Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Żaluzje w ciągu dnia są odsłonięte? Doświetlasz?
Możesz zrobić jeszcze oprysk preparatem grzybobójczym albo Bioseptem, może to coś pomoże.
Pozostaje oprócz tego czekać do wiosny. Jeśli gałązki będą żywe, to powinien wypuścić nowe liście.
Możesz zrobić jeszcze oprysk preparatem grzybobójczym albo Bioseptem, może to coś pomoże.
Pozostaje oprócz tego czekać do wiosny. Jeśli gałązki będą żywe, to powinien wypuścić nowe liście.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Żaluzje jak tylko wstaje całkowicie odsłaniam. Nie doświetlam, nigdy tego nie robiłem.
Ok spróbuję oprysk zrobić, chyba jej to jeszcze bardziej nie zaszkodzi.
Ok spróbuję oprysk zrobić, chyba jej to jeszcze bardziej nie zaszkodzi.
- norbert76
Fikusy Benjamina są wrażliwe na jesienno - zimowe niedobory światła. Część z nich potrafi z czasem niemal całkowicie wyłysieć od strony pomieszczenia. Dlatego doświetlanie w tym okresie wspomaga rozwój rośliny. Co prawda w Twoim przypadku doszło do przemarznięcia, jednak gdyby fikus był doświetlany, to może lepiej przy przeżył wietrzenie. Dlatego dobrze jest w przyszłości pomyśleć o doświetlaniu.
Jaką masz wystawę?
Jaką masz wystawę?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie rozumiem o jaką wystawę chodzi?norbert76 pisze:Jaką masz wystawę?
Do fikusa w okresie wiosna-jesień stosuje nawóz Planton Z do roślin zielonych, od jesieni do wiosny podlewam go tylko czystą przegotowaną wodą. Może go teraz podlać z nawozem ?
- norbert76
Nie wiesz co to jest wystawa? Jest południowa, północna, itd...
W okresie jesienno-zimowym rośliny tropikalne, powinno się raz w miesiącu dać nawozu.
W okresie jesienno-zimowym rośliny tropikalne, powinno się raz w miesiącu dać nawozu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie skapnąłbym się, że o kierunek chodzi Wystawa południowo-zachodnianorbert76 pisze:Nie wiesz co to jest wystawa? Jest południowa, północna, itd...
Szkoda, że nigdzie nie jest o tym napisanenorbert76 pisze:W okresie jesienno-zimowym rośliny tropikalne, powinno się raz w miesiącu dać nawozu.
Zauważyłem, że po ostatnim podlaniu za 2 dni znacznie więcej pojawiło sie żółtych liści.
Gdybym ograniczył podlewanie, a codziennie zraszał ?
- norbert76
Południowo - zachodnia to nie ma tragedii, o ile nie masz drzew za oknem. Pozostaje jednak krótki dzień. Kilka godzin doświetlania dziennie by poprawiło sytuację. Fikusy Benjamina, powtórzę cierpią w tym okresie. A światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin.
W każdym poradniku powinieneś znaleźć informację o nawożeniu, również w okresie jesienno-zimowym. Mam trzy różne i w każdym można znaleźć o tym informację.
W każdym poradniku powinieneś znaleźć informację o nawożeniu, również w okresie jesienno-zimowym. Mam trzy różne i w każdym można znaleźć o tym informację.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jak możesz to podaj linka do nich z chęcią poczytam
Co do doświetlania, to jak to uczynić?
Co do doświetlania, to jak to uczynić?
- norbert76
Miałem na myśli poradniki w formie książki.
O doświetlaniu tutaj:
viewtopic.php?f=19&t=48848&hilit=Do%C5%9Bwietlanie
O doświetlaniu tutaj:
viewtopic.php?f=19&t=48848&hilit=Do%C5%9Bwietlanie
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Fikusa mam 4 miesiące. Od pierwszych dni zrzuca liście i odrastają nowe i jest ich coraz mniej więc postanowiłem go przesadzić niestety nie mam zdjęcia bryły korzeniowej, miałem kiedyś Beniamina i nie było takich problemów. Stoi na południowym wschodzie. Zaczynają przesychać już nie które łodygi... Lep na ziemiórki jest profilaktycznie bo inna roślina ma z nimi problem.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e0da7eef9152a460
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e0da7eef9152a460
- norbert76
Standard, przelany, przede wszystkim przez nieprawidłowe podłoże. Rośnie dalej rośnie w podłożu produkcyjnym czy przesadziłeś do samej ziemi bez dodatku rozluźniacza?
Druga sprawa, w jakiej odległości stoi od okna?
Nie porównuj jednego egzemplarza do drugiego.
Druga sprawa, w jakiej odległości stoi od okna?
Nie porównuj jednego egzemplarza do drugiego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przesadziłem do uniwersalnej bez rozluźniacza przesadzić go jeszcze raz czy poczekać aż odpocznie.? Możliwe że był nieco przelany bo podłoże było od dołu zbite, jakieś 5 metrów ale naprzeciwko drzwi balkonowych.