łapać nie łapałem ale stworzyłem im na działce warunki do zasiedlenia i rozwoju budując ule, które skolonizowały. Część populacji przesiedliłem też z sąsiedztwa mojej byłej już pracy, rozstawiając na parapetach zewnętrznych budynku produkcyjnego (w miejscach mało rzucających się w oczy) nawiercone kostki od palet. Kostki zostały częściowo zasiedlone i zamurowane, po czym przeniosłem je zimą na działkę i włożyłem do ulików. Potem tylko co roku dokładałem świeżej trzciny. Zarówno uliki na działce jak i kostki wyłożone w pracy zostały ułożone w lokalizacjach gdzie pojawiały się i gniazdowały murarki - głównie dziury w elewacji altany i w starych murach ceglanych (w pracy). Kokonów nie kupowałem.Pirat pisze:Troszkę poczytałem temat o murarkach na forum, przynajmniej cz. 8
Ale nie mam doświadczenia w temacie pszczół samotnic, i dlatego mam pytanie do pasjonatów i osób które hodują murarkę ogrodową.
Czy komuś udało się złapać dziko żyjące pszczoły.
Mam przygotowane rurki z trzciny i mały ulik, i ciekawi mnie czy grasują w okolicach mojej działki murarki. O ile mnie pamięć nie myli to w okolicach połowy lipca widziałem małą czarną pszczołę lub osę , która zamurowywała bambusa do którego przywiązana była roślinka.
Dajcie znać czy komuś się udało zwabić lokalne "pogłowie" murarki.
pozdrawiam
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja byłem niecierpliwy i kupiłem sto kokonów ogrodowej na pierwszy sezon a następne lata były ogromne przyrosty i sporo moich murarek rozdałem naszym forumowiczom
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Bardzo szybko się rozmnażają i za trzy, może cztery lata, a może trochę dłużej okaże się, ze jest ich za dużo jak na ten obszar. Wprawdzie jest sporo bo około 600 działek wiec maja co oblatywac. Wokół działek wieś i domy jednorodzinne z ogrodami. Stworzyłam im siedlisko i nie zamierzam ingerować. Póki co. Ale czy te pszczółki tak daleko latają? Ciekawe jaki teren odlatują?
Pozdrawiam! Gienia.
-
gienia1230 piszą że do 300 m od gniazda
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
No to nawet nieźle, 300 metrów w każdym kierunku . Działki mają 15 x 20 m czyli w promieniu do 15-tu działek (+- , drogi, dróżki)
Pozdrawiam! Gienia.
Chyba trochę więcej - 15 działek ale tylko w jednym kierunku.
Koło o promieniu 300 m ma powierzchnię ok. 282 000 m2 (28 hektarów).
Ogródek, jak piszesz, ok. 300 m2 (0,03 ha)
Zatem w promieniu 300 m znajdują się ok 942 ogródki.
Koło o promieniu 300 m ma powierzchnię ok. 282 000 m2 (28 hektarów).
Ogródek, jak piszesz, ok. 300 m2 (0,03 ha)
Zatem w promieniu 300 m znajdują się ok 942 ogródki.
-
Faktycznie, niezły zasięg- 28 ha !! Nie chce się wierzyć, że koło o średnicy 600 metrów to obszar 28 ha. Bo to jest 2,8 ha. 1 ha to 10.000, metrow kw.
Pozdrawiam! Gienia.
282000 : 10000 = 28,2 hagienia1230 pisze:Bo to jest 2,8 ha. 1 ha to 10.000, metrow kw.
Te 300 metrów to wielkość graniczna i raczej murarki szukają pożywienia na mniejszym obszarze. Jednak robi wrażenie.
Pszczoły miodne latają do 3 km.
-
Faktycznie !!? Masz rację !? Trudno uwierzyć, i nadal nie umiem sobie wyobrazić że takie koło o promieniu 300 metrów to 28 hektarów, to ogromny obszar. Czyli moje pszczółki mogłyby wszystkie działki oblatywać
Pozdrawiam! Gienia.
-
Dzięki za priv Luck zadzwonię jutro a domki zarąbiste Szczęśliwego Nowego Roku oby był lepszy niż poprzedni dla wszystkich
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
- 100p
- Od: 28 sty 2017, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i to jest konkretne rzemiosło. Trwałe i solidne. Będziesz przykrywał papą daszek, żeby się deski nie wypaczyły od wilgoci? Mam jeszcze jedno pytanko...ule są dość wysokie co może skutkować silnym zacinaniem deszczu. Nie lepiej było wydłużyć nieco okap? Tak o jedną deszczółkę której użyłeś ? Pozdrawiam.
Edit: Chociaż może i jest wystarczający. Zdjęcie trochę mnie chyba myli.
Na daszek pójdą gonty bitumiczne. Przód faktycznie jeszcze muszę jakoś zabezpieczyć. Do środka pójdą 2 półki.