Przepiękne
Bardzo mi się podoba taki odcień żółci jak ma Parodia horrida var. pluricentralis.
Moja Parodia malyana nadal kwitnie, ale niestety musiałam ją już wstawić na zimowisko
Wszystkie cudowne i takie dorodne Okrutnie Ci ich Henryku zazdroszczę! Parodia subterranea przepiękna!
Mam ich ze 3 sztuki, ale kwitnie tylko Parodia subterranea v. ladae WR 634
Takie pytanko: jaką barwę kwiatu powinna mieć Parodia prestoensis. Jak byłem na stanowisku na zachód od Presto to rośliny kwitły tam na ciemno żółto. Siewki, które są z nasion przywiezionych z tamtego miejsca kwitną na pomarańczowo. Mam wątpliwości, czy nasiona się nam nie pomieszały.
Wstawiam oryginalny opis - jeszcze z tych które tłumaczyłem w poprzednim wieku do artykułów pisanych wraz z Andrzejem M. do ŚK.
Parodia prestoensis BRANDT
Kaktus Danemark 11/1976/3 str. 54-55.
Korpus 8,0 cm wysoki, 10,0 cm ?, szeroko-kulisty, zielony, pojedynczy. Żeber 13, spiralne, o ostrych kantach, 1,5 cm wysokie i 1,5 cm szerokie. Areole 5 mm ?, na brodawkowatych, zgrubiałych wzgórkach, wełna gęsta, biała, krótka. Cierni skrajnych do 15, białe z brązowy-mi końcami, 1,5 cm długie. Cierni środkowych 8, cztery z nich ułożone w kształcie krzyża, dolny hakowaty, pozostałe ciernie środkowe w górnej części areoli, proste. Wszystkie ciernie środkowe żółtawo-brązowe, mocne, do 2,0 cm długie. Kwiat 3,0 cm ?, złoto-żółty. Owocnia 5 mm ?, żółtawo-brązowa, wełna biała i gęsta. Rurka kwiatowa 1,5 cm długa, żółtawo-brązowa, łuski zielone. Zewnętrzne płatki okwiatu 1,5 cm długie, żółte, wewnętrzne 2 cm dłu-gie, 4 mm szerokie, złoto-żółte. Pręciki złoto-żółte, pylniki białe. Słupek (12 mm długi) i zna-mię (4 mm długie) są koloru żółtego. Owoc brązowy, w twardej skorupce. Nasiona 1 mm długie, 0,7 mm szerokie, czarne.
Stanowisko naturalne: Boliwia, Dep. Chuquisaca, na górze pod Presto.
Numer polowy L384.
Tu pisze, że kwiat powinien być złoto-żółty. Mój taki podobny...
Roślinę mam z wysiewu 1999 z Mesa Garden pod pełną nazwą Parodia prestoensis L 384 Presto, Zudanez, Chuquisaca, Bolivia 2500-2600m
No właśnie. Ja mam fotki z natury, gdzie kwiat jest ciemnożółty. Przykład poniżej, mam jeszcze fotkę z Andrzejem, jak robi jej zdjęcie:
TB533.2 Parodia prestoensis
Presto to Pasopaya, Chuquisaca, Bolivia, 2892m
To, co mam w kolekcji kwitnie nieco ciemniej. Niestety nie zrobiłem jeszcze tym siewkom zdjęć. Może się uda je pstryknąć w przyszłym roku.