Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Wando krokusowe łąki cudowne, chciałoby się już takich widoków, a tu trzeba być cierpliwym i poczekać. Dzisiejszy dzień słoneczny jak przedwiośnie, a zapowiadają od przyszłego tygodnia siarczyste mrozy, oby tylko roślinki dostały śnieżną kołderkę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanduś, 130 km to spora odległość, ale posiadłość pierwsza klasa ;:215 ... i ta powierzchnia ;:oj będzie się działo ;:138 Znów będzie co oglądać i podziwiać :D
Wiosenne wspomnienia urocze ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witaj Wandziu :wit . Życzę Ci aby ta nowa działeczka dawała wiele radości i wytchnienia.
Jestem ciekawa która to część Podlasia, może gdzieś blisko mnie?
Cudne te łany krokusów. Dawno je sadziłaś, i dużo?
Pozdrowienia posyłam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co ja czytam ;:oj
Nowa działeczka. Czy będziesz mogła w tym domku nocować?
130 km to 1,5 godziny jazdy.
Teraz się nie dziwię, że tyle nasion kupiłaś.
Jak zobaczyłam zdjęcie to oczy zrobiłam, gdzie Ty to wszystko pomieścisz.
Teraz rozumiem
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Wandziu piękna wiosna u ciebie już :)
A ja życzę Ci wszystkiego co najlepsze, najpiękniejsze aby było z Tobą całym tym 201 rku!
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Wandziu.
Dawno nie zaglądałam do Ciebie i zaskoczyły mnie wielkie zmiany. Najpierw bardzo się zdziwiłam taką ilością nasion, ale doczytałam i wszystko jasne. Działka piękna i daje wiele możliwości. Nowy rok zapowiada się wspaniale i życzę Ci aby wszystkie plany się ziściły :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Beaby, dorcia7, Shalina, kania, korzo-m, jarha, kasik69, Margo2, anabuko1, tulipanka, dziękuję za odwiedziny i za Wasze życzenia.

Działeczka jest położona w powiecie siemiatyckim. Okoliczne tereny objęte są programem Natura 2000, tak więc gwarantuje to, że nie powstaną w pobliżu żadne śmierdzące czy szkodliwe dla środowiska inwestycję. Powietrze jest czyste, ożywcze, nawet pobyt na jeszcze tak łysej działce jest dla zdrowia zbawienny. Gdy zachodzi słońce, słychać niedaleko niosący się echem klangor żurawi. Żałuję tylko, że nie jestem ze dwadzieścia lat młodsza. żeby móc dłużej cieszyć się tymi dobrami natury.
Domek już jest kupiony, ale na razie leżakuje w stodole u sąsiada. Wiosną trzeba go będzie złożyć. Malutki, ale na krótkie pobyty nam wystarczy.

Na dzisiaj mam dla was narcyzy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Wando, to jak piszesz o nowej działce świadczy o tym, że jesteś już tam swoim ;:167 . Nietrudno pokochać takie miejsce. Chyba wiem co czujesz, bo ja też mam działkę w dziewiczym prawie otoczeniu lasów, łąk, rezerwatu przyrody i te wszystkie zapachy, odgłosy, żurawie, sarny, sowy...tego klimatu nie da się opisać ;:167 .
Szybciutko działacie, macie już nawet domek ;:63 .
Pięknie prezentują się rabatki w wiosennym przybraniu. To świetny pomysł, żeby sadzić cebulowe grupami pomiędzy iglakami.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wandziu
Dobrego 2021 Roku winszuję ;:196
Szaleństwo z nową działką ,piękne miejsce ,ale ile pracy Was czeka tam.
Podziwiam Wasz zapał. ;:196
My początkowo też dojeżdżaliśmy z 3 City 130 km. tu ,gdzie mieszkamy teraz.
Życzę spełnienia marzeń na nowej działce. :D
Pomidorka Bawole ;:167 dobrze do donicy przy domku posadzić ,bo to szklarniowa odmiana i wsypać aquagelu.
To mój sposób na przeżycie roślin podczas nieobecności. :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Wandziu uwielbiam Narcyzy ;:167 które wspaniale uchwyciłaś na zdjęciach ;:138 a u mnie jakoś słabo się rozrastają. Tej jesieni zaniedbałam niestety sprawę dosadzenia jakichkolwiek cebulowych przez covida, mam nadzieję nadrobić to w przyszłym sezonie. Cieszę się że w tak pięknej okolicy kupiłaś działeczkę, ach i to echo żurawi bajka :D

Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj :wit
Wandziu, fajna wiadomość...nowa działka, miejsce na nowe rośliny ;:215 Już się cieszę na nowe fotki z zagospodarowanego terenu, rabaty z kwiatami, warzywnik. Gliniastą ziemią się nie przejmuj, nasiona kwiatów które kupiłaś będą bez najmniejszego problemu rosły. Poziomki z tej firmy wysiewałam, wschody były za gęste...pikowałam sadzonki, po kilka sztuk ...kępkami. Tak jak pikuje się lobelie.
Nasionka możesz wysiać, wymieszane z niewielką ilością suchego piasku...sadzonki pokażą się w niewielkich odległościach, będą miały miejsce do wzrostu, potem do pikowania.
Poziomki zaczynają kwitnąć tak jak truskawki...kończą na jesieni. Owoce można skubać cały sezon :D
Zaciekawiłaś mnie nasionami ogórka, nigdy takich nasion nie wysiewałam :?: Czekam teraz na relację z uprawy. Może też się skuszę w przyszłości na taką odmianę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

kania, tak to prawda, o nowej działeczce myślę już więcej niż o przydomowym ogródku, który włąściwie jest już skończony i nie pozwala rozwinąć skrzydeł. Tam daleko jest prawdziwa natura. Sów jeszcze nie słyszałam i nie widziałam, ale sarna wyszła na drogę w momencie, kiedy akurat podpisywaliśmy z byłą właścicielką umowę kupna. Piękny był to widok. ;:167

pelagia, pilnie czytam wszystkie porady dotyczące uprawy warzyw, a wiem, że masz na tym polu spore doświadczenie. Pracy na działce się nie boję, dopóki siły pozwalają, będziemy działać. O pomidorach Bawole Serce nie wiedziałam, że to szklarniowe, bo na opakowaniu nie ma o tym wzmianki. Ja je zamierzam posadzić w podwyższonej skrzyni (to właściwie tak jak w dużej donicy). Co będzie, to będzie - na razie zbieram doświadczenia. Wiem, że uprawa pomidorów nie jest łatwa, ale chcę spróbować, bo mąż się uparł akurat przy pomidorach.

Krychna, moje narcyzy też się nie rozrastają, wręcz przeciwnie - jest ich coraz mniej i w końcu giną. Ale w pierwszym roku po posadzeniu wyglądają pięknie. Ja w tym roku też nie dosadzałam cebulowych. Jedynie na nowej działce posadziłąm jakieś hiacynty z przeceny. W ogóle u nas było jakoś mało torebek w sklepach. Ledwie się człowiek rozejrzał, a tu już wszystko poznikało.

Anna11, dzięki, tak zamierzam postąpić z poziomkami. Przeczytałam jeszcze gdzieś, że nasiona należy przed siewem stratyfikować, więc niedługo wyłożę je gdzieś na zewnątrz do przemarznięcia. Te moje to odmiana "Baron... coś tam", podobno akurat niełatwa w uprawie.
A ogórek kupiłam w sklepie pierwszy z brzegu. Tak mi jakoś smakowicie ta nazwa "sałatkowy" zabrzmiała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando to na nowej działce będą sielskie klimaty, cisza, spokój. A czy będziesz miała dostęp do wody i prądu.
Wiosenne wspomnienia pokazują jak ładnie o tej porze jest na Twoim ogródku, wiele cebulowych kwitnie. Z narcyzami mam podobnie w pierwszym sezonie kwitną obficie, kolejny sezon mniej kwiatów, a po kilku latach same znikają, to samo mam z tulipanami. Dlatego co trzy lata kupuję nowe cebulki i sadzę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”