Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Nie wiedziałam,że masz żeleżniaki i to dwa kolory.Czy one mają nasiona???
Pogoda u nas dziś piękna.Śnieg padał prawie cały dzień.Tylko drogi czarne,reszta biała. ;:63 ;:138
Kwiatki w domku pięknie kwitną,u mnie na razie zastój. ;:145
Awatar użytkownika
plocczanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Zebrałam się w sobie i nasmażyłam pączków. M większość z nich podrzucił młodym. Jednak dla nas też dużo za dużo zostało.
Częstujcie się, proszę.

Obrazek

Pół dnia mi to zajęło, toteż po robocie posiedziałam i popatrzyłam sobie na domowe kwitnienia dla polepszenia w sumie dobrego nastroju.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naturalnie wpływ na dobry humor ma też biel za oknami. Dosypało śniegu, roślinki dostały ciepłą kołderkę, mogę więc spokojnie spać podczas najbliższych mroźnych nocy.

Marysiu - mnie śnieg nie zasypał wprawdzie, ale spadło go tyle, by rośliny nie zmarzły, co mnie bardzo cieszy. ;:303
Rośliny też sobie wybierają panów. ;:7 Jednych cieszą swoją obecnością, innych nie chcą uznać i musimy się z tym pogodzić.
Mnie też nie wszystkie lubią, jednak aktualnie jest już tak duży wybór, że jedne łatwo zastąpić innymi. ;:333
Sieję bądź będę siała zarówno jednoroczne i wieloletnie rośliny, ;:131 a co z tego się ostanie, to będzie cieszyło. ;:303 Zawsze tak jest, że nie wszystkie siewki mężnieją, część zawsze ginie, dlatego sieję dużo.
Dziękuję za pierzynkę śniegową, którą właśnie mam. ;:180
Trzymamy się zgodnie z Twoim życzeniem, za które pięknie dziękuję ;:196 i Wam również zdrowia oraz ciepełka domowego życzę. ;:167

Wandziu - dziewanna austriacka u mnie się rozsiewa, ale wiem, że nie wszędzie jest taka chętna. ;:131 Nie mam pojęcia, od czego to zależy. Nadmiar rozdaję lub wyrzucam, a pozostawione ładnie przyrastają i kwitną coraz większą ilością kwiecia. ;:333 Nie są tak wysokie jak te dziko rosnące, moje osiągają maksymalnie 60 - 70 cm wzrostu.
Kalendarz ogrodnika i rolnika sprawdza się najlepiej, o czym przekonałam się już przed kilkoma laty. ;:303

Danusiu - żelaźniaki pewnie nasiona mają. ;:204 Nie zastanawiałam się nad tym, bo one ładnie przyrastają, nawet w nadmiarze, więc można dzielić rośliny, tak że jeśli byłabyś zainteresowana, to wiesz, co zrobić. ;:108
Jak już napisałam, śniegu i u mnie niebo nie pożałowało, a w domu jeszcze kolorowo. ;:215

Czerwcowe migawki z działeczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech niedziela upłynie Wam w dobrych humorach i w pełnym zdrowiu. ;:cm ;:cm

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Na widok Twoich hiacyntów też mi się zachciało je mieć.
W nadchodzącym tygodniu to nie ale może w następnym pojadę do Au.....na po nasionka to może jakieś będą i sobie sprezentuję.
Pączkiem się poczęstowałam ;:306 , był pyszny.
Widoczki tylu kwiatków wspominkowych bezcenne. ;:215
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Widzę że ty też masz już hiacyntową wiosnę w domu :D ; prawda że umilaja naszą tęsknote za wiosną :D
Zdjęcia z czerwca są przepiękne! Jak zwykle pytam co to ( bo masz tyle cudowności mi nie znanych :)
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/503579db562ea7d8
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, masz komplet akcesoriów do "polepszania w sumie i tak dobrego nastroju" :lol: , są pączki i są kwiatki. No, ja takim zestawem polepszyłabym sobie nawet umiarkowanie kiepski nastrój :lol: .
Przepiękna hortensja trafiła do Twojego ogródka ;:63 , inne widoki też świetne ale hortensja jest zniewalająca. Zazdroszczę Ci jeżyków w ogrodzie, ja nie widziałam u mnie ani jednego.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko bardzo apetycznie pączki wyglądają, domowe lepsze niż z cukierni. W zeszłym tygodniu smażyłam chrust, bardzo szybko znikał :lol:
Hiacynty przywołują wiosnę, a tu nam zima znowu powróciła. Musimy się uzbroić w cierpliwość. A tak łapki swędzą i ziemia woła, siejemy.......
Biały dzwonek skupiony mam od Ciebie, już wiem jak pięknie będzie kwitł. Śliczny masz ten pełny bodziszek https://images89.fotosik.pl/468/b57f22fa978c3751med.jpg czy on należy do wyższych.
Miłej niedzieli ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko pokazujesz jakieś nowe kwiatki,gdzie Ty je ukrywałaś.?Chodzi mi o kwiatek z 4,8 zdjęcia z czerwcowych migawek.?
Pączki bardzo apetyczne,aż ślinka leci.
Jeżeli chodzi o żeleżniaki to wiem co robić,plisss. ;:168 ;:108
Wcześniej widziałam,że miałaś dwa kolory osteospermum (czy się mylę?)Nie było nasion??
Miłego dnia ze słońcem. ;:168
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, raduje się serce Twoje z tej śnieżnej obfitej dostawy, rośliny zabezpieczone, mogą teraz spać spokojnie. ;:215 ;:215
Przede wszystkim kochana gratuluję pięknych wschodów wysianych roślinek. ;:63 ;:138
Również domowe skarby nad wyraz malownicze ;:oj a pączuś smakował wybornie. ;:92
Czerwcowe kwitnienia obudziły tęsknotę ;:oj ;:oj pamiętam ten przetacznik pagórkowaty, tuptusie biegające po działeczce,piękne żeleźniaki,eustomę o cudownych kwitach, zadarniającą wiązówkę bulwkową o śnieżnobiałych pełnych kwiatuszkach zebranych w gustowne baldachy i rozpostarte do lotu skrzydełka mężusiowego gołąbka.Nie mogło też zabraknąć powojnika,hortensji,czosnków, jarzmianek oraz Waszej ulubienicy Misi na tle tojeści kropkowanej. ;:63 ;:138 ;:63 ;:138
Kochana, niech ten dobry nastrój trwa bez końca, niech ;:3 ogrzewa sieweczki żeby zdrowo rosły a najważniejsze żeby i Wam zdrowie dopisywało. ;:97 ;:97 ;:cm ;:cm :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, no takim domowym pączkiem to chętnie się poczęstowałam ;:138 To zupełnie inny smak, jak ten z cukierni ;:303
Tyle pięknych kwiatów pokazałaś, niektórych wcale nie znam. A te białe dzwonki skupione, to rozrastają się kłączami jak fioletowe? Myślisz, Lucynko, że można je już posiać do pojemnika, może miałyby szansę już w tym roku zakwitnąć. Chciałabyś fioletowe? Mogę Ci podesłać ;:108

Dziękuję za piękne życzenia i wzajemnie życzę miłego dnia ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, pytałam o te nasiona pelargonii gdyż jak miałam kiedyś stojącą łososiową to dzień w dzień sypała tyle nasion, że od razu pomyślałam sobie czy ich nie zebrać. Teraz wiem, że można skoro siejesz pelargonie.
Już znalazłam nazwę odmiany surfinii, która się sama czyści. Wreszcie!
To, że się stare kwiaty sypią i śmiecą, tak jak mi kiedyś pisałaś, to nie szkodzi, byleby nie trzeba było systematycznie ich usuwać / czyli dłubać przy nich dzień w dzień /.
Pączki - pychota! ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko ale narobiłaś mi smaku tymi apetycznymi pączusiami ;:137 nie pamiętam kiedy jadłam z własnego wypieku :wink: Jak widzę to nie tylko moje hortensje ogrodowe dostały ultimatum. U mnie jedna odmiana od 2017 do tej pory nie pokazała nawet jednego kwiatka, ile można czekać? :( Najwyraźniej nie nadają się na nasz klimat, chyba że, zimować je w piwnicy, ale to już nie dla mnie ;:185 Lucynko coś niedobrego dziej się z moimi heliotropami, nie za wiele ich wzeszło i dzisiaj kilka leżało , czyżbym przelała? :cry:
Przepiękne i różnorodne masz kwiaty, już wyobrażam sobie Twoją kolorową działeczkę ;:215
Bodziszki niebieskie, jeżeli masz nadwyżkę chętnie przygarnę, są urocze ;:168 Dziękuję kochana za dobre ;:167
Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru ;:4 ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, pączkami się poczęstowałam, bo ze mnie straszny łasuch, a nie ma to jak domowe wyroby ;:215
Hiacynty śliczne, a ten ich zapach czuć nawet przez monitor ;:224
U nas wczoraj cały dzień padał śliczny, drobny śnieżek. Znów jest biało i czysto. Temperatura też dosyć przyzwoita, świeciło piękne słońce i odbyliśmy z M dwugodzinny spacer po okolicy.
Jeżyki ;:333
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Smakowicie u Ciebie Lucynko.. mniamm! ;:215 Przyznam, że nigdy nie usmażyłam pączków :oops: . Jakoś nie miałam odwagi..Faworki, owszem raz w roku smażę.Z pieczeniem ciast nie mam problemów i w zasadzie na każdą niedzielę coś piekę :wink: Już się chyba nie odważę... ;:131
Hiacynty wniosły powiew wiosny do domu , moje już przekwitły. Wczoraj w B. przecenili azalie na 3 zeta, lekko przywiędnięte, były też pierwiosnki ale ja kupuję dopiero w okolicy 8 marca bo lepiej je dochować w mieszkaniu do czasu wysadzenia ich do gruntu.Niczego nie kupiłam!
:wit Dobrego tygodnia! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”