Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Re: Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Małgosiu,
mało prawdopodobne, by ktoś miał 'Dominikę'..., bo prawdę mówiąc od jakichś 10 lat NIGDZIE nie widziałam jej w sprzedaży. Chyba w ogóle nigdy nie widziałam jej w sprzedaży. Sama jestem zdziwiona, że biedronkową pomyłką może być właśnie ta rzadka odmiana...
W ogóle zauważyłam taki trend, że w danym roku pojawiają się na rynku, w różnych sklepach ogrodniczych konkretne zestawy odmian i żadne inne. Jak 'Skłodowska' , to wszędzie, jak 'Viva Polonia', to w każdej dostawie. Nawet u P.Anny Rafaląt nie wszystko, co bym chciała jest dostępne.
Wiadomo,że promowane są odmiany z danego roku naszej rodzimej hodowli, ale np. takie stare odmiany brata Stefana Franczaka jak np.'Monika', czy choćby właśnie 'Dominika' już poszły w zapomnienie...albo są trudniejsze w rozmnażaniu, albo nie było zainteresowania. Choć - z drugiej strony - gusta i popyt rynku to kwestia marketingowa.
mało prawdopodobne, by ktoś miał 'Dominikę'..., bo prawdę mówiąc od jakichś 10 lat NIGDZIE nie widziałam jej w sprzedaży. Chyba w ogóle nigdy nie widziałam jej w sprzedaży. Sama jestem zdziwiona, że biedronkową pomyłką może być właśnie ta rzadka odmiana...
W ogóle zauważyłam taki trend, że w danym roku pojawiają się na rynku, w różnych sklepach ogrodniczych konkretne zestawy odmian i żadne inne. Jak 'Skłodowska' , to wszędzie, jak 'Viva Polonia', to w każdej dostawie. Nawet u P.Anny Rafaląt nie wszystko, co bym chciała jest dostępne.
Wiadomo,że promowane są odmiany z danego roku naszej rodzimej hodowli, ale np. takie stare odmiany brata Stefana Franczaka jak np.'Monika', czy choćby właśnie 'Dominika' już poszły w zapomnienie...albo są trudniejsze w rozmnażaniu, albo nie było zainteresowania. Choć - z drugiej strony - gusta i popyt rynku to kwestia marketingowa.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
firletko to już naprawdę nie mam pojęcia co to by mógł być za powojnik. Żaden inny nie pasuje
Jest u mnie już kilka ładnych lat, ale raczej mniej niż 10.
Wpisałam z ciekawości w wyszukiwarkę i pokazało mi, że w szkółce Tomszak jest dostępny ten powojnik...
Jest u mnie już kilka ładnych lat, ale raczej mniej niż 10.
Wpisałam z ciekawości w wyszukiwarkę i pokazało mi, że w szkółce Tomszak jest dostępny ten powojnik...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
też mnie wczoraj nosiło,żeby go poszukać i też go tam wczoraj znalazłam. Czy robiłaś tam kiedyś zakupy ? Bo wysyłkowo nie ma chyba możliwości...
Właściciel pisze, że zebrał bogatą kolekcję powojników, w tym wiele polskich odmian brata Stefana Franczaka. Rzeczywiście ma takie, których nigdzie indziej nie widziałam ( 'Joanna', 'Karolina Kózka', 'Krystyna', 'Melania'), ale rozmnaża "według zapotrzebowania rynku".
Może Twoja 'Dominika' przyszła jakoś właśnie z tej szkółki ?
Właściciel pisze, że zebrał bogatą kolekcję powojników, w tym wiele polskich odmian brata Stefana Franczaka. Rzeczywiście ma takie, których nigdzie indziej nie widziałam ( 'Joanna', 'Karolina Kózka', 'Krystyna', 'Melania'), ale rozmnaża "według zapotrzebowania rynku".
Może Twoja 'Dominika' przyszła jakoś właśnie z tej szkółki ?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
Firletko nie robiłam tam zakupów, wyskoczyło mi gdy szukałam zdjęć tego powojnika do porównania.
Do szczęścia to mi w sumie nie potrzebna jego nazwa, tyle że nie wiem jak go ciąć Ciekawe z jakiego źródła biorą powojniki do biedronki?
Do szczęścia to mi w sumie nie potrzebna jego nazwa, tyle że nie wiem jak go ciąć Ciekawe z jakiego źródła biorą powojniki do biedronki?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja po prośbie . W maju kupiłam w okolicznym sklepie taki clematis, nie miał etykiety, i Pani nie wiedziała, jaka jego nazwa. Posadziłam w miejsce, które mi pasowało a możliwe, że dla krzewu niekoniecznie. Teraz kiedy zaczęłam, oglądać Wasze ogrody zachorowałam na clematisy i dopiero czytać co dało mi między innymi wiedzę, że posiadam clematisa Montana, którego cięłam co roku przy ziemi zdziwiona, że nie kwitnie . Może poznajecie go ?
Ewka
Ewo,
moim zdaniem to Niobe.
pozdrawiam, Firletka
moim zdaniem to Niobe.
pozdrawiam, Firletka
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Paula,
Podejrzewam że to najzwyczajniejszy powojnik pnący Clematis vitalba, który wydaje nasiona. Odmiana 'Summer snow' to, o ile dobrze kojarzę, bezpłodny mieszaniec tego gatunku.
Podejrzewam że to najzwyczajniejszy powojnik pnący Clematis vitalba, który wydaje nasiona. Odmiana 'Summer snow' to, o ile dobrze kojarzę, bezpłodny mieszaniec tego gatunku.
Kuba
kubus 2015
Bardzo dziękuję. Mocno mi się nasiał, trzeba było usunąć te siewki. Czytałam, że Summer Snow nie wydaje nasion, stąd zadałam tutaj pytanie.
Bardzo dziękuję. Mocno mi się nasiał, trzeba było usunąć te siewki. Czytałam, że Summer Snow nie wydaje nasion, stąd zadałam tutaj pytanie.
Proszę o poradę: czy teraz mogę przyciąć powojnik? Złamała mi się podpora, wszystko leży na trawie, zabieg byłby niezbędny.
-
Paulinko ja bym się trochę bała cięcia o tej porze... Wolałabym zrobić jakąś prowizoryczną podpórkę i poczekać do wiosny.
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Wraz z mieszkaniem kupiliśmy tego oto powojnika w donicy na balkonie. Dość wytrzymały, bo w pierwszym roku nie zabezpieczylam go na zime, nic nie cielam i tak ładnie kwitł. W kolejnym roku robiłam lekkie cięcie jesienią na wysokości około 120cm, żeby łatwiej go opatulic agrowloknina. Kwitł ładnie.
To chyba jakiś pospolity, pancerny osobnik, ale zastanawiam się jak się nazywa.
https://imageshack.com/i/pofX7pLaj
To chyba jakiś pospolity, pancerny osobnik, ale zastanawiam się jak się nazywa.
https://imageshack.com/i/pofX7pLaj
-
Sprawdź Madame Julia Correvon. To powojnik włoski, więc wiosną tnie się go nisko - jakieś 30-40 cm nad ziemią.
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe