Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Ja bym już przesadziła i dała do głębszych żeby sobie system korzeniowy mogły ładnie zbudować <3Rzepka pisze:Ja swój lubczyk wysiewałam drugiego lutego, obecnie tak wygląda.
Zastanawiam się, czy trzeba go pikować?
- jan_kow
- 100p
- Od: 19 maja 2016, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest posiany rzadko ma dużo miejsca i nie musi walczyć i wybiegać więc daj mu jeszcze czas jeden a nawet dwa tygodnie aby się wzmocnił a wówczas go przepikuj.Rzepka pisze:Ja swój lubczyk wysiewałam drugiego lutego, obecnie tak wygląda.
Zastanawiam się, czy trzeba go pikować?
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam - Powodzenia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Irena Ma jeszcze sporo czasu do pikowania.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Zawsze pikuję rośliny wtedy, kiedy pojawią się liście właściwe. Nie pikuje się roślin w fazie liścieni (tych dwóch pierwszych listków), bo można je łatwo uszkodzić i cała roślinka szybko obumrze.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Por, cebula małe przymrozki zniesie.Darek26 pisze:A mi niestety por kiełkuje po 4 dniach od wysiewu... W sobotę robię mała szklarnię na parę metrów kw. I tam mam zamiar przenieść rozsade. Taki 2 tygodniowy por zniesie kilku stopniowe przymrozki czy raczej będzie po siewkach?
W szklarence też zawsze będzie nocą 1-2 *C cieplej...
Można na noc znicz zapalić, albo butlę z gorącą wodą "przed spaniem" wstawić do inspektu.
Ale jak by zapowiadali -5 i niżej, to trzeba na noc do domu zabrać rozsadę.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie techniczne o pryskanie siewek magnicurem, bo nigdzie nie znalazłam.
Zdecydowałam się i zalałam moją partię próbną choć miałam im zamiar pozwolić po bożemu i nie płakac jak padną.
Teraz to już szansa że padną się zmniejsza,więc pasowałoby je za chwilę przepikować. Pytanko tylko czy przy pikowaniu takie zalane siewki zalewa się jeszcze raz na nowej ziemi czy już wystarczy to że środek wchodzi w roslinę i krąży?
Ile pasuje odczekać od użycia do przeniesienia?
Zdecydowałam się i zalałam moją partię próbną choć miałam im zamiar pozwolić po bożemu i nie płakac jak padną.
Teraz to już szansa że padną się zmniejsza,więc pasowałoby je za chwilę przepikować. Pytanko tylko czy przy pikowaniu takie zalane siewki zalewa się jeszcze raz na nowej ziemi czy już wystarczy to że środek wchodzi w roslinę i krąży?
Ile pasuje odczekać od użycia do przeniesienia?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2
Nie trzeba, zgorzel to choroba odglebowa , jest akurat w tym podłożu. Jednorazowe podlanie wystarcza. Nie zdarzyło mi się by po przepikowaniu, uprzednio podlane previcurem siewki znów były atakowane przez zgorzel.
Pozdrawiam! Gienia.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki za podpowiedzi w sprawie lubczyku
Jest takie piękne słoneczko, że dziś na balkon wyniosłam na trochę, po niedzieli montuję balkonową szklarenkę i tam rozsady warzyw będą przebywały, może trochę zmężnieją, lubczyk jeszcze jako tako wygląda, ale obie pietruszki powyciągane, no i można będzie sałatki wysiać, po wykiełkowaniu na balkon wystawić.
Pozdrawiam Irena
Jest takie piękne słoneczko, że dziś na balkon wyniosłam na trochę, po niedzieli montuję balkonową szklarenkę i tam rozsady warzyw będą przebywały, może trochę zmężnieją, lubczyk jeszcze jako tako wygląda, ale obie pietruszki powyciągane, no i można będzie sałatki wysiać, po wykiełkowaniu na balkon wystawić.
Pozdrawiam Irena
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Czyli bym się jednak zbyt pospieszyła... a powiedz mi, a co z sadzonkami wyciągniętymi dość,BobejGS pisze:Irena Ma jeszcze sporo czasu do pikowania.
które mają niedużo ziemi? "Gorszy" jest brak miejsca czy płytka ziemia?
Witam.
Będę robić swoją pierwszą rozsadę w doniczkach torfowych. Czytałam, że po zasianiu warzywka trzeba ją moczyć w wodzie dopóki nie wsiąknie w doniczki ??? Czy da radę bez namaczania?
Będę robić swoją pierwszą rozsadę w doniczkach torfowych. Czytałam, że po zasianiu warzywka trzeba ją moczyć w wodzie dopóki nie wsiąknie w doniczki ??? Czy da radę bez namaczania?
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
pendrak viewtopic.php?f=42&t=104683&start=969
Witam
Interesuje mnie "mata grzewcza".
Czy możesz pokazać co to jest i jaką, gdzie zamówione?
Witam
Interesuje mnie "mata grzewcza".
Czy możesz pokazać co to jest i jaką, gdzie zamówione?
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Model, który mam wygląda tak:
ale są o wiele bardziej profesjonalne wersje. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "mata grzewcza do propagacji" i pojawi się sporo opcji, tylko trzeba uważać, żeby napięcie i wtyczka były odpowiednie.
Nie mam kaloryferów i w ubiegłym roku, bez maty grzewczej, papryczki nie dały rady.
ale są o wiele bardziej profesjonalne wersje. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "mata grzewcza do propagacji" i pojawi się sporo opcji, tylko trzeba uważać, żeby napięcie i wtyczka były odpowiednie.
Nie mam kaloryferów i w ubiegłym roku, bez maty grzewczej, papryczki nie dały rady.