Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Post »

Przelanie i zbyt suche powietrze. Wiele razy były omawiane podobne przypadki.
W uprawie roślin, w tym Areki istotne są następujące czynniki:

1. Odpowiednie stanowisko - palmy te preferują jasne czyli przy samym oknie, wszelkie zasłony, firanki nie mogą oddzielać rośliny od światła.
2. Odpowiednio przepuszczalne podłoże, czyli mieszanka ziemi i żwirku. Ten egzemplarz powinien być rozsadzony na przynajmniej dwie - trzy mniejsze doniczki, są za gęsto posadzone.
3. Odpowiednie podlewanie, podłoże powinno być tutaj umiarkowanie wilgotne.
4. Areki preferują cały czas podwyższoną wilgotność powietrza, powyżej około 60% - w grę wchodzi w zasadzie tylko nawilżacz powietrza. Spryskiwanie liści nic nie daje.

Palmę trzeba przesadzić/rozsadzić, odciąć liście z plamami i zrobić oprysk preparatem grzybobójczym oraz zapewnić prawidłowe warunki uprawy.

Mimo wszystko kolejny raz przypominam, to nie są palmy do mieszkania, a prędzej do oranżerii.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Edzia45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2020, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry,
Mam arekę od ośmiu miesięcy i problem z zasechniętymi końcówkami. Zastanawiam się czy to wina za skromnego podlewania (podlewam dwa razy w tygodniu, odstaną wodą) czy jednak są to objawy choroby grzybowej? W lipcu stał koło monstery która okazało się że miała chorobę grzybową i arekę opryskałam topsinem dwa razy w odstępie dwóch tygodni. I teraz nie wiem czy wrócił grzyb czy wilgotność jest za niska. Na dodatek mam ogrzewanie podłogowe a ona rośnie w doniczce glinianej i nie wiem czy to też jej nie szkodzi w sensie to ogrzewanie od dołu. Temperatura w pokoju wynosi 22C. I na dodatek na rancie doniczki pojawił się biały osad jakby taka drobna sól. Wszystkie swoje kwiaty podlewam odstaną wodą a w lecie deszczówką. Co to może być na doniczce? I co zrobić z areką? Przesadzić do innej doniczki? Ale czy jest to odpowiedni czas na taką operację? Areka aktualnie rośnie w ziemii dla palm do której dodałam jeszcze perlit a na dole warstwę keramzytu. Proszę o pomoc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż... A czytałaś w ogóle gdzie rosną te palmy? W klimacie tropikalnym, więc suche powietrze od grzejnika i dodatkowo od ogrzewania podłogowego im na pewno nie służy. Powinnaś zapewnić stałą wilgotność powietrza na poziomie około 60%, więc tylko nawilżacz powietrza.
Poza tym, doniczka jakaś dziwna i o wiele za duża od bryły korzeniowej. Palmy sadzimy do wysokich doniczek, tzw. palmówek.
Stanowisko powinno być na parapecie, a nie w ciemnym kącie.
Biały osad to od podlewania zbyt twardą wodą. Jak masz twardą wodę w kranie, to odstanie jej na pewno nie zmiękczy. Polecam albo filtrować, albo przegotować, albo mieszać pół na pół z wodą destylowaną.
Do tego powtórzę jeszcze raz, to nie są palmy dedykowane do uprawy w mieszkaniu. Długo nie pożyją.
Szczerze uwzględniając stan rośliny i warunki uprawy polecam zrezygnować z tej palmy. To prostu kolejny przypadek całkowicie nietrafionego zakupu. Naprawdę, polecam przed zakupem poczytać o wymaganiach uprawowych, czy możemy w ogóle im takie zapewnić.
Chyba, że zainwestujesz w nawilżacz powietrza i zrobisz z pomieszczenia oranżerię.

PS. Keramzyt najlepiej używać jako drenaż.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś wątek...

Po pierwsze i najważniejsze, te palmy nie nadają się do uprawy w mieszkaniu. Są dość trudne w uprawie i bardziej nadają się do oranżerii. Jak przeżyje 2 - 3 lata to będzie sukces, a i tak nie licz że będzie wyglądać jak bezpośrednio po zakupie.
2. Spryskiwanie liści co kilka dni to chyba tylko po to żeby zmyć kurz oraz ryzykować złapanie choroby grzybowej.
W ten sposób w żadnym wypadku nie podniesiesz wilgotności powietrza, podobnie nie podniesiesz umieszczając na podstawce wypełnionej wilgotnym keramzytem. Tylko i wyłącznie nawilżacz powietrza. Wilgotność powietrza powinna oscylować przy temperaturze około 20 - 25 stopni na poziomie około 60% wzwyż.
3. Z dala od grzejnika? A co to zmienia? Powietrze krąży po całym pomieszczeniu, ponadto gdzie postawiłaś kilka metrów od okna? Powinna stać tuż przy oknie. Jak w pobliżu okna masz grzejnik, to niestety będziesz musiała go przykręcić.
4. Nie wolno dopuścić do przeschnięcia wierzchniej warstwy podłoża. Musi być cały czas umiarkowanie wilgotne.
Umieszczając z kolei doniczkę w ciasnej osłonce mogło dojść do uszkodzenia korzeni.

Trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni. Poza trzeba bezwzględnie rozsadzić do jakichś trzech mniejszych doniczek, wiele razy pisałem że są wysiewane zbyt gęsto...

Biały osad to od spryskiwania twardą wodą. A właśnie, woda do podlewania musi być wyłącznie miękka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Warto przed zakupem poczytać o warunkach uprawy i czy jesteśmy w stanie zapewnić je danej roślinie, a nie dopiero wtedy kiedy coś się z nią dzieje. Niestety przypadek z Twoją palmą jest kolejny i podobny z wielu innych z obu części tego wątku. Takie są fakty.
To, że w handlu są np. powszechnie dostępne te palmy, nie oznacza że będą dobrze rosły w typowych warunkach domowych.
Inaczej szkoda roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wowewo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2018, o 23:33

Post »

Witam,
przejrzałam posty w wątku, ale nie znalazłam podobnego przypadku..
Jakiś czas temu zaczęły mi wysychać liście Areki, wtedy się okazało że to przędziorki. Spryskaliśmy i rozwiesiliśmy dobroczynki. Sytuacja się polepszyła, ale nie do końca.
Teraz znowu zdarzają się wyschnięte liście z próchnieniem korzeni. Dodatkowo po wyciagnięciu takiego liścia, widać że są one oblepione u nasady jakimiś białymi kropkami.
Czy to może być jakaś przykorzenna wersja pędziorków?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie są żadne przędziorki, bo prostu zgniło, a to co widać to grzybnia. Nieprawdłowe zbyt zbite podłoże oraz zbyt częste podlewanie i być może zbyt ciemne stanowisko.
Przejrzyj jeszcze raz dokładnie wątek, a dowiesz się co zrobiłaś źle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wowewo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oki, tylko ze te białe kropeczki poruszają się.. Niektóre są przyczepione, ale cześć porusza się. Niestety są zbyt małe żeby nawet kształt ocenić :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, a te białe kulki co się poruszają jakiej są mniej więcej wielkości? Larwy przędziorków są praktycznie niewidoczne gołym okiem. Dorosłe białe szkodniki to mogłyby być np. wełnowce, one są różnej wielkości w zależności od stadium rozwoju. Charakterystyczne u tych szkodników jest taki włosek u końca odwłoku.
Jeśli tak wyglądają to będą to wełnowce, zwłaszcza że one lubią się gnieździć w takich zakamarkach.
W takiej sytuacji nie bawiłbym się w jakieś eko, tylko zrobił oprysk i podlanie Mospilanem.
Tak się przy okazji zastanawiam, czy od samego początku te szkodniki to były przędziorki, a nie wełnowce.

Nie zmienia to faktu, że ten pień jest zgniły, ale to nic nadzwyczajnego, bo grzyby często atakują uszkodzone tkanki przez różne szkodniki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wowewo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wielkość bardzo bardzo mała, mikroskopijna. Wełnowce to na pewno nie są (nie ma też dorosłych osobników powyżej poziomu korzeni na liściach), zresztą są mi dobrze znane, przez bardzo długo miałam z nimi do czynienie i właśnie dzięki temu forum dopiero się udało je zwalczyć :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wełnowce mogą też bytować na korzeniach, są to wełnowce korzeniowe. Dobrze jest wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdzić jak wygląda bryła korzeniowa ( również pod kątem ew. przelania).
Jeszcze jedne szkodniki wchodzą w grę, czyli wciornastki. Je, jak wełnowce zwalcza Mospilan.
Osobniki dorosłe przędziorków są zwykle pomarańczowo - czerwone. Bez osobników dorosłych ciężko będzie stwierdzić, z jakimi larwami szkodników mamy do czynienia ze względu na to, że są do siebie podobne i ze względu na wielkość.
Pozostaje zrobić porządny oprysk i podlać Mospilanem. Jeśli to nie zadziała, to wtedy któryś z preparatów na przędziorki, czyli Sanium, Floramite albo Magus.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wowewo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję! Idę w takim razie podjąć walkę :)
Thesturbance
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2021, o 10:25

Post »

Pomocy! Czytam czytam i wiem, że źle robię mojej palmie areka kupiona w sierpniu, od razu przesadzona do palmowki i ziemi palmowej, na dnie keramzyt. Myślę, że tak bardzo baliśmy się ją przesuszyć, że chyba ją przelaliśmy m co robić? Przesadzić? Przesuszyć? Da się ją ratować?
https://imageshack.com/user/moja_generacja

Obrazek

-- 11 sty 2021, o 11:41 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”