Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Posty: 604
Od: 4 lis 2008, o 23:02
Lokalizacja: Konin

Post »

na prośbę Basi i ja wstawiam przepisy na chlebki :D powodzenia w pieczeniu dziewczyny :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

;:54 Super!Fajnie,że są fotki-ja jestem wzrokowiec i tylko obraz do mnie przemawia!A które polecasz? A masz jakieś przepisy wypróbowane do automatu może? :P
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Posty: 2319
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolskie

Post »

Może i ja dodam przepis na chleb całkowicie maszynowy, bardzo razowy :D
1,5 szklanki zakwasu
1 szklanka mąki żytniej razowej
trochę ciepłej wody

wszystko do automatu wymieszać kilka minut i czekać 8 godzin.

Potem należy podebrać trochę ciasta zakwaszonego i do słoika jako zakwas i do lodówki

Reszta składników

2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka pszennej razowej
2 szklanki żytniej razowej
ok 1 1/4 szklanki ciepłej wody (trzeba patrzeć jaka jest konsystencja. Powinna być rzadsza niż z domieszką białej mąki, nie da się uformować bochenka, ale nie może być też za rzadkie)
2 łyżki oliwy
wyrabiać z 10 minut
zostawić do wyrośnięcia 1h Trzeba sprawdzać, bo jak ciasto za bardzo urośnie to podczas pieczenia padnie i nie będzie miało siły się podnieść
Pieczemy 60 min.

Można eksperymentować z mąkami
ten chleb, ma prócz ciasta zakwaszonego 1 szk. żytniej razowej, 1 szklankę owsianej (zmielone w młynku do kawy płatki owsiane) 1/2 szklanki mąki jaglanej (zmielona w młynku kasza jaglana, fajnie wysusza bardzo wilgotny chleb czysto razowy) i 1/2 szklanki pszennej białej.



Obrazek Obrazek

Nie wolno kroić póki nie wystygnie! bo będzie sprawiał wrażenie niedopieczonego.

Zapomniałam dodać że można wrzucić nasionka :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

O w mordę-to może i mój nie był całkiem nieudany bo jako ciepły był gliniasty! A robiłaś z mąki gryczanej?Ja bardzo lubię czarnuszkę dodawać.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Posty: 2319
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolskie

Post »

Basiu możesz poeksperymentować i dodać do przepisu jakąś część gryczanej, Ale nie daj za dużo bo jest bezglutenowa i może nie urosnąć. Chyba kiedyś robiłam z dodatkiem gryczanej ale już nie pamiętam, to dawno musiało być ;) Ja nie mogą nigdzie czarnuszki znaleźć :(
Mój jak za ciepły pokroiłam zawsze był gliniasty ;)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Dzięki...a różniaste zioła i przyprawy są np.na starym kleparzu-tym koło Basztowej.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

U mnie też choć...chyba za gęsty zrobiłam... :oops:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Lisko- bardzo się cieszę, że udało Ci się kupić mąkę żytnią :D

Basga- nie przejmuj się tym, że jest za gęsty, jutro rano przy kolejnym dodawaniu mąki i wody dolej więcej nieco wody i zrób taki jaki według Ciebie powinien być :)

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Ja to pewnie po niedzieli dopiero...a znacie tę stronkę?
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/
Zytko-ja wczoraj po północy piekłam ...jabłka bo mi się zachciało i zjadłam-uwaga-7 sztuk! :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Witajcie,

Witaj Ewo! Chciałam Ci podziękować, bo tak narobiłaś mi smaka, że kilkanaście dni temu, około 20tej zaczęłam piec pierwszy w życiu chleb!
I wyszedł. Naprawdę! Chodź piekałm w kombiwarze, bo nie działa mi piekarnik...Od tego czasu wpadam w nowy nałóg...nowe hobby, nowa pasja, nowe godziny w internecie spędzone na stronach o chlebku...Coś cudowanego!!!

Chciałam upiec zwykły "litewski", ale zamarzyła mi się chłopomania i kupiłam do popicia mleko kozie (w kartonie 0,5 litra). Ale przeczytawszy na opakowaniu, że można dać maślankę zamiast wody, ja dałam własnie to mleko kozie. Aromat pieczonego chlebka na kozim mleku był...ach..trudno napisać jaki. Pyszny!

Chciałam się pochwalić, bo może komuś zasmakuje- to był mój pierwszy w życiu chleb:



Przepis:

Mieszanka Litewski z firmy Chleb Polski
zamiast wody- mleko kozie (z kartonika ok 3-4 zł)
drożdze naturalne rozpuszczone z ciepłym mlekiem
po wyrośnięciu ciasta zgodnie z opisem na opakowaniu maki, dodałam trochę skwarek z boczku wcześniej usmażonych, keksówkę też lekko posmarowałam tym tłuszczem wytopionym z boczusia, i chlebek przed pieczeniem też odrobiną tłuszczu,

upiekałm i gotowe!


Obrazek



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo- raz jeszcze dzięki za zachętę, że każdy może spróbowac upiec własny chleb!
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Jeju...ale extra wypiek...normalnie aż zgłodniałam!Brawo!
A powiedz,jak sprawuje się ...ten możdzież z Ikei?Parę razy już się do niego przymierzałam...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Basiu- u mnie jest on podarunkiem Bożonarodzeniowym...zatem mam go niedługo, lecz moim zdaniem, jest to jedna z najbardziej ulubionych moich rzeczy kuchennych.

Jest świetnie wyważony, doskonale nadaje się do kruszenia, ucierania, tłuczenia- po prostu super, można nim trzeć czosnek z solą, pestkami dyni, na "pastę" dodatek dla chleba, świetnie kruszy cukier, nawet z dużych brył- ten brązowy, uciera przyprawy. Wystarczy kilka ruchów, bo jest dosć ciężki- dzięki temu doskonale się sprawdza. Ziół jeszcze nie próbowałam ucierać, ale latem na pewno spróbuję zrobić domowe "pesto": bazylia, orzeszki, czosnek, pietruszka, oliwa z oliwek, sól i do słoiczka.

Ja użyłam ciężkiego trzonka także do wymieszania w garnku właśnie mąki chlebowej z mlekiem z drożdżami.
Naprawdę nie musiałam po tym cisata ugniatać ani zagniatać.

Po prostu po podrośnięciu wymieszane "przelałam" popychając łyżką, do foremki i samo urosło (może dlatego, ze mocno je opatuliłam w płótno i ręcznik i postawiłam wprost na kaloryferze).
Samo mieszanie tłuczkiem zajęło mi około 3-4 minuty. Trzonek jest cieżki, zatem nie musiałam używac siły, sam niejako popychał ciasto w garnku, a ja siedziałam na kanapie z garnkiem na kolanach i mieszałam. To takie "dodatkowe" użycie tłuczka, bo nie mam miksera...

Chyba jestem leniem ;)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5152
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Post »

Moździerz się sprawuje dobrze, ale jak inaczej miałby się sprawować? Tu nie ma się co popsuć, chyba, że pęknie...
Używam takiego głównie do pieprzu zielonego, ale też zdarzało mi się do ucierania czosnku. Ma nieszlifowane wnętrze, dzięki temu produkty nie ślizgają się.
No i przede wszystkim jest zgrabny i przyciągający wzrok. Chociażby z tego względu polecam :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”