Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Post »

1. Doniczka powinna być większa o około max 1,5 - 2 cm większa od bryły korzeniowej.
2. Każda postać węgla ma takie same właściwości aseptyczne, czy to będzie drzewny, leczniczy, itd.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ignasiowo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2020, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję
krissu_ch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lis 2020, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,
proszę o radę, bo kocham moje kwiatuszki, zresztą miałem wrażenie, że bardzo ładnie rosną. Jednak ostatnio strasznie zmarniały i strasznie mi smutno, gdy na nie patrzę. Nie potrafię sam zdiagnozować problemu, a bardzo chciałbym je uratować.

Z góry dziękuje za pomoc,
Krzysztof

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co zrobić? Z ostatnich dwóch zdjęć to śmietnik. Z pierwszego zdjęcia niewiele lepiej, z drugiego coś może będzie.
Piszesz, że ładnie rosną? To jest obraz nędzy i rozpaczy. Tak nie wyglądają rośliny, które dobrze rosną
One są przelane. Po pierwsze te "wiaderka" to można sobie np. używać do trzymania wody, a nie do wkładania doniczki. Korzenie muszą oddychać, doniczkę stawiamy na podstawce.
Druga sprawa, podłoże musi być przepuszczalne czyli nie sadzimy do samej ziemi, tylko do mieszanki ziemi i żwirku.
Nic nie napisałeś o podlewaniu, ale można założyć że podlewałeś zbyt często i regularnie. W przypadku chamedory, wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Czwarta, zbyt ciemne stanowisko, te palmy wymagają jasnego stanowiska tuż przy oknie, zwłaszcza o tej porze roku.

Czyli, masz trzy palmy? To tak jak zacząłem, ostatnia do śmietnika.
Dwie pozostałe, odcinasz wszystkie chore liście. Przesadzasz do nowego przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1, na dno doniczki wsypujesz drenaż z keramzytu. Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, tzn. zdrowych korzeni. Chore trzeba odciąć.
Na koniec zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, np. Topsin.

Czytałałeś coś w ogóle u uprawie tych palm? Masz jakieś doświadczenie w uprawie roślin?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
krissu_ch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lis 2020, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj nie sądziłem, że sytuacja jest aż tak tragiczna. Faktycznie był czas, w którym przelewałem te roślinki jednak starałem się już tego nie robić. Zastosuje się do wskazówek co do zmienienia miejsca i osłonek na doniczki. Jestem o tyle zaskoczony, że czytałem wiele stron o ich uprawie i miałem wrażenie, że wiem całkiem dużo o ich uprawie. Często też rozmawiam z nimi i nie mówiły, że jest im źle.

Odpowiadam na pytanie, że są to moje pierwsze palmy. Możliwe, że no niestety sprawdzi się tu przysłowie pierwsze koty za płoty, ale czy na pewno już nic się z nimi nie da zrobić? Jak na razie jestem tylko zażenowany sposobem odpowiedzi na moje pytanie.

---19 lis 2020, o 13:04 ---

Dobrze dziękuje za radę (teraz przeczytałem edytowany post).
Ostatnio zmieniony 19 lis 2020, o 13:05 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono posty.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem po prostu szczery i nie owijam w bawełnę.
Na tym forum widziałem bardzo dużo przypadków chorych roślin, których przyczyną była nieprawidłowa pielęgnacja oraz złe warunki uprawy. Często te rośliny były w skrajnym stanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
qolo116
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lis 2019, o 20:59

Chamedora wytworna - pleśń, grzyb czy zwykły osad?

Post »

Kochani,
Czy pomoglibyście zidentyfikować jaki problem nęka moją palmę? Poza tym nalotem roślina ma się bardzo dobrze.
Bardzo dziękuję

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beznadziejne podłoże, a osad to podlewania zbyt twardą wodą - wytrącone sole wapnia.
Przesadź do właściwego przepuszczalnego podłoża oraz podlewaj wyłącznie miękką wodą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
qolo116
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lis 2019, o 20:59

Post »

Dziękuję uprzejmie. Tak zrobię. Mógłbyś proszę doradzić czy użyć bioseptu albo topsinu polecanego wcześniej? I drugie pytanie, czy taką palmę należy zraszać? Dzięki raz jeszcze
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest choroba grzybowa, więc nie ma potrzeby używać w/w preparatów.

Roślin doniczkowych nie spryskujemy, bo po pierwsze nie podniesiesz w żaden sposób wilgotności powietrza, a po drugie istnieje ryzyko załapania infekcji grzybowej, a ponadto jest to szok dla rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia812
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2018, o 11:23

Post »

Co się dzieje z moją palmą? Możliwe, że jest jej za zimno przy oknie? Była zdrowa aż nagle w przeciągu paru tygodni coś zaczęło jej się dziać, kiedy zaczęło robić się zimniej. Ma wilgotne powietrze, ma podłoże do palm. Co to może być? (biały nalot to osad z wody - raz na jakiś czas biorę ją pod prysznic i "odkurzam")
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przędziorki albo wciornastki. Sprawdź dokładnie spód liści.
Podłóż białą kartkę papieru pod liścia i delikatnie nim potrzep. Jeśli pojawią się takie małe czarne przecinki to będą wciornastki. W innym wypadku będą przędziorki.
Na te pierwsze Mospilan, na drugie Sanium, Floramite albo Magus.
Oprócz tego weszła infekcja grzybowa, albo ze względu na szkodniki albo/i z przelania. Kup Topsin.
Rośliny sadzimy do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu. Na dnie doniczki powinien być drenaż z keramzytu.
Wyciągnij też z doniczki i sprawdź stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia812
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2018, o 11:23

Post »

Oglądałam ją dziś dokładnie i nie udało mi się znaleźć żadnych szkodników ;:173
Czyli ten biały nalot na liściach to grzyb?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”