Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
mikaxx
50p
50p
Od: 6 lis 2020, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Dzień dobry. Od miesiąca posiadam sansewierie star canary. Niestety posadzilam ja w doniczce ceramicznej bez dziury...na dno dalam kermazyt. Dzisiaj zauważyłam że trzy liście jej uschly :( są pomarszczone, suche, mają brunatne plamy. Ziemia w donicy wilgotna... Wyjelam ja szybko, czy korzenie wyglądają jeszcze ok ? Posadzilam ja na razie do doniczki tymczasowej z dizurami dopoki w tej oslonce nie zrobie dziurki. Podłoże dalam do sukulentow ręcznie robione. Czy uratuje tego kwiatka ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cóż... loteria. Korzenie teoretycznie nie są tragiczne, ale nie ma gwarancji.

Natomiast bezwzględnie wyjmij z doniczki, żeby korzenie porządnie obeschły! Zrób korzeniom oprysk preparatem grzybobójczym albo porządnie obsyp sproszkowanym węglem.
Dopiero jak będą suche, posadź do przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 1:2.
Sansewierie w okresie jesienno-zimowym podlewamy rzadziej, raz naokoło 3 - 4 tygodnie w zależności od temperatury otoczenia i wilgotności powietrza.

Żadnych roślin nie wolno sadzić do osłonek, żadnych. Podobnie doniczka powinna stać na podstawce. A i oczywiście daj na parapet.

PS. Ty ją doświetlasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mikaxx
50p
50p

Post »

Dobrze, tak zrobię. Doświetlam rośliny, które stoją na parapecie. Do niej nie wiele tego światła dociera. Ona stoi na szafce przy łóżku zdala od okna. Położyć ją jednak bliżej światła?

Obtoczylam dość dokładnie korzenie w sproszkowanym węglu aktywowanym.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak napisałem, postaw na parapecie. Im więcej naturalnego światła tym lepiej jeśli chodzi o szybszą regenerację.
Na parapecie nie ma potrzeby doświetlania, no chyba że masz północną wystawę. W innym wypadku to strata prądu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mikaxx
50p
50p

Post »

Ok dziękuję. Tak zrobiłam, posadzilam do innej doniczki i dalam nowa suchą ziemię. A kiedy powinnam podlać kwiatek?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od razu, pierwsze może być delikatniejsze, jeśli dotychczasowe było mokre.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mikaxx
50p
50p

Post »

Ok :)
elusial
50p
50p
Od: 30 kwie 2012, o 08:47

Post »

Od wczoraj jestem posiadaczka pięknej sansewierii, ale chyba z problemem. Na jednym liściu w środku widzę brązową mokrą plamkę. Inny jest wychylony jakby korzenie nie stabilizowały go dostatecznie. Jest w podłożu produkcyjnym. Dziś zabiorę się za przesadzanie. Mam trochę inne pytanie, pewnie pojawiło się już na forum tylko przegapiałam. Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać. Jak oczyszczacie korzenie ze starego podłoża? Często są one mocno splątane i przerastają podłoże. Nie wystarczy po prostu otrząsnąć żeby podłoże odpadło. Jak bardzo trzeba te korzenie oczyścić? Jak to zrobić żeby ich nie pourywać ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się delikatnie rozluźnić bryłę korzeniową, zwykle stare podłoże odchodzi bez większych problemów. Jak coś tam zostanie to tragedii nie będzie.
Jakby jednak podłoże mocno trzymało się korzeni, to można próbować dać pod bieżącą wodę. Tylko wtedy zanim posadzisz korzenie muszą porządnie przeschnąć.
Wrzuć zdjęcie tej plamy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elusial
50p
50p

Post »

Obrazek

Obrazek

Dzięki za szybką pomoc :) Oprócz tej brązowej plamki ma tez sporo maleńkich białych zgrubień. To chyba uszkodzenia mechaniczne, albo po jakimś szkodniku. Robali jednak nie widzę.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wytnij tą plamę aż do zdrowej tkanki i miejsce odcięcia za pomocą wilgotnego pędzelka potraktuj cynamonem.
Sprawdź dokładnie korzenie, takie miękkie plamy mogą wskazywać na przelanie i ew uszkodzenie ich uszkodzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elusial
50p
50p

Post »

Jeszcze raz dzięki :) Korzenie są zdrowiutkie, jasne i jędrne, więc chyba wszystko będzie z nią dobrze.
JoannaSt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2021, o 22:05

Sansenwiera

Post »

Hej, jestem tu nowa. Szukam informacji na temat systemu korzeniowego Sanseviery... Moja się ostatnio przewróciła w doniczce. Okazało się, że praktycznie nie ma korzenia... Liście rosną, korzenie nie... Czy to normalne?

https://imageshack.com/i/pm9tDpq9j
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”