Buraki czerwone cz.1
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Buraki czerwone
Pytanie...
aby buraki miały miejsce na ładny wzrost to w jakiej odległości umieszczacie ziarenka? Ja niby siała dość rzadko (i cześć potem przerwałam i przeplewiłam), ale w sumie od razu mogłabym rzadziej dawać nasionka....
aby buraki miały miejsce na ładny wzrost to w jakiej odległości umieszczacie ziarenka? Ja niby siała dość rzadko (i cześć potem przerwałam i przeplewiłam), ale w sumie od razu mogłabym rzadziej dawać nasionka....
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Buraki to fajne warzywko, które potrafi się rozpychać. Jeśli siać rzadziej to nie rzadziej jak 5cm. Ja zawsze sieje mniej wiecej 3-4cm.
piekara114 Z jednego nasiona buraka tzw. kłębka wyrasta kilka roślinek. Dlatego nawet rzadki siew, wymaga i tak przerywania. Aby uzyskać nasiona jednokiełkowe trzeba by kłębki rozdzielić mechanicznie. Można ponoć kupić już wyselekcjonowane odmiany dające kłębki jedno lub dwukiełkowe. Obcja druga to sadzenie buraczków z rozsady- oszczędność nasion i czasu pracy.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Dzięki za informacje. Spróbuję co te 4 cm z nastawieniem na przerywkę i przesadzanie.
Myślę też o nasionach na taśmie - polecacie jakąś firmę?
Myślę też o nasionach na taśmie - polecacie jakąś firmę?
Polecam odmianę Patryk. W tym roku posiałem go pierwszy raz. Z dwóch grządek po 3m zebrałem około 10 kg zdrowych korzeni w przedziale 15-40 dkg, przy minimalnych zabiegach (jedno przerywanie, kilka razy podlałem i odchwaściłem).
Zalety:
1. Smakiem przebija wszystkie sklepowe.
2. Ma delikatny, purpurowoczerwony miąższ, w którym ledwo dostrzec można pierścienie. Jest łatwy do obróbki na krajalnicy i drobnej tarce.
3. Charakteryzuje się wysoką plennością i bardzo wysoką, bo ponad 80%, jednonasiennością kłębków i tolerancją na jedne z groźniejszych chorób buraka ? chwościka buraka i mączniaka prawdziwego.
Zalety:
1. Smakiem przebija wszystkie sklepowe.
2. Ma delikatny, purpurowoczerwony miąższ, w którym ledwo dostrzec można pierścienie. Jest łatwy do obróbki na krajalnicy i drobnej tarce.
3. Charakteryzuje się wysoką plennością i bardzo wysoką, bo ponad 80%, jednonasiennością kłębków i tolerancją na jedne z groźniejszych chorób buraka ? chwościka buraka i mączniaka prawdziwego.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
To prawda. W tym roku było dużo dużych buraków. Dużo deszczu w okresie wzrostu korzeni pomogło.
Pozdrawiam
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
U mnie największe okazy porosły z pikowanej przerywki, czy to podłużne, czy okrągłe (nazw odmian nie pamiętam).
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Ja wybieram zawsze odmiany jednokiełkowe, nie muszę ich przerywać. Tylko na burakach co roku mam takie skacząco latające robaki, chyba wtyk amerykański lub straszyk i nie wiem jak się ich pozbyć.
Pozdrawiam ;)
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Nie nie, to te wtyki, na tujach mi też w zeszłym roku siedziały. Prysnełam mospilanem ale wiadomo warzyw nie będę co chwilę pryskać.
Pozdrawiam ;)
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Buraki jak i inne warzywa mam od lat bez oprysków chemicznych. W tym roku miałam też czerwoną kulę. Urosły różnej wielkości w zależności czy w danym miejscu przerywałam do obiadu czy nie, ale w ilości aż za dużej, chyba nie przejemy. Muszę poszukać jakiegoś dobrego przepisu z samych buraczków i zacząć przerabiać.
Co prawda pojawiła się wyjątkowo w tym roku mszyca i wątpiłam czy coś z tego będzie, ale po jakimś czasie sobie "poszła" i nie zaważyło to na plonie.
Co prawda pojawiła się wyjątkowo w tym roku mszyca i wątpiłam czy coś z tego będzie, ale po jakimś czasie sobie "poszła" i nie zaważyło to na plonie.
pozdrawiam Ewa