Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
majkelos89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2020, o 16:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu - temat ogólny

Post »

Tak tak dracena :) dracena i paprotka ma ziemie chyba uniwersalną z małymi kuleczkami steropianowymi, i kamyczkami na samym dnie. Natomiast trzykrotkę dostałe ale tak była przesadzana. Jutro sprawdzę w nich korzenie, podlewane są raz tygodniowo. Z tymi osłonkami to jest tak, że "różowa " mówi, że ma być w osłonkach- a czemu,- bo tak :)

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak, ziemia uniwersalna pomimo tego, że kulek styropianu jest zbyt mało, to nie jest prawidłowa do wszystkich roślin.
Paprocie potrzebują kwaśnego podłoża, czyli na poziomie 4,5 - 5,5 pH.
Co do osłonek, myślę że należy do nich podchodzić w kwestii praktycznych dla rośliny, a nie ze względów estetycznych. Osłonka, nawet nieco większa od samej doniczki, ogranicza dostęp powietrza do bryły korzeniowej.

Jeszcze jedna kwestia, odpowiednie stanowisko - nawet dla paprotki powinno być jasne i gdzieś blisko okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dominikt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2020, o 14:17

Post »

Obrazek
Sytuacja na Palmie Howea, czy to jest jakiś szkodnik ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A konkretnie o co Ci chodzi? O te kłaczki czy tą brązową plamę u góry?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dominikt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

O te brązowe kłaczki. Myślę że Plama jest spowodowana zbyt częstym nawadnianiem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że plama jest od przelania i weszła infekcja grzybowa. Jestem niemal pewny, że to nie tylko od zbyt częstego podlewania, ale i od nieprawdłowego zbyt zbitego podłoża, bez dodatku rozluźniacza (jeśli w ogóle palma była w ogóle przesadzana po zakupie) oraz pewnie zbyt ciemne stanowisko, za daleko od okna. Do tego może jeszcze doniczka wsadzona do ciasnej osłonki?
Kłaczki są cechą w 100% naturalną.

Zapraszam do lektury wątku o Kencji:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... lit=Kencja
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dominikt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Co polecasz na tą brązową plamę ? Palma jest przesadzona do luźnego podłoża do palm z keramzytem na spodzie, doniczka jest zgodna z wytycznymi przesadzania palm czyli nieznacznie większa od systemu korzeniowego.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, tutaj nie wystarczy zostawić w tym podłożu.

Powtórzę, trzeba zacząć od wymiany podłoża, na bardzo przepuszczalne, czyli mieszanka ziemi do palm i żwirku (żwirek kwarcowy kupujesz osobno) w proporcji około 3:1.
Podczas przesadzenia trzeba dokładnie sprawdzić stan korzeni.
Dopiero po przesadzeniu można dopiero zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, w wątku był podawany np. Topsin.
Palmę postawić blisko okna i podlewać w okresie jesienno-zimowym dopiero gdy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Oliczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 wrz 2020, o 08:25

Post »

Witajcie,
wracam z pytaniem o malutkie białe(na zdjęciu wydają się być pomarańczowe/czerwone ale są całkiem białe) pajęczaki, które licznie występują w ziemi moich roślin. Zaskakujące jest to, że nie widać żadnych szkód na roślinach. Podejrzewałam, że to przędziorki ale nigdzie nie widać uszkodzeń liści ani pajęczynek i podobno w grudniu przędziorki kryją się w szczelinach z powodu cyklu rozrodczego, no i ciało mniejsze ok 0,5-0,8mm. Pomyślałam, że wysoka wilgotność powoduje, że nie atakują.
Mocno przekopuje internet i trafiłam na roztocze Swirski mite, sprzedawane jako naturalny przeciwnik pasożytów na roślinach. Czy ktoś spotkał się z nim i mógłby potwierdzić, że to "nieszkodliwy" a nawet korzystnie wpływający lokator?
Będę bardzo wdzięczna, bo szykuje mi się wojny.
Pozdrawiam

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 gru 2020, o 19:52 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Za duże zdjęcie, zmniejszyłem.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Z przedziorkami się coś nie zgadza jak patrzę na wielkość robaków w stosunku do doniczki. One mają pół milimetra, ciężko je wypatrzyc pod lupą, a tu wyglądają na wielkie. Nie wiem czy zoom by je tak był w stanie powiększyć. To chyba nie sa one, do tego wygląda tak jakby to żyło w glebie. Trochę mi się kojarzą z popularnymi 'pączkami ' które my nazywamy biskupkami (trombium fachowo lub lądzień).
A mówiąc o ich wrogach masz chyba na myśli dobroczynki (phytoseiulus persimilis)? Ostatnio był nawet temat poruszany w wątku poświęconym zwalczaniu przędziorków.
Oliczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 wrz 2020, o 08:25

Post »

Zdjęcie jest super makro dlatego tak wygląda. Może do 1mm dochodzi długość jego ciała. Znalazłam że pączki są czerwone a te moje całkiem białe.
Tutaj dorzucam zdjęcie z miarą dla skali.
Mam cicha nadzieję, że to pajęczak Amblyseius swirskii. Wydaje się być podobny na zdjęciach w internecie i podobno żywi się wciornastkami.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 gru 2020, o 22:41 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Za duże zdjęcie, kolejny raz zmniejszam!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli jest tak mały, to będzie przędziorek. Te szkodniki nie bytują tylko na roślinach, wręcz przeciwnie można je znaleźć nawet poza nimi. Dlatego są bardzo ekspansywne.
I jeszcze jedno, przędziorki nie atakują wszystkich roślin.

Wątpię, żeby był to pajęczak, który podałaś. Patrz na różnicę w zabarwieniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=289

Zobacz tu w temat o przędziorkach, tam się pojawiały wzmianki o dobroczynku, którym są zwalczane ( to co piszesz to też dobroczynkowate).Myślę że warto wrzucić zdjęcie i zapytać kogoś kto stosował, bo one są wszystkie dość podobne i bazując na domysłach na podstawie fot z neta można się pomylić i zabić sobie pożyteczne stworzonko.

Tylko pytanie skąd by się wzięły?

PS. To co napisałam o biskupkach to miały być "pajączki", a nie "pączki", słownik mi zmienił i nie zauważyłam. To wszystko jest jedną rodzina pajęczaki. Moje wspomniane pajączki są gołym okiem czerwone i większe więc raczej odpadają.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”