Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13
Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13
Nie wiedziałam,że masz żeleżniaki i to dwa kolory.Czy one mają nasiona???
Pogoda u nas dziś piękna.Śnieg padał prawie cały dzień.Tylko drogi czarne,reszta biała.
Kwiatki w domku pięknie kwitną,u mnie na razie zastój.
Pogoda u nas dziś piękna.Śnieg padał prawie cały dzień.Tylko drogi czarne,reszta biała.
Kwiatki w domku pięknie kwitną,u mnie na razie zastój.
- plocczanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie!
Zebrałam się w sobie i nasmażyłam pączków. M większość z nich podrzucił młodym. Jednak dla nas też dużo za dużo zostało.
Częstujcie się, proszę.
Pół dnia mi to zajęło, toteż po robocie posiedziałam i popatrzyłam sobie na domowe kwitnienia dla polepszenia w sumie dobrego nastroju.
Naturalnie wpływ na dobry humor ma też biel za oknami. Dosypało śniegu, roślinki dostały ciepłą kołderkę, mogę więc spokojnie spać podczas najbliższych mroźnych nocy.
Marysiu - mnie śnieg nie zasypał wprawdzie, ale spadło go tyle, by rośliny nie zmarzły, co mnie bardzo cieszy.
Rośliny też sobie wybierają panów. Jednych cieszą swoją obecnością, innych nie chcą uznać i musimy się z tym pogodzić.
Mnie też nie wszystkie lubią, jednak aktualnie jest już tak duży wybór, że jedne łatwo zastąpić innymi.
Sieję bądź będę siała zarówno jednoroczne i wieloletnie rośliny, a co z tego się ostanie, to będzie cieszyło. Zawsze tak jest, że nie wszystkie siewki mężnieją, część zawsze ginie, dlatego sieję dużo.
Dziękuję za pierzynkę śniegową, którą właśnie mam.
Trzymamy się zgodnie z Twoim życzeniem, za które pięknie dziękuję i Wam również zdrowia oraz ciepełka domowego życzę.
Wandziu - dziewanna austriacka u mnie się rozsiewa, ale wiem, że nie wszędzie jest taka chętna. Nie mam pojęcia, od czego to zależy. Nadmiar rozdaję lub wyrzucam, a pozostawione ładnie przyrastają i kwitną coraz większą ilością kwiecia. Nie są tak wysokie jak te dziko rosnące, moje osiągają maksymalnie 60 - 70 cm wzrostu.
Kalendarz ogrodnika i rolnika sprawdza się najlepiej, o czym przekonałam się już przed kilkoma laty.
Danusiu - żelaźniaki pewnie nasiona mają. Nie zastanawiałam się nad tym, bo one ładnie przyrastają, nawet w nadmiarze, więc można dzielić rośliny, tak że jeśli byłabyś zainteresowana, to wiesz, co zrobić.
Jak już napisałam, śniegu i u mnie niebo nie pożałowało, a w domu jeszcze kolorowo.
Czerwcowe migawki z działeczki.
Niech niedziela upłynie Wam w dobrych humorach i w pełnym zdrowiu.
Zebrałam się w sobie i nasmażyłam pączków. M większość z nich podrzucił młodym. Jednak dla nas też dużo za dużo zostało.
Częstujcie się, proszę.
Pół dnia mi to zajęło, toteż po robocie posiedziałam i popatrzyłam sobie na domowe kwitnienia dla polepszenia w sumie dobrego nastroju.
Naturalnie wpływ na dobry humor ma też biel za oknami. Dosypało śniegu, roślinki dostały ciepłą kołderkę, mogę więc spokojnie spać podczas najbliższych mroźnych nocy.
Marysiu - mnie śnieg nie zasypał wprawdzie, ale spadło go tyle, by rośliny nie zmarzły, co mnie bardzo cieszy.
Rośliny też sobie wybierają panów. Jednych cieszą swoją obecnością, innych nie chcą uznać i musimy się z tym pogodzić.
Mnie też nie wszystkie lubią, jednak aktualnie jest już tak duży wybór, że jedne łatwo zastąpić innymi.
Sieję bądź będę siała zarówno jednoroczne i wieloletnie rośliny, a co z tego się ostanie, to będzie cieszyło. Zawsze tak jest, że nie wszystkie siewki mężnieją, część zawsze ginie, dlatego sieję dużo.
Dziękuję za pierzynkę śniegową, którą właśnie mam.
Trzymamy się zgodnie z Twoim życzeniem, za które pięknie dziękuję i Wam również zdrowia oraz ciepełka domowego życzę.
Wandziu - dziewanna austriacka u mnie się rozsiewa, ale wiem, że nie wszędzie jest taka chętna. Nie mam pojęcia, od czego to zależy. Nadmiar rozdaję lub wyrzucam, a pozostawione ładnie przyrastają i kwitną coraz większą ilością kwiecia. Nie są tak wysokie jak te dziko rosnące, moje osiągają maksymalnie 60 - 70 cm wzrostu.
Kalendarz ogrodnika i rolnika sprawdza się najlepiej, o czym przekonałam się już przed kilkoma laty.
Danusiu - żelaźniaki pewnie nasiona mają. Nie zastanawiałam się nad tym, bo one ładnie przyrastają, nawet w nadmiarze, więc można dzielić rośliny, tak że jeśli byłabyś zainteresowana, to wiesz, co zrobić.
Jak już napisałam, śniegu i u mnie niebo nie pożałowało, a w domu jeszcze kolorowo.
Czerwcowe migawki z działeczki.
Niech niedziela upłynie Wam w dobrych humorach i w pełnym zdrowiu.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko
Na widok Twoich hiacyntów też mi się zachciało je mieć.
W nadchodzącym tygodniu to nie ale może w następnym pojadę do Au.....na po nasionka to może jakieś będą i sobie sprezentuję.
Pączkiem się poczęstowałam , był pyszny.
Widoczki tylu kwiatków wspominkowych bezcenne.
Na widok Twoich hiacyntów też mi się zachciało je mieć.
W nadchodzącym tygodniu to nie ale może w następnym pojadę do Au.....na po nasionka to może jakieś będą i sobie sprezentuję.
Pączkiem się poczęstowałam , był pyszny.
Widoczki tylu kwiatków wspominkowych bezcenne.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Widzę że ty też masz już hiacyntową wiosnę w domu ; prawda że umilaja naszą tęsknote za wiosną
Zdjęcia z czerwca są przepiękne! Jak zwykle pytam co to ( bo masz tyle cudowności mi nie znanych
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/503579db562ea7d8
Zdjęcia z czerwca są przepiękne! Jak zwykle pytam co to ( bo masz tyle cudowności mi nie znanych
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/503579db562ea7d8
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko, masz komplet akcesoriów do "polepszania w sumie i tak dobrego nastroju" , są pączki i są kwiatki. No, ja takim zestawem polepszyłabym sobie nawet umiarkowanie kiepski nastrój .
Przepiękna hortensja trafiła do Twojego ogródka , inne widoki też świetne ale hortensja jest zniewalająca. Zazdroszczę Ci jeżyków w ogrodzie, ja nie widziałam u mnie ani jednego.
Przepiękna hortensja trafiła do Twojego ogródka , inne widoki też świetne ale hortensja jest zniewalająca. Zazdroszczę Ci jeżyków w ogrodzie, ja nie widziałam u mnie ani jednego.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko bardzo apetycznie pączki wyglądają, domowe lepsze niż z cukierni. W zeszłym tygodniu smażyłam chrust, bardzo szybko znikał
Hiacynty przywołują wiosnę, a tu nam zima znowu powróciła. Musimy się uzbroić w cierpliwość. A tak łapki swędzą i ziemia woła, siejemy.......
Biały dzwonek skupiony mam od Ciebie, już wiem jak pięknie będzie kwitł. Śliczny masz ten pełny bodziszek https://images89.fotosik.pl/468/b57f22fa978c3751med.jpg czy on należy do wyższych.
Miłej niedzieli
Hiacynty przywołują wiosnę, a tu nam zima znowu powróciła. Musimy się uzbroić w cierpliwość. A tak łapki swędzą i ziemia woła, siejemy.......
Biały dzwonek skupiony mam od Ciebie, już wiem jak pięknie będzie kwitł. Śliczny masz ten pełny bodziszek https://images89.fotosik.pl/468/b57f22fa978c3751med.jpg czy on należy do wyższych.
Miłej niedzieli
Lucynko pokazujesz jakieś nowe kwiatki,gdzie Ty je ukrywałaś.?Chodzi mi o kwiatek z 4,8 zdjęcia z czerwcowych migawek.?
Pączki bardzo apetyczne,aż ślinka leci.
Jeżeli chodzi o żeleżniaki to wiem co robić,plisss.
Wcześniej widziałam,że miałaś dwa kolory osteospermum (czy się mylę?)Nie było nasion??
Miłego dnia ze słońcem.
Pączki bardzo apetyczne,aż ślinka leci.
Jeżeli chodzi o żeleżniaki to wiem co robić,plisss.
Wcześniej widziałam,że miałaś dwa kolory osteospermum (czy się mylę?)Nie było nasion??
Miłego dnia ze słońcem.
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Lucynko, raduje się serce Twoje z tej śnieżnej obfitej dostawy, rośliny zabezpieczone, mogą teraz spać spokojnie.
Przede wszystkim kochana gratuluję pięknych wschodów wysianych roślinek.
Również domowe skarby nad wyraz malownicze a pączuś smakował wybornie.
Czerwcowe kwitnienia obudziły tęsknotę pamiętam ten przetacznik pagórkowaty, tuptusie biegające po działeczce,piękne żeleźniaki,eustomę o cudownych kwitach, zadarniającą wiązówkę bulwkową o śnieżnobiałych pełnych kwiatuszkach zebranych w gustowne baldachy i rozpostarte do lotu skrzydełka mężusiowego gołąbka.Nie mogło też zabraknąć powojnika,hortensji,czosnków, jarzmianek oraz Waszej ulubienicy Misi na tle tojeści kropkowanej.
Kochana, niech ten dobry nastrój trwa bez końca, niech ogrzewa sieweczki żeby zdrowo rosły a najważniejsze żeby i Wam zdrowie dopisywało.
Przede wszystkim kochana gratuluję pięknych wschodów wysianych roślinek.
Również domowe skarby nad wyraz malownicze a pączuś smakował wybornie.
Czerwcowe kwitnienia obudziły tęsknotę pamiętam ten przetacznik pagórkowaty, tuptusie biegające po działeczce,piękne żeleźniaki,eustomę o cudownych kwitach, zadarniającą wiązówkę bulwkową o śnieżnobiałych pełnych kwiatuszkach zebranych w gustowne baldachy i rozpostarte do lotu skrzydełka mężusiowego gołąbka.Nie mogło też zabraknąć powojnika,hortensji,czosnków, jarzmianek oraz Waszej ulubienicy Misi na tle tojeści kropkowanej.
Kochana, niech ten dobry nastrój trwa bez końca, niech ogrzewa sieweczki żeby zdrowo rosły a najważniejsze żeby i Wam zdrowie dopisywało.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko, no takim domowym pączkiem to chętnie się poczęstowałam To zupełnie inny smak, jak ten z cukierni
Tyle pięknych kwiatów pokazałaś, niektórych wcale nie znam. A te białe dzwonki skupione, to rozrastają się kłączami jak fioletowe? Myślisz, Lucynko, że można je już posiać do pojemnika, może miałyby szansę już w tym roku zakwitnąć. Chciałabyś fioletowe? Mogę Ci podesłać
Dziękuję za piękne życzenia i wzajemnie życzę miłego dnia
Tyle pięknych kwiatów pokazałaś, niektórych wcale nie znam. A te białe dzwonki skupione, to rozrastają się kłączami jak fioletowe? Myślisz, Lucynko, że można je już posiać do pojemnika, może miałyby szansę już w tym roku zakwitnąć. Chciałabyś fioletowe? Mogę Ci podesłać
Dziękuję za piękne życzenia i wzajemnie życzę miłego dnia
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Lucynko, pytałam o te nasiona pelargonii gdyż jak miałam kiedyś stojącą łososiową to dzień w dzień sypała tyle nasion, że od razu pomyślałam sobie czy ich nie zebrać. Teraz wiem, że można skoro siejesz pelargonie.
Już znalazłam nazwę odmiany surfinii, która się sama czyści. Wreszcie!
To, że się stare kwiaty sypią i śmiecą, tak jak mi kiedyś pisałaś, to nie szkodzi, byleby nie trzeba było systematycznie ich usuwać / czyli dłubać przy nich dzień w dzień /.
Pączki - pychota!
Już znalazłam nazwę odmiany surfinii, która się sama czyści. Wreszcie!
To, że się stare kwiaty sypią i śmiecą, tak jak mi kiedyś pisałaś, to nie szkodzi, byleby nie trzeba było systematycznie ich usuwać / czyli dłubać przy nich dzień w dzień /.
Pączki - pychota!
- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Lucynko ale narobiłaś mi smaku tymi apetycznymi pączusiami nie pamiętam kiedy jadłam z własnego wypieku Jak widzę to nie tylko moje hortensje ogrodowe dostały ultimatum. U mnie jedna odmiana od 2017 do tej pory nie pokazała nawet jednego kwiatka, ile można czekać? Najwyraźniej nie nadają się na nasz klimat, chyba że, zimować je w piwnicy, ale to już nie dla mnie Lucynko coś niedobrego dziej się z moimi heliotropami, nie za wiele ich wzeszło i dzisiaj kilka leżało , czyżbym przelała?
Przepiękne i różnorodne masz kwiaty, już wyobrażam sobie Twoją kolorową działeczkę
Bodziszki niebieskie, jeżeli masz nadwyżkę chętnie przygarnę, są urocze Dziękuję kochana za dobre
Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru
Przepiękne i różnorodne masz kwiaty, już wyobrażam sobie Twoją kolorową działeczkę
Bodziszki niebieskie, jeżeli masz nadwyżkę chętnie przygarnę, są urocze Dziękuję kochana za dobre
Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Przydomowy ogród emerytki
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Lucynko, pączkami się poczęstowałam, bo ze mnie straszny łasuch, a nie ma to jak domowe wyroby
Hiacynty śliczne, a ten ich zapach czuć nawet przez monitor
U nas wczoraj cały dzień padał śliczny, drobny śnieżek. Znów jest biało i czysto. Temperatura też dosyć przyzwoita, świeciło piękne słońce i odbyliśmy z M dwugodzinny spacer po okolicy.
Jeżyki
Hiacynty śliczne, a ten ich zapach czuć nawet przez monitor
U nas wczoraj cały dzień padał śliczny, drobny śnieżek. Znów jest biało i czysto. Temperatura też dosyć przyzwoita, świeciło piękne słońce i odbyliśmy z M dwugodzinny spacer po okolicy.
Jeżyki
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Smakowicie u Ciebie Lucynko.. mniamm! Przyznam, że nigdy nie usmażyłam pączków . Jakoś nie miałam odwagi..Faworki, owszem raz w roku smażę.Z pieczeniem ciast nie mam problemów i w zasadzie na każdą niedzielę coś piekę Już się chyba nie odważę...
Hiacynty wniosły powiew wiosny do domu , moje już przekwitły. Wczoraj w B. przecenili azalie na 3 zeta, lekko przywiędnięte, były też pierwiosnki ale ja kupuję dopiero w okolicy 8 marca bo lepiej je dochować w mieszkaniu do czasu wysadzenia ich do gruntu.Niczego nie kupiłam!
Dobrego tygodnia!
Hiacynty wniosły powiew wiosny do domu , moje już przekwitły. Wczoraj w B. przecenili azalie na 3 zeta, lekko przywiędnięte, były też pierwiosnki ale ja kupuję dopiero w okolicy 8 marca bo lepiej je dochować w mieszkaniu do czasu wysadzenia ich do gruntu.Niczego nie kupiłam!
Dobrego tygodnia!