Pierwsze koty za płoty V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty V

Post »

Witaj Iwonko :wit . Dawno mnie nie było ale już wróciłam i podziwiam Twoje zdjęcia ;:138 . Od razu dech zaparły mi zdjęcia boskiej zimy ;:167 . Moje serce skradła jednak dziś mała modelka czyli modliszka. Piękna jest! Intrygują mnie owady o oryginalnej urodzie. Swojego czasu miałam straszyka diabelskiego a teraz mamy młode patyczaki ;:131 . Jeszcze chwila i będziemy podziwiać motylki i pszczółki :tan . Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonko wpadłam pozachwycać się Twoimi fotkami ;:138 Bez względu na porę roku i obiekt są super :uszy Mam zamiar wrócić na FO ...po zmianie leku mam większa władze w rekach i mogę co nieco pisać... pozdrawiam i zdrowia życzę. ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Fotki piękne zima cudowna czego chcieć więcej ;:138 .Miło się chodzi u Ciebie po śniegu :) :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, rzeczywiście nic jej nie brakujeObrazek Na razie to jest modliszkowe maleństwo, ale pilnie pracuje, żeby rosnąć jak najszybciej. Na razie wcina maleńkie muszki, żeby zmężnieć, a w zależności od płci będzie miała od 9-11 cm, czyli będzie całkiem spora.
Niestety w życiu synogarlic się podziało i już nie mam czego podglądać ;:145

Obrazek

Dorotko-korzo_m, widać, że zima jest płci żeńskiej, bo daleka jest od podjęcia męskiej decyzjiObrazek Nie może się zdecydować: zostać, czy pójść dalej? I tak się miota sypiąc śniegiem, żeby za chwilę umykać przed ciepłymi promieniami słońca. W tej chwili i u mnie śnieg się rozgościł cienką warstewką. Tym razem niestety służby porządkowe już nie są takie szybkie do odgarniania. Dzisiaj szłam na zakupy już dobrze po południu i nawet jedno ziarenko piasku nie było wysypane na nieodgarnięte chodniki.

Obrazek

Wandziu, heliotropy może nie zaszalały, ale kilka siewek jest już na wierzchu i jeśli tylko się utrzymają, to już będę zadowolonaObrazek Heliotropy potrzebują długiego czasu, żeby nadawały się do sadzenia, dlatego terminu siania nie należy zbytnio oddalać, ale raczej nie miało to wpływu na ilość ocalałych siewek. Z moich jak na razie tylko dwa położyły się i już nie podniosły, reszta bardzo się stara. Jak wiesz, działeczkę mam maleńką i nie sadzę wszystkiego w dużych ilościach, no bo i gdzie? Heliotropów wystarczy mi sześć sztuk, a na razie jest ich jedenaście. Dopóki słońce grzeje gdzie indziej, to je doświetlam, bo parapety niestety mam ciemne. Nie dość, że od płd.-wsch. strony, to na całej długości pokoju mamy loggię, a jakby tego było mało, wszystko jest zasłonięte przez wysokie drzewa. Próbowaliśmy wymusić na spółdzielni podcinanie gałęzi, ale właściwie nic to nie dało. Raz przyjadą, innym razem nie, a i tak mogą wyciąć tylko 1/3 ubiegłorocznego przyrostu. Machnęliśmy w końcu na to rękąObrazek
Oj, musiałaś mnie tak na ziemię sprowadzać ;:306 ? Ale poczytałam sobie i rzeczywiście nie musi być to sama para, ale może ;:108 Często się też zdarza, że rodzice przyprowadzają swoje dzieci, żeby wiedziały, gdzie znajdą jedzenie. Niestety od kilku dni przylatuje tylko samiczka, obawiam się, że jej partner zginął pożarty przez kota ;:145 Gołębie grzywacze są dużo większe od synogarlic i mają bardziej kolorowe upierzenie, a poza tym ich kołnierz jest biały, a synogarlice są popielate z czarnym kołnierzykiem. Mam nadzieję, że do następnego roku przygrucha sobie jakiegoś faceta, bo aż mi smutno na nią patrzeć taką samotną

Obrazek

Lucynko, zielona ślicznotka, to modliszka. Obecnie to niemowlę, ale będzie większaObrazek
Zima jakoś mało się stara, to musiałam wykopać z kufra wspominkowe zdjęcia, co było zrobić? Pocieszam się, że już całkiem niedługo będziemy cieszyć się takimi widokami na żywo, chociaż nic nie zapowiada wczesnej wiosny. Może to jednak i lepiej, niech wszystko będzie w swoim czasieObrazek
Ze dwa dni były prawie wiosenne, cieplutko, słonecznie, teraz jednak znowu posypało śniegiem i temperatury spadły odrobinę poniżej zera. Śniegu nie ma dużo, ale na jakiś czas zrobiło się jaśniej.
Nie mogę powiedzieć, żeby włodarze mojego miasta, starali się jakoś nad wyraz. Zmiany i owszem są, ale wszystko to postępuje bardzo wolno. Mam wrażenie, że gdzie indziej jest lepiej, ale może to tylko tak :swego nie znacie, cudze chwalicie?
Zdróweczko na szczęście dopisuje, dziękujęObrazek

Obrazek

Halinko, każda pora roku ma swoje uroki i czasami udaje nam się je utrwalić. Miło tak zimową porą, gdy śnieg i mróz na dworze, przypomnieć sobie, że oprócz zimy mamy jeszcze cudowną wiosnę, soczyste lato i smaczną jesieńObrazek
Ulice tak, ale o chodnikach już nie pamiętają ;:222 W końcu taki prezydent miasta pieszo do pracy nie chodzi, to po co odgarniać? Tam, gdzie dbają o to spółdzielnie, jest zazwyczaj odgarnięte. Tam, gdzie są tereny miejskie widać, że nie dba nikt.
;:196

Latająca żabaObrazek
Obrazek

Danusiu, rzeka towarzyszy mi prawie codziennieObrazek, ale jakoś się w niej nie kąpałam. Co prawda kiedyś się w niej "skąpałam", ale nie wiem czy to się liczy?
To nie pień, tylko kamienne poidełko dla ptaków, w którym rankiem zamarzła woda. Miałam taki kamień od lat na działce, pewnie nawet od początku, bo nie przypominam sobie, żeby któryś z moich facetów go przytargał i kiedyś wymyśliłam, że mogłabym zrobić z niego poidełko. I zrobiłam, mężowskimi łapkamiObrazek
Moje synogarlice nie odlatują, a nawet właśnie na zimę do mnie przylatują. Tylko szkoda, że teraz została tylko jedna, pewnie jej smutno tak jak i miObrazek
Pierwiosnki w sklepie w kropki też widziałam, ale wydają mi jakieś sztuczne, to powstrzymałam się i nie kupiłam. Może jeszcze jakieś ciekawe wypatrzę, ale jak na razie nie chce mi się chodzić do dalej położonych sklepów. Poczekam na bardziej sprzyjające temperatury i wtedy zrobię sobie rundkę po marketach :tan

Obrazek

Aniu, to wydra tak sobie stąpała lekkim krokiem po kruchej tafli loduObrazek Może miała ochotę zapolować na wylegujące się kaczki? Szybciutko jednak odbiegła w siną dal, to nie wiem czy zdobyła coś na obiad....
Wystarczy, że słońce zacznie ciut mocniej przygrzewać, a ptaki rozpoczną swoje trele. Wiosną one chyba brzmią najradośniej, wszyscy się cieszą, że będzie ciepełkoObrazek
Kiszone cytryny są popularne w kuchni marokańskiej i już mnie nie dziwią, chociaż ich jeszcze nie robiłam. Kilka razy się do nich przymierzałam, bo ślicznie wyglądają w słoiku, ale przecież nie dla śliczności je się robi, tylko do jedzenia, a ja nie wiem do czego ;:224 Zdziwiły mnie natomiast ostatnio kiszone jabłkaObrazek, ale one już wyglądają bardziej zjadliwie. Jak zrobię, to się podzielę wrażeniami.

Obrazek

Dorotko-dorotka350, kiszonki to był taki spontan. Poczytałam trochę w necie i już wiedziałam jak się do tego zabrać. Pierwszą zrobiłam ze wszystkimi przyprawami jak do ogórków, czyli koper, chrzan, czosnek i gorczyca. Potem dodawałam już tylko czosnek i gorczycę i też się nie psuły. Staram się ciasno układać warzywa, ale to nie ogórki, nie chcą się tak ładnie upchnąć. Zalewam wodą z solą, na 1 litr wody-30 gramów soli. Trzymam po prostu w kuchni, obciążone słoikiem, żeby nie wypłynęły. Wszędzie piszą, że mogą stać przed dłuższy czas w piwnicy, ale mam wątpliwościObrazek Trzymane w lodówce, po pewnym czasie pokryły się białym nalotem i zmieniły smak. Doczytałam, że to nie jest pleśń i można je jeść, ale ja je wyrzuciłam. Robię sobie je na bieżąco i tak smakują mi najbardziej. Kalafior jest rewelacyjny, tak samo papryka. Te dwa warzywa biją wszystkie inne na głowę. Mogę jeszcze do tego dorzucić grubo krojoną kapustę, bo też jest pysznaObrazek
Szepnę Ci na uszko, że śniegowy wielbiciel zimnego piwka doczekał się publikacji w miejscowej gazecieObrazek Moja mama wpadła na pomysł i wysłała zdjęcie do gazety.
Nadchodząca wiosna bardzo mnie dopinguje, dlatego też wyciskam z siebie siódme poty. Ostatnio zaczęłam nawet dokładać sobie ćwiczeń, ale nie wiem czy dam radę tak ćwiczyć na dłuższą metę. Ale tak, mam nadzieję, że wiosna będzie moja. DziękujęObrazek

Obrazek

Marto, to widzę, że tak jak i ja, wolisz oglądać zimę zza zamkniętego okna. Niby fajnie jak jest, jak przykryje to, co brzydkie i szare, ale czy nie byłoby przyjemniej, gdyby cały czas było w miarę kolorowo i ciepło? Niby biały to też kolor, ale już taki mniej kolorowy ;:306
Słońce na parapetach i mnie by ucieszyło, ale u mnie to ostatnimi czasy rzadki gość. Latem jest lepiej, teraz ledwo sięga i to na króciutko.
Co do chryzantem, to miałam takie podejrzenia, poparte następnie wiadomościami z netu, ale co mi szkodziło spróbować? Niestety żaden patyczek się nie ukorzenił, ale za to chryzantema zabrana prze eMa daje sobie doskonale radę i mam nadzieję, że w dobrej kondycji dotrwa do wiosny :heja
Ćwiczę, ćwiczę, a jak mi się już bardzo nie chce, to sobie odpuszczam, ale sumienie mnie wtedy gryzie. I taka sobie chodzę popodgryzanaObrazek

Obrazek

Beatko, zaskoczyłaś mnie karmelowym sernikiem, bo już sama nie pamiętam kiedy go robiłam. Jak tak sobie pogrzebię troszkę w pamięci to się okaże, że już ze dwa lata minęły od tej chwili. Ale widać dobre smaki zapadają w pamięć i mogłaś cieszyć się jego smakiem :tan A co do słonego karmelu, to wczoraj zrobiłam lody o takim smaku, z dodatkiem sosu czekoladowego i batoników Lion. To niespecjalnie mój smak, jeśli chodzi o lody, ale za to Filip objada się nimi bez umiaru. Umiar znajduje dopiero wtedy, kiedy kończą się lody. Nie mogę robić ich zbyt często, bo dziecko zamieniłoby mi się w baryłkęObrazek
Sprawdziłam przed chwilą i niestety nie ostało mi się żadne nasionko niskiego kosmosa, chociaż mogą być jeszcze na działce, bo tam część nasion została przeze mnie zapomniana. Pod koniec sezonu Ci się przypomnę, to może jeszcze raz je dla mnie zbierzesz? W tym roku już nie zawracaj sobie tym głowy, bo ja nie bardzo wiem, kiedy uporządkuję chociaż częściowo działkę, żebym mogła coś posiać do gruntu. Wszystko zależy od pogody, a długoterminowa zapowiada raczej zimny marzec. W ubiegłym roku już w właśnie w marcu działałam na potęgę, tym razem to się chyba nie uda ;:185 I niech tak zostanie, bo jak sobie przypomnę, jak zrobiło się później zimno, to od razu przechodzą mnie dreszcze.

Obrazek

Ewelinko, nareszcie się pojawiłaśObrazek Zajrzałam na chwilkę do Ciebie, żeby zobaczyć jaka była przyczyna Twojej nieobecności, na szczęście nic złego, zajrzę jeszcze później ;:108 Nie mogę się pochwalić takimi ilościami śniegu jakie bieleją w Twoim ogrodzie, ale i u mnie jest jako tako biało.
Sama jestem zaskoczona modliszką ;:oj Jest naprawdę maciupeńka, ale każdy detalik ma dopracowany. Doskonale widać każdy szczególik, nawet jak ruszają się jej szczęki przy posiłkuObrazek Patyczaki też mieliśmy kiedyś na tapecie, ale w końcu stanęło na modliszce.
Nad ilością pszczółek właśnie pracuję, cierpliwie wyciągając kokony z rurek. Wiosna powinna być bardzo bzycząca :heja

Obrazek

Ewuś, dawno niewidziani goście mnie dzisiaj odwiedzają, cieszę się, że zajrzałaśObrazek Mam nadzieję, że leki Ci pomogą i dasz radę pokazać nam co też się dzieje w Twoim ogródku. Wiem, że mam w Tobie wierną fankę. DziękujęObrazek

Obrazek

Bogusiu, śniegu w tej chwili jest już dużo mniej, już nie jest tak cudnie jak było. Ale przynajmniej zakryło szarzyznę, której mieliśmy w tym roku aż w nadmiarze. Miło mi, że zdążyłaś i u mnie ;:196 na ładne, zimowe widoczki. Jeszcze troszkę i będziemy podziwiać każdy wychylający się z ziemi kiełeczek, piać peany na widok najmniejszego kwiatuszka. Chętnie już bym sobie popiałaObrazek , A Ty?

Obrazek

I teraz doszłam do najtrudniejszej części dzisiejszej mojej wypowiedzi.....Tak sobie siedzę w fotelu i dumam w jakie ubrać to słowa....Mamroczę pod nosem usprawiedliwienia i wszystko na nic, nie znajduję słów, albo mam ich zbyt mało.... No, dobra......Miejmy to już za sobą, przecież nie będę się nad sobą znęcaćObrazek Jak napiszę to szybciutko, to może wcale się nie zorientujecie, ominiecie wzrokiem? Eeee, chyba się łudzę... No, więc (wiem, nie zaczyna się zadania od "więc" :oops:), złożyłam zamówienie. Nawet trzy, chociaż miałam wcale tego nie robić. Miałam nie zaglądać, nie zamawiać, tylko najpierw zrobić porządek na działce, zobaczyć co mam, a co mi zginęło, na spokojnie się rozejrzeć, zaplanować....I co? I wszystko wzięło w łeb. Pomyślałam sobie, że tylko zajrzę na pierwszą stronę, tylko na jedną i natychmiast zamknę oczy. Zajrzałam, a tam takie jeżówki, że gdybym tylko miała sztuczna szczękę, to zbierałabym ją z podłogiObrazek Tak właściwie, to i tak miałam kupić jeżówki na jesieni, ale do jesieni tak daleko. Będę czekać, to się jeszcze nie doczekam, a tak już będę je miała. W końcu co to za różnica, na jesieni czy na wiosnę? Żadna, prawda? W każdym razie do koszyka wpadło mi trzynaście jeżówek zapierających dech w piersiach, dwa epimedia stawiające oczy w słup, trzy liliowce przyprawiające ;:167 o szybsze bicie i pięć dalii, dla których warto stracić głowęObrazek To teraz już chyba mi się nie dziwicie, jak miałam wyjść z pustymi rękami? Nie mogłam.... Moja silna wola poszła precz, nawet się chyba z nią nie minęłam gdzieś po drodze, po prostu znikła. Już lepiej zakończę, zanim spalę się ze wstyduObrazek

Jeszcze się tylko pochwalę swoim pierwszym serem a'la korycińskim

Faza wstępna
Obrazek

I efekt finalny
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jak dobrze, że odkopałaś fotografie zapełniające kuferek, Iwonko! ;:138
Przepiękne fotki wiosennych kwitnień fantastycznie działają na duszę tęskniącą za takimi widokami. ;:215
Na pierwszym zdjęciu prezentujesz drzewa opatulone w ubranka wykonane z rozmaitych tkanin. ;:131 Wiesz może, co to za moda? I czemu ona służy? :roll:

Serek do mnie przemawia tak, że aż ślinka mi po brodzie pociekła. ;:92
Nie jestem w stanie żadnego sera zrobić, bo nie mam dostępu do prawdziwego mleka. ;:223 Prawdziwego, znaczy prosto od krowy. U mnie tylko sklepowe dostępne we wszelakich gatunkach i ilościach, a z nich nie da się nic wyprodukować. ;:222 Nawet te butelkowane nie nadają się do domowego przerobu. Próbowałam i poniosłam fiasko. :oops:

Cieszę się, że coraz to więcej starasz się ćwiczyć, dzięki czemu zyskujesz coraz lepsze wyniki rehabilitacji. ;:63 Do wiosny będziesz jak nowa! ;:215 A wiosna ma nadejść równo z kalendarzową.

Pozdrawiam cieplutko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Iwonko, trzeba sprawiać sobie w życiu przyjemności, należy nam się!
A ser cudowny, bardzo profesjonalny.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

IWONKO a jak smak serka?
Jeżeli chodzi o słony karmel to ja preferuję Soplicy. ;:306
Dziwne ,że u Ciebie mało śniegu.U mnie w tej chwili -6 i leży śnieg który sypał w nocy.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko zakupy ;:oj ja Ciebie rozgrzeszam, toż jeżówki są cudne, epimedia jeszcze piękniejsze i jak tu ich nie mieć w ogrodzie ;:306 mus kupić ;:215 Takie zakupy nam się należą.
Porównując do Ciebie to dalii zamówiłam więcej, tylko 20 sztuk ;:306
Żabą zachwycałam się już wcześniej, napiszę że nadal mi się podoba, gdzieś w locie zgubiła koronę.
Zdjęcie szafirków piękne, tak je uchwyciłaś jakby górowały na ogrodem, a przecież są niewysokiego wzrostu, talent fotografa - duża sztuka ;:138 ;:138
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, drzewa w parku stoją w ubrankach już od lat, ale czemu ma to służyć, nie wiem. Domyślam się, że to działanie studentów pobliskiego Wydziału Sztuki. W ubiegłym roku zauważyłam, że ubranka już niszczeją, żal mi się zrobiło, że może więcej ich nie będzie, to je uwieczniłamObrazek
Co prawda mam w tej chwili dostęp do świeżego mleka, ale z pomocy naukowych zamieszczonych w sieci wynika, że takie sery można też zrobić ze sklepowego mleka.
Nie może to być jednak mleko UHT, a poza tym trzeba zaopatrzyć się w chlorek wapnia, no i oczywiście w podpuszczkę i wtedy sukces podobno gwarantowany ;:215
To jest naprawdę bardzo proste.Kiedyś już próbowałam, ale wtedy mi nie wyszło. Nie miałam jednak termometru, a on jest niezbędny i podpuszczka była w proszku i ciężko było ją dozować. Tym razem wszystko poszło jak po maśle ;:108
Zbliżająca się wiosna bardzo mnie mobilizuje i chociaż wydawało mi się, że już więcej nie dam rady, to jednak okazuje się, że chcieć to mócObrazek
Lubię ciepełko, dziękujęObrazek

Obrazek

Anido, przyjemność sprawiłam sobie ogromnąObrazek Miałam szczery zamiar nic nie zamawiać, ale nie będę udawać, że byłam z tego powodu szczęśliwa. Wszędzie czytałam o zamówieniach, a ja nic. Dałabym jednak radę, gdyby nie ta nieodparta ochota zajrzenia na zakazaną stronkęObrazek
Bo ze mnie taka profesjonalna amatorkaObrazek

Obrazek

Danusiu, mało śniegu, to było wczoraj. Śnieg zaczął padać późną nocą i do rana napadało go bardzo dużo. Do tego stopnia, że miasto było właściwie nieprzejezdne. Rano już nie padało, a pierwszy spychacz przejechał dopiero po dziesiątej. Już nawet nie wspomnę co się działo na chodnikachObrazek W każdym razie wyprawa do sklepu była prawdziwym wyzwaniem i po powrocie nawet nie miałam ochoty na spacery. A dzień był całkiem ładny, koło południa i słonko wyjrzało.
Smakiem sera nie będę się chwalić, powiem Ci jedynie, że z prawie kilogramowym kawałkiem rozprawiliśmy się w niewiele ponad godzinkęObrazek
A wiesz, że akurat tego smaku nie znam? Kilka razy się do niego przymierzałam, ale taka ilość to dla mnie zbyt dużo. Oooo, gdyby była taka "małpka", to co innego. Ale nie ma ;:185

Obrazek

Dorotko, na epimedia wzięło mnie dopiero po odwiedzinach u Marty-Koziorożec. Tam nie tylko zobaczyłam je na żywo, to nawet zostałam nimi obdarowana (MartusiuObrazek) W ubiegłym roku nie mogłam się na nie napatrzeć, zauroczyły mnie zupełnie te maleńkie kwiatuszki. Musze je troszkę upychać po katach, bo cienia u mnie prawie nie ma, ale te dwa, które kupiłam, gdzieś przecież wcisnę. Pod domkiem dla murarek mam kawalątek, tylko muszę się przyjrzeć, jak tam wygląda sprawa z rzeczonym cieniem.
Daliom nie mogła się oprzeć, chociaż zdecydowanie powinnam. Nie mogłam się zdecydować, którą kupić, nie wiem co ja z nimi zrobię, swoich własnych mam chyba trzynaście, czy też czternaście, do tego te pięć ;:124 Chyba pomyślę o wiszących ogrodach, tylko wtedy mam szansę coś jeszcze zmieścić. Chociaż może okazać się też, że jednak w ubiegłym roku straciłam więcej roślin niż mi się wydaje i wtedy nie będę miała problemu. Zupełnie nie wiem co tam zastanę, straty były, tego jestem pewna. Posadzić je, jakoś posadzę, najgorzej potem wygrzebać je z ziemi. Wszędzie coś rośnie, o zniszczenia bardzo łatwo. W ostateczności posadzę je w donicach, jakoś będę sobie radzić.
Wiedziałam, że latająca żaba zostanie zapamiętana. A korona? No cóż, otrzepie sięObrazek

Obrazek

Ostatniej nocy ktoś spuścił zimę z łańcuchaObrazek Już dawno w jednej chwili nie spadło tyle śniegu. I mimo iż mamy styczeń, miesiąc jak najbardziej zimowy, to wydawało się , że zaskoczeni są wszyscy. Najbardziej oczywiście jak zwykle drogowcy. Nic nie było odśnieżone, miasto zasypane, wszędzie śnieg, na jezdniach, na chodnikach, samochody poruszały się w żółwim tempie, a pierwsze spychacze pojawiły się dopiero po dziesiątej.
Jak okiem sięgnąć wszędzie było bielusieńko, chociaż niestety na drzewach śnieg się nie utrzymał, najładniej w tej chwili wyglądają iglaki. Na jutro mam niewiele zaplanowane, to może udam się na spacer, może coś ładnego ustrzelę swoim okiem?
Dzisiaj ponownie posiałam heliotropy, bo jednak z wczorajszych jedenastu siewek, dzisiaj było już tylko dziewięć. Coś im wyraźnie nie pasuje, ale nie wiem co, bo wszystko inne rośnie bez zastrzeżeń. Do ziemi trafiły również nasionka inkarwilli, bo gdzieś doczytałam, że powinny być wysiane jesienią. Troszkę się spóźniłam, ale do tej pory było prawie jesiennie, to może się nie zorientują?

Dzisiaj mnie natchnęło na kluseczki śląskie w wydaniu dyniowym :tan
Obrazek

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Ooo, to może jakiś wątek kulinarny by się przydał? Lody, sery, kluseczki .... Jestem ich ciekawa, mam sporo mrożonej dyni.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Iwonko, motyl na śnieżniku ;:oj a kluseczki mniam ;:92 Zima do Ciebie wróciła ze śniegiem w dużych ilościach, a u nas chmury dające nadzieję na opady już sobie gdzieś poszły i nic z nich nie spadło. ;:185
Ale mrozu też nie ma, może zanim przymrozi to śnieg okryje ziemię.
Może jednak nic nie zniknęło z rabatek i jak jeszcze dojdą nowe zakupy będzie pięknie latem ;:138
Trzynaście zamówionych jeżówek robi wrażenie ;:215 I jak tu wytrwać w postanowieniu wytrwania bez zakupów tej wiosny? ;:124 Mam mnóstwo własnoręcznie wysianych krzaczków i każdy ma odrobinę inne kwiatki, ale to ciągle jeżówka różowa. Gdybym się ich pozbyła, zmieściłoby się sporo nowości :roll:
Miłego planowania letnich nasadzeń w zimowej scenerii. :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iwonko, nie Ty jedna popełniłaś zamówienie.
Ja też skusiłam się na dalie i na kilka bylin.
A nie powinnam była tego robić, bo po pierwsze miejsca brak, a po drugie kasy brak.
M. nie pracuje już od roku.
Ale nie umiałam się powstrzymać.
Do emerytury to raczej mamy tyle samo, więc i dużo i mało.
Zazdroszczę trochę tego czasu spędzanego w domu. Nie wiem,czy to sprawka Covida, ale coraz więcej mam ochoty na prace kulinarne. Ser wygląda smakowicie. Ja jutro mam zamiar piec pączki. Może jeszcze na chruściki się zdecyduję.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Gratuluję słabej silnej woli w zakupach roślinnych ;:306
Cytryny kiszone możesz dodać do sałatki lub też jako dodatek do dań głównych. A ja w końcu sam muszę je ukisić ;:223 , bo jadłem je tylko w krajach arabskich i raz w restauracji, gdzie pracowałem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”