Tam, gdzie natura jest u siebie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tam, gdzie natura jest u siebie
Seba, zapowiada się niezła rabata. Mam nadzieję, że będzie na bieżąco pokazywana, bo założenie jest ciekawe i nietuzinkowe. A zrębki masz swoje?
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sebastian jak wygląda łąka kwietna? Dzieje się? Kwitnie wszystko? Czekam na relację i oczywiście zdjęcia
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ojoj, znów mnie nie było szmat czasu Okropna wiosna zniechęciła mnie do czegokolwiek, przymrozki, brak deszczu, nie było łatwo.
Potem było trudne lato, mimo, że w czerwcu trochę padało, lipiec i sierpień znów były suche. Dopiero dużych ilości deszczu doczekałem się w październiku .
I w międzyczasie pracowałem . Ale to nie oznacza, że nic poza tym nie robiłem .
W maju, w pierwszych jego dniach wybrałem się na giełdę rolniczą do Sandomierza - po drzewka owocowe. Ostatni gwizdek by je posadzić, a cena zachęcała bo szkółkarze chcieli się ich pozbyć. I tak oto kupiłem 5 odmian jabłoni ( czytaj : po 10 drzewek w pęczku z odmiany ) , dwie odmiany śliw, dwie odmiany wiśni, jedną odmianę gruszy . Czyli to oznacza, że zrobiłem sad Dość duży , każdy rząd to inna odmiana, odstępy w rzędzie to 2m, między rzędami 4 m.
Przez suszę musiałem nosić w wiadrach wodę 200 metrów co 3 dni aby drzewka mogły ten czas przeżyć. I to mnie zmusiło, aby zaczął myśleć o nawadnianiu i własnej studni głębinowej . Na razie są plany, aby zrobić to w tym roku.
W czerwcu zaorałem pół pastwiska, gdzie kilka lat temu wypasały się owce i kucyk. Zasiałem łubin wąskolistny aby uprawić glebę, potem przeorałem, rozrzuciłem obornik, znów ponowiłem orkę i zawłóczyłem aby najbardziej jak to możliwe wyrównać glebę. Rozłożyłem wcześniej zamówioną czarną włókninę, taśmy kroplujące i posadziłem truskawki . Wyszło 25 rzędów po 38 m
Późną zimą planuje zaorać kolejną powierzchnię pod ziemniaki .
Pole truskawkowe
Sad
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Seba!
Widzę, że z ogrodnika rodzi się rolnik i sadownik Czy zwracałeś uwagę na odmiany drzewek owocowych pod kątem zapylaczy czy tylko wybrałeś odmiany pod względem smaku?
Pole truskawkowe na agrotkaninie mam w miniaturze, ale z wcześniejszego doświadczenia wiem że lepiej udają się na ściółkowanym polu, niestety plewić trzeba tu i tu! Pole ziemniaczane będzie pod inne uprawy, bo wiem skądinąd że ziemniaki są świetnym przedplonem. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Widzę, że z ogrodnika rodzi się rolnik i sadownik Czy zwracałeś uwagę na odmiany drzewek owocowych pod kątem zapylaczy czy tylko wybrałeś odmiany pod względem smaku?
Pole truskawkowe na agrotkaninie mam w miniaturze, ale z wcześniejszego doświadczenia wiem że lepiej udają się na ściółkowanym polu, niestety plewić trzeba tu i tu! Pole ziemniaczane będzie pod inne uprawy, bo wiem skądinąd że ziemniaki są świetnym przedplonem. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sebastianie fajnie ze się odezwałeś
Super przedstawiłeś ogród śnieżkiem przyprószony
Czy tam na jednym ze zdjęć dobrze wypatrzyłam -Ciemiernika o pięknym ciemnym kolorze?
Życzę powodzenia w nowych przecięwzięciach woda to podstawa, pomysł ze studnią super.
Super przedstawiłeś ogród śnieżkiem przyprószony
Czy tam na jednym ze zdjęć dobrze wypatrzyłam -Ciemiernika o pięknym ciemnym kolorze?
Życzę powodzenia w nowych przecięwzięciach woda to podstawa, pomysł ze studnią super.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
U ciebie to od razu rozmach we wszystkim jak krokusy to od razu 100 cebul, jak drzewka owocowe to od razy po 10 sztuk - a jak truskawki to od razu całe pole
Oby śnieg utrzymał się jak najdłużej, żeby nie było bezśnieżnych mrozów. A męczęnnicę okryłeś?
Oby śnieg utrzymał się jak najdłużej, żeby nie było bezśnieżnych mrozów. A męczęnnicę okryłeś?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Seba, fajnie że jesteś. Ty to chyba nigdy nie próżnujesz. Kiedy Ty to zrobiłeś??!
Czyżbyś wrócił w rodzinne strony ? Dopieor co byłeś w Krakowie .
Czyżbyś wrócił w rodzinne strony ? Dopieor co byłeś w Krakowie .
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Cześć
Milo widzieć po tak długim czasie aktywność coś nam z tymi przebiśniegami nie wyszło przez pandemię,ale jakby co nadal oferuję wysyłkę:-)
Mam też nasiona ostnicy pony tails jakbyś chciał trawy, łatwo się wysiewa i wspaniale wygląda
Milo widzieć po tak długim czasie aktywność coś nam z tymi przebiśniegami nie wyszło przez pandemię,ale jakby co nadal oferuję wysyłkę:-)
Mam też nasiona ostnicy pony tails jakbyś chciał trawy, łatwo się wysiewa i wspaniale wygląda
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Piękne zimowe widoki u Ciebie Widzę, że bambus dobrze się zaaklimatyzował. Całkiem dobrze się prezentuje zimową porą a wiosną jak tylko się ociepli to wystrzeli Pozdrawiam ciepło!
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- seba1999
Zima na całego, przynajmniej u mnie Śniegu nasypało prawie 30 cm, rośliny otulone są przed zapowiadanym silnym mrozem.
Dzisiaj zrobiliśmy sobie kulig, była muzyka, a potem ognisko. Wspomina się lata, kiedy to śnieg i mróz były normalnością . A teraz trzeba z tego korzystać najbardziej jak się da, bo zima może w tym roku już nie wrócić .
Z ogrodowych roślin okryłem tylko trzy największe bambusy, pień paulownii, obsypałem jukke gloriosę śniegiem, okryłem aukuby japońskie igliwiem a także kilkadziesiąt poncyrii trójlistkowych . Reszta powinna sobie poradzić
Ostatnio dopadł mnie szał kupowania nasion Nakupiłem wiele ciekawych różnych gatunków, które pokażę w najbliższym czasie. Ale to nie oznacza, że tęsknie za wiosną Mi najbardziej odpowiadałyby roczne wakacje z dala od ogrodu i uczelni
Tak wyglądał mój samochód po kupnie drzewek na giełdzie A dodam, że miałem jeszcze dwóch pasażerów
W maju nadeszły pierwsze opady po 6 tygodniach totalnej suszy. I noce w końcu nie przynosiły przymrozków . Zakwitły irysy, ale też były inne kwiaty
Hostowisko obsypane zrębkami nie traciło tak szybko wody. Zeszłego lata (jeśli mnie pamięć nie myli) zainstalowane zostały rynny na dachu altany i ta rabata straciła duży dopływ wody. Mimo suchego lata, hosty rosły doskonale
A to hortensja piłkowana 'Cotton Candy' , którą podarowałem mojej mamie w prezencie z okazji urodzin. Jest posadzona na rabacie, która powstała za domem . Towarzyszą jej żurawki, hortensja magellańska, hebe, sporo turzyc, różaneczniki . Wiosną zakwitną psizęby 'Pagoda'.
Uwielbiam gliniane donice i staram się kupować ich jak najwięcej gdy są w korzystnej cenie. Przy zakupie hortensji udało mi się dorwać takie dwie
Na rabatach przy i w okolicy oczka zakwitły liliowce, duuużo liliowców
I ciekawe zakupy ogrodowe w agrocentrum Kolejno disporopsis, cyrtomium, turzyce 'The beatles', liriope
Oczko wodne Rośliny rozrosły się do należytych rozmiarów, szumi woda w strumieniu i tętni życiem owadów, ptaków i ryb. Niestety gdzieś zrobiła się mała dziurka, wody cały czasu ubywa i muszę dolewać bo opady są zbyt małe, aby mogły uzupełnić braki. Kolejny duży wydatek mnie czeka. A jeśli mam zmieniać folię, to od razu pogłębię je, powiększę i zmienię układ strumienia . Rabaty też zmienią układ . Więcej na ten temat napiszę na wiosnę.
Po lewej rośnie pontederia niebieska, a po prawej thalia - nowość zeszłego sezonu. Rozrosła się niesamowicie, ma liście podobne do kanny .
Lilia wodna 'Colorado' to istny terminator wśród grzybienii. Zakwita jako pierwsza i ostatnia kończy. Jeśli mnie pamięc nie myli to kwitła jeszcze w listopadzie. a pąki utrzymywały się nad wodą aż do grudnia .
A to południowy brzeg oczka. Zacieniony przez świerk, dzięki czemu woda mocno się nie nagrzewa . Rosną tu m.in. rącznik pospolity, oczar ' Orange beauty', kolokazja, parzydło leśne, hosty, przywrotnik i liliowce
W lipcu w związku z remontem zewnętrznym domu przeniosłem wszystkie doniczkowe na trawnik i rabaty. Powiem szczerze, że ładnie to wyglądało Ale podlewanie to mozolna praca .
Musa Dwarf Cavendish
Bugenwilla. Poprzednia mi padła i ta teraz wygląda nieciekawie. Nie mam do nich szczęścia choć latem są bardzo dorodne ...
Kordylina australijska. Miałem dwie, stały przy wjeździe na posesję. I jakoś na początku sierpnia ktoś ukradł jedną z nich. Po 4 miesiącach odnalazłem ją kilka posesji dalej w krzakach. Była przez ten czas przewrócona ale nie uschłą i nie przemarzła. Podłość ludzka nie zna granic
Cytryna skierniewicka
Chasmanthe
Aukuba, która obecnie rośnie w gruncie
Moja duma nr. 1 Passiflora odmiany 'White queen' pawdopodobnie. Jej wyjątkowe kwiaty przyciągały wzrok wielu osób
A to druga duma, paulownia. Ona od maja do września potrafiła urosnąć 4 metry wyobraźcie sobie ! Teraz liczę na to, że wytworzy piękną koronę .
Na tym zdjęciu była malutka, ale dosłownie rosła w oczach. Nie bez przyczyny nazywana jest drzewem tlenowym,
Ostatnim postem wiosennym był ten o łące kwietnej. Udała się i to jeszcze jak. Wieczorem zapach maciejki roznosił się na ponad 100 metrów, ludzie idący z pracy chodnikiem stawali i inhalowali się W sierpniu wyrwałem całą bo zaczęła schnąć, przekopałem, wyrównałem i rozłożyłem włókninę .
Znajoma, która ma stoisko w Tychach na ogromnej giełdzie kwiatowej kupiła mi 60 przepięknych sadzonek lawendy Posadziłem je na rabacie, tak jak również kilkadziesiąt poncyri trójlistkowych, kilka trytom groniastych, które rozrastają się momentalnie w ogromne kępy, liliiowce stella d'oro i wysokie astry belgijskie .
Niestety nie zrobiłem zdjęcia łąki, mam tylko jej niewielką część
Post wyszedł długi, kolejne zdjęcia i opisy już niedługo !
- seba1999
Marysiu jeśli chodzi o zapylanie, to patrzy się na to raczej w sadach towarowych gdzie na kilku hektarach rośnie jedna odmiana. I w takiej sytuacji w co 7 rzędzie rośnie inna aby doszło do zapylenia krzyżowego. U mnie tych odmian jest pięć, w koło wiele dzikich, więc z zapylaczami nie będzie problemu.
Jeśli chodzi o ściółkowanie, to oczywiście, będę rozsypywał słomę, ale to dopiero w maju. Czarna tkanina przyspieszy wegetację, a kiedy zaczną zawiązywać owoce dam słomę aby nie ugotowały się. Zgadza się, jednego roku ziemniaki, a kolejnego płodozmian Myślę nad uprawą ogórka na większą skalę.
Krysiu ciemiernik to odmiana 'Double Ellen Picotee'. Byłem niezadowolony z zakupionej sadzonki, ale tak mi się rozrosła, że sam nie wierzę w to. Rośnie jak szalona i kwitnie już pięć miesięcy
Karol bo ja po prostu lubię zawsze dużo . Jak coś robię to z rozmachem, taki już jestem C . Zeszłej jesieni posadziłem setki cebul Męczennice leżą sobie pod śniegiem, nie powinno nic im sie stać.
Maja z roku na rok robię coraz więcej a w szczególności jeśli chodzi o uprawy. Chcę mieć z tego w końcu większy zarobek . Wynajmuje mieszkanie w Krakowie, ale obecnie przy nauczaniu zdalnym spędzam ten czas w domu, choć bym wrócił.
Lenka oczywiście, że jestem chętny Ostnicę mam, siałem dużo też jesienią . Dogadamy sie na pw .
Marta wpadłem w szał bambusowy Mam już 7 odmian, a chcę zdecydowanie więcej
Jeśli chodzi o ściółkowanie, to oczywiście, będę rozsypywał słomę, ale to dopiero w maju. Czarna tkanina przyspieszy wegetację, a kiedy zaczną zawiązywać owoce dam słomę aby nie ugotowały się. Zgadza się, jednego roku ziemniaki, a kolejnego płodozmian Myślę nad uprawą ogórka na większą skalę.
Krysiu ciemiernik to odmiana 'Double Ellen Picotee'. Byłem niezadowolony z zakupionej sadzonki, ale tak mi się rozrosła, że sam nie wierzę w to. Rośnie jak szalona i kwitnie już pięć miesięcy
Karol bo ja po prostu lubię zawsze dużo . Jak coś robię to z rozmachem, taki już jestem C . Zeszłej jesieni posadziłem setki cebul Męczennice leżą sobie pod śniegiem, nie powinno nic im sie stać.
Maja z roku na rok robię coraz więcej a w szczególności jeśli chodzi o uprawy. Chcę mieć z tego w końcu większy zarobek . Wynajmuje mieszkanie w Krakowie, ale obecnie przy nauczaniu zdalnym spędzam ten czas w domu, choć bym wrócił.
Lenka oczywiście, że jestem chętny Ostnicę mam, siałem dużo też jesienią . Dogadamy sie na pw .
Marta wpadłem w szał bambusowy Mam już 7 odmian, a chcę zdecydowanie więcej
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Zdjęć dużo ale co iedno to ciekawsze. Przepiękne kwiaty. Milo tak sobie pooglądać po sezonie takie widoczki. Ale hortensja, nieduża a tak oklejona kulami kwiatów. Mama dostała piękny prezent.
Swietne kolory liliowców. Łąka kwietna cudna. Nie dziwię się, że ludzie stają, zapach jest obłędny.
Ja teraz co roku stawiam na maciejkę i nie wyobrażam sobie już bez niej grządek. Uwielbiam ją, do tego można wieczorem zaobserować na niej ciekawe i rzadkie ćmy, bo też ją bardzo lubią.
Tamtego roku nie wyrwałam maciejki i w tym roku ją miałam bardzo obficie. Teraz też nie wyrwałam na jesień i jestem ciekawa jak jej to pójdzie. Fajnie by było jakby się siała sama już zawsze, bo zbieranie jej nasion to z lupą i pęsetką
Tak patrzę na tą lawendę jak to pięknie jest zrobione i podziwiam , ale martwię sie żeby ludzie tego Ci nie zniszczyli. Aktualnie jestem w fazie zwątpienia w grzecznych przechodniów, bo mi stale ktoś cos obrywa więc takie mnie przemyślenie naszło. To jest piekne. A próbowałeś sam rozmnażać lawendę?
Co to za drzewka sobie kupiłeś i co planujesz z ich udziałem?
Swietne kolory liliowców. Łąka kwietna cudna. Nie dziwię się, że ludzie stają, zapach jest obłędny.
Ja teraz co roku stawiam na maciejkę i nie wyobrażam sobie już bez niej grządek. Uwielbiam ją, do tego można wieczorem zaobserować na niej ciekawe i rzadkie ćmy, bo też ją bardzo lubią.
Tamtego roku nie wyrwałam maciejki i w tym roku ją miałam bardzo obficie. Teraz też nie wyrwałam na jesień i jestem ciekawa jak jej to pójdzie. Fajnie by było jakby się siała sama już zawsze, bo zbieranie jej nasion to z lupą i pęsetką
Tak patrzę na tą lawendę jak to pięknie jest zrobione i podziwiam , ale martwię sie żeby ludzie tego Ci nie zniszczyli. Aktualnie jestem w fazie zwątpienia w grzecznych przechodniów, bo mi stale ktoś cos obrywa więc takie mnie przemyślenie naszło. To jest piekne. A próbowałeś sam rozmnażać lawendę?
Co to za drzewka sobie kupiłeś i co planujesz z ich udziałem?
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Sebastian podziwiam i zazdroszczę oczka wodnego mi się marzy takie duże, zarośnięte i pełne życia a nawet może staw kąpielowy
jeśli chodzi o kradzież to cóż ludzie to nawet kamienie ukradną a co dopiero taki ładny kwiat.Natomiast co do paulowni to raczej wiesz ,że ona pochłania i odwadnia okoliczny teren? i to nawet bardzo jakby co to po przekwitnięciu mogę zaoferować wysyłkę przebiśniegów oraz kłącza mozgi trzcinowatej bo nie zauważyłam żebyś taka trawę miał?
jeśli chodzi o kradzież to cóż ludzie to nawet kamienie ukradną a co dopiero taki ładny kwiat.Natomiast co do paulowni to raczej wiesz ,że ona pochłania i odwadnia okoliczny teren? i to nawet bardzo jakby co to po przekwitnięciu mogę zaoferować wysyłkę przebiśniegów oraz kłącza mozgi trzcinowatej bo nie zauważyłam żebyś taka trawę miał?