Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Fikus przesadzony, jest podstawka zamiast osłonki. Podlać od razu po przesadzeniu? Czy odczekać?
Co ciekawe - korzenie wyglądają na zdrowe, żadnej zgnilizny. Ale było ciasno w tej donicy i trudno było spomiędzy korzeni starą ziemię wydobyć... W czasie przesadzania opadło jeszcze kilka liści. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie. Dziękuję za rady!
Co ciekawe - korzenie wyglądają na zdrowe, żadnej zgnilizny. Ale było ciasno w tej donicy i trudno było spomiędzy korzeni starą ziemię wydobyć... W czasie przesadzania opadło jeszcze kilka liści. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie. Dziękuję za rady!
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Normalnie podlać.
Przerośnięta bryła korzeniowa również może prowadzić do gubienia liści.
W każdym razie teraz parę tygodni regeneracji.
Przerośnięta bryła korzeniowa również może prowadzić do gubienia liści.
W każdym razie teraz parę tygodni regeneracji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ale nie przycinałam korzeni, mam nadzieję że dobrze zrobiłam? Bo wyglądały naprawdę ładnie. Podlewać każdorazowo jak ziemia przeschnie na wierzchu? To mój pierwszy fikus sprężysty i pierwsza tak duża roślina domowa, stąd tyle pytań.
Przy okazji przesadziłam do takiego samego podłoża niedawno kupioną monsterę i fikusa dębolistnego, bo po kupieniu też ich w ogóle nie przesadziłam... Na dno też sypnęłam keramzyt. Oby im sie dobrze rosło
Czy fikusy lubią ciasne donice czy raczej większe?
Przy okazji przesadziłam do takiego samego podłoża niedawno kupioną monsterę i fikusa dębolistnego, bo po kupieniu też ich w ogóle nie przesadziłam... Na dno też sypnęłam keramzyt. Oby im sie dobrze rosło
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- norbert76
A po co przycinać korzenie?
Roślinom nie ma potrzeby przycinać zdrowych korzeni, chyba że osiągną duże rozmiary, ale to i tak robi się w ostateczności.
Po prostu, w przypadku przerośniętej bryły korzeniowej, sadzisz do doniczki o rozmiar większej, czyli około 1,5 - 2 cm na średnicy.
Podczas przesadzenia dobrze jest nieco rozluźnić bryłę korzeniową.
Roślinom nie ma potrzeby przycinać zdrowych korzeni, chyba że osiągną duże rozmiary, ale to i tak robi się w ostateczności.
Po prostu, w przypadku przerośniętej bryły korzeniowej, sadzisz do doniczki o rozmiar większej, czyli około 1,5 - 2 cm na średnicy.
Podczas przesadzenia dobrze jest nieco rozluźnić bryłę korzeniową.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, to następne przesadzenie będzie do większej donicy. Tym razem wsadziłam do tej samej w której do mnie przyjechał.
Czy w czasie tego kilkutygodniowego okresu regeneracji traktować roślinę jakoś specjalnie?
I jeszcze jedno pytanie - ile wody powinnam tak mniej więcej wlewać do donicy podlewając go?? Zazwyczaj podlewam rośliny ?na oko?, ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu.
Jego donica ma około 30 l objętości
dziękuję
Czy w czasie tego kilkutygodniowego okresu regeneracji traktować roślinę jakoś specjalnie?
I jeszcze jedno pytanie - ile wody powinnam tak mniej więcej wlewać do donicy podlewając go?? Zazwyczaj podlewam rośliny ?na oko?, ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu.
Jego donica ma około 30 l objętości
dziękuję
- norbert76
Nic nie zrozumiałaś.
Jeśli bryła korzeniowa jest przerośnięta, to musisz posadzić teraz do większej doniczki.
Edit:
Nie podlewa się jakąś jedną dokładną ilością wody. Wszystko zależy od warunków uprawy, podłoża, wielkości doniczki, czy rozmiaru samej rośliny. Każdy czynnik jest tutaj w podobnym stopniu istotny.
W przypadku fikusa sprężystego, w okresie wegetacji utrzymujesz umiarkowanie wilgotne podłoże, w okresie jesienno-zimowym pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie podłoża. Generalnie większą ilością wody podlewasz wiosna - lato, a nieco mniej w obecnym okresie.
Ponadto im większa doniczka tym podłoże wolniej przesycha.
Jeśli bryła korzeniowa jest przerośnięta, to musisz posadzić teraz do większej doniczki.
Edit:
Nie podlewa się jakąś jedną dokładną ilością wody. Wszystko zależy od warunków uprawy, podłoża, wielkości doniczki, czy rozmiaru samej rośliny. Każdy czynnik jest tutaj w podobnym stopniu istotny.
W przypadku fikusa sprężystego, w okresie wegetacji utrzymujesz umiarkowanie wilgotne podłoże, w okresie jesienno-zimowym pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie podłoża. Generalnie większą ilością wody podlewasz wiosna - lato, a nieco mniej w obecnym okresie.
Ponadto im większa doniczka tym podłoże wolniej przesycha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, teraz rozumiem. W tej jednej donicy były (są) tak naprawdę trzy rośliny obok siebie posadzone, więc chyba rzeczywiście może im być ciasno. Pojadę jutro po większą doniczkę i przesadzę.
Tylko kurka dlaczego to jest tak, że u sprzedawcy zawsze te rośliny są takie piękne i wyglądające na zdrowe i w doniczce im nie ciasno, a potem człowiek stawia w domu i zaczynają się problemy.... Jeszcze raz dziękuję za rady!
Tylko kurka dlaczego to jest tak, że u sprzedawcy zawsze te rośliny są takie piękne i wyglądające na zdrowe i w doniczce im nie ciasno, a potem człowiek stawia w domu i zaczynają się problemy.... Jeszcze raz dziękuję za rady!
- norbert76
Dlatego, bo:
1. Rośliny u producenta mają zapewnione niemal idealnie odpowiednie warunki uprawy.
2. Są faszerowane różnymi specjalnymi witaminami, nawozami, krótko, są "pędzone".
W warunkach domowych nie ma praktycznie szans, żeby zbliżyć się do warunków u producenta. Chociaż tutaj są wyjątki. Są rośliny, które przy umiejętnej pielęgnacji i odpowiednim doświadczeniu mogą ładnie wyglądać i zdrowo rosnąć. Generalnie fikusy sprężyste są łatwe w uprawie, trzeba tylko zapewnić dużo światła, odpowiednie podlewanie oraz regularne nawożenie w okresie wegetacji.
1. Rośliny u producenta mają zapewnione niemal idealnie odpowiednie warunki uprawy.
2. Są faszerowane różnymi specjalnymi witaminami, nawozami, krótko, są "pędzone".
W warunkach domowych nie ma praktycznie szans, żeby zbliżyć się do warunków u producenta. Chociaż tutaj są wyjątki. Są rośliny, które przy umiejętnej pielęgnacji i odpowiednim doświadczeniu mogą ładnie wyglądać i zdrowo rosnąć. Generalnie fikusy sprężyste są łatwe w uprawie, trzeba tylko zapewnić dużo światła, odpowiednie podlewanie oraz regularne nawożenie w okresie wegetacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 gru 2020, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
Przemarznięcie podczas transportu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Ok, ale myślę że z upływem czasu Fikusy odbiją.
- norbert76
Odetnij liście z plamami albo przynajmniej same plamy i zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Na przyszłość albo lepiej zabezpieczaj rośliny podczas transportu w okresie zimnych dni albo unikaj zakupów w tym okresie. Rośliny z klimatu tropikalnego nie są przyzwyczajone do tak niskich temperatur, nawet w krótkim okresie czasu.
Na przyszłość albo lepiej zabezpieczaj rośliny podczas transportu w okresie zimnych dni albo unikaj zakupów w tym okresie. Rośliny z klimatu tropikalnego nie są przyzwyczajone do tak niskich temperatur, nawet w krótkim okresie czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Ok dziękuję za pomoc
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2021, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć Wszystkim! Cztery dni temu przygarnęłam fikusa sprężystego. Fikus ma nie w pełni sprężyste liście, prócz tego roślina wyglądała zdrowo. Dziś opadł dolny zielony liść. W miejscu gdzie był przyczepiony do łodygi dostrzegłam trochę zbrązowienia, a poniżej tego miejsca na odcinku 10cm łodyga kiepsko wygląda - brązowa, pomarszczona, trochę miękka, a miejsce gdzie kiedyś był starszy dolny liść wygląda na lekko pleśniejące.
Doradźcie proszę, jak ratować fikusa. Podejrzewam że na zwiotczałym odcinku łodygi nie ma przewodzenia wody i trzeba będzie ratować górę przez odcięcie...
![Obrazek](https://images91.fotosik.pl/462/10eaa8bb520ebe5fm.jpg)
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/463/b9775f913128beb1m.jpg)
![Obrazek](https://images90.fotosik.pl/463/68c074ff11fe6460m.jpg)
![Obrazek](https://images90.fotosik.pl/463/5b5c0d434ee1f5eam.jpg)
Doradźcie proszę, jak ratować fikusa. Podejrzewam że na zwiotczałym odcinku łodygi nie ma przewodzenia wody i trzeba będzie ratować górę przez odcięcie...
![Obrazek](https://images91.fotosik.pl/462/10eaa8bb520ebe5fm.jpg)
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/463/b9775f913128beb1m.jpg)
![Obrazek](https://images90.fotosik.pl/463/68c074ff11fe6460m.jpg)
![Obrazek](https://images90.fotosik.pl/463/5b5c0d434ee1f5eam.jpg)
- norbert76
Gnije w tym miejscu. Bezwzględnie odciąć powyżej i ciąć do zdrowej tkanki.
Wsadź do wody i wymieniaj ją co 3 dni.
Wsadź do wody i wymieniaj ją co 3 dni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta