Perukowiec - choroby
Perukowiec - choroby
Mam problem... Trzy lata temu posadziłem perukowiec. Każdej wiosny zaczyna pięknie rosnąć. Ma zdrowe pędy i liście odrosty po 1-1,5 m ale tylko do lipca bo potem po kolei pędy zaczynają ginąć. Liście robią się brązowe i zasychają a z nimi całe pędy. Jeżeli na pędzie uschnie chociaż jeden liść można być pewnym że i czły pęd uschnie. Co roku połowa wszystkich odrostów ginie. Na jesień krzew wygląda jak drapak. Miejsce w tórym rośnie jest bardzo słoneczne i osłonięte od wiatru, nie mam żadnych zwierząt które mogłyby mu zaszkodzić. Wiecie jak sobie z tym poradzić ?
Szukasz szybkiej pomocy Fachowca to poczekaj aż Janusz z PO przeczyta albo poszukaj go na www.pogotowieogrodnicze.pl albo na Skype hasło:pogotowieogrodniczeAndrzej_K pisze:Mój perukowiec jest malutki i na razie pojawiły się tylko treski (owoc żeński) i tupeciki (owoc męski)...
A tak poza tym to moje pytanie jest poważne i oczekuje pomocy...
Skorek
każdy ma swoją żabę,co przed nią ucieka
i swojego zająca którego się boi
i swojego zająca którego się boi
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Perukowiec
To bedzie wertycylioza powodowana przez grzyb verticillum alba-atrumAndrzej_K pisze:Mam problem... Trzy lata temu posadziłem perukowiec. Każdej wiosny zaczyna pięknie rosnąć. Ma zdrowe pędy i liście odrosty po 1-1,5 m ale tylko do lipca bo potem po kolei pędy zaczynają ginąć. Liście robią się brązowe i zasychają a z nimi całe pędy. Jeżeli na pędzie uschnie chociaż jeden liść można być pewnym że i czły pęd uschnie. Co roku połowa wszystkich odrostów ginie. Na jesień krzew wygląda jak drapak. Miejsce w tórym rośnie jest bardzo słoneczne i osłonięte od wiatru, nie mam żadnych zwierząt które mogłyby mu zaszkodzić. Wiecie jak sobie z tym poradzić ?
Janusz
Co do odczynu gleby dla perukowca to nie mogę sięzgodzić z nemo
Perukowiec to typowy krzew gleb wapiennych i kamienistych
Drugi człon nazwy to ---podolski, a podobno Podole to własnie kamieniste i wapienne gleby
Czasem na wertycyliozę wystarcza odcinanie więdnących pędów
ktoś jeszcze radził mi Topsin ale nie próbowałem
Drugi człon nazwy to ---podolski, a podobno Podole to własnie kamieniste i wapienne gleby
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A Ci co doradzali wycinanie to mówili o jednoczesnym dezynfekowaniu sekatora? A o technice cięcia też?jaJacek pisze:Co do odczynu gleby dla perukowca to nie mogę sięzgodzić z nemo
Na początku lata podlać Bioseptem 0,05% a za 2-3 tygodnie opryskać Sarfun 500 SC 0,1% a najlepiej to robić zgodnie z sygnalizacją Pogotowia Ogrodniczego
ale w tym wypadku odsyłam do Newslettera
Janusz
Znalazłem fotke mojego perukowca... Janusz potwierdzasz poprzednią diagnozę ?
http://forumogrodnicze.info/up/perukowiec1.jpg
Andrzej_K
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Te plamy na liściach to wywołuje grzyb Septoria sspAndrzej_K pisze:Znalazłem fotke mojego perukowca... Janusz potwierdzasz poprzednią diagnozę ?
jak bedziesz pryskał czereśnie to nie zapomnij też o perukowcu
W czasie podlewania nie zwilżaj liści
Wertycylioza to po przecięciu sekatorem bedą brązowe wiązki naczyniowe
Janusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam problem z moim perukowcem.
Zeszłej zimy trochę przemarzł, skróciłam go do wysokości ok. 40 cm.
Latem wyglądał już tak:
Ponad dwumetrowe przyrosty w kilka miesięcy. Prawdę mówiąc nigdzie nie widziałam, by ten krzew tak szybko rósł. Rośnie na piaszczystej glebie, na wodę może liczyć tylko z deszczu.
Dziś byłam na działce i zastałam coś takiego:
Dwie gałęzie są zmutowane i skręcone. Wybryk natury czy początek jakieś choroby?
Zeszłej zimy trochę przemarzł, skróciłam go do wysokości ok. 40 cm.
Latem wyglądał już tak:
Ponad dwumetrowe przyrosty w kilka miesięcy. Prawdę mówiąc nigdzie nie widziałam, by ten krzew tak szybko rósł. Rośnie na piaszczystej glebie, na wodę może liczyć tylko z deszczu.
Dziś byłam na działce i zastałam coś takiego:
Dwie gałęzie są zmutowane i skręcone. Wybryk natury czy początek jakieś choroby?
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Perukowiec - ginie
Dramatyczne wołanie o pomoc. Mój młody - 3-letni perukowiec zaczął chorować. Owadów raczej żadnych nie ma. Końcówki pędów zaczęły zwisać , a liście w dotyku są jak z papieru, łamliwe. Niektóre liście robią się jasne i papierowe.Jedyny kwiatostan na razie nie usycha. Rośliny rosnące obok nie chorują. Może wpływ ma pogoda - najpierw susza a teraz mokro, ale to chyba nie to.Wygląda na jakąś zarazę. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Krystyna