyższe informacje znalazłbyś po przeczytaniu tego wątku, do którego przeniosłem Twój post.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Kharoy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2018, o 09:34

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Dzień dobry.

Przelałem monsterę... jeden z liści zżółkł całkiem i zastanawiam się czy należy go obciąć? Mogę prosić o wskazówkę?

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli przelałeś nie wystarczy tylko odciąć liścia, na pewno podłoże jest nieodpowiednie, trzeba go wymienić i sprawdzić stan korzeni. Wszystko masz w wątku, poczytaj wpierw.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”