Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: Przędziorek - skuteczne zwalczanie
Te małe pajaczki to skoczogonki? Myślałam że one są białe i podłużne ?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przecież są białe...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak, ale to takie pajaczki:) A skoczoogonek to to
https://images.app.goo.gl/i7z9E3DGV2QSXVTX9 . ?
https://images.app.goo.gl/i7z9E3DGV2QSXVTX9 . ?
- norbert76
Skoczogonki mogą różnie wyglądać:
https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... i-tancach/
https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... i-tancach/
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu - temat ogólny
Kurcze, ciekawe.. To już sama nie wiem. Znalazlam to też chodzące po trzykrotce A u niej zauwazylam takie wygryzione drobne dziurki na lisciach :/
- norbert76
Jeśli jesteś pewna, że zmiany na Trzykrotce to od tych szkodników to możesz spróbować z Mospilanem i po oprysku rośliny i podłoża wsadzić szczelnie do worka foliowego na parę godzin.
Podobnie możesz zrobić z palmami, tylko oczywiście ze względu na większe rozmiary roślin możesz po oprysku przykryć szczelnie samo podłoże.
Jeśli to nie pomoże, to pozostanie wymiana podłoża i sprawdzenie czy nie ma w nim jakichś larw.
Nie wszystkie szkodniki są szkodliwe dla roślin, no chyba że jest ich dużo.
Podobnie możesz zrobić z palmami, tylko oczywiście ze względu na większe rozmiary roślin możesz po oprysku przykryć szczelnie samo podłoże.
Jeśli to nie pomoże, to pozostanie wymiana podłoża i sprawdzenie czy nie ma w nim jakichś larw.
Nie wszystkie szkodniki są szkodliwe dla roślin, no chyba że jest ich dużo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Przędziorek - jak zwalczyć ?
Mam dokładnie to samo i to od kilku miesięcy. Moje chodzą wyłącznie w ziemi, nie wchodzą na roślinę więc wykluczam przędziorki. Wykluczam też skoczogonki bo mam je również i wyglądają inaczej. Środki na przędziorki na niego nie działaly ani pałeczki owadobójcze. Szukałam w internecie i wygląda to na pozytecznego roztocza, który zjada larwy ziemiórek o nazwie Hypoaspis miles . Nie wiem jednak czy jest to możliwe aby się u mnie pojawił z nikąd W każdym razie dałam im żyć bo nie wyrządzaja one póki co żadnej szkody moim roślinom.mikaxx pisze:Dzień dobry, czy tu może być przędziorek https://youtu.be/5HYe6zPw99M ?
Takie robaczki (małe pajączki) chodzą w doniczce z areki i kentii. Chodza tylko po ziemi i donicy i ew łodygach. Psikałam już Floramite i i Sanium i one dalej żyją ;/ Nie wiem już czy to szkodniki czy nie?
- norbert76
Tylko skoczogonki to mnogość gatunków. Wejdź w link który podałem wyżej, zobaczysz jak różnie mogą wyglądać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
https://youtu.be/M22aSXmekqM nie wiem czy widać bo nagrywałam telefonem
Według mnie nie wyglądają jak skoczogonki te z Pana linku ale wszystko możliwe. na pewno nie skaczą oraz świetnie radzą sobie w suchym podłożu kaktusów a skoczogonki chyba wolą wilgotne podłoże prawda?
Według mnie nie wyglądają jak skoczogonki te z Pana linku ale wszystko możliwe. na pewno nie skaczą oraz świetnie radzą sobie w suchym podłożu kaktusów a skoczogonki chyba wolą wilgotne podłoże prawda?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2021, o 19:04 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu.
Powód: Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu.
- norbert76
Podłoże masz zbyt zbite, co może utrudniać przesychanie w głębi doniczki i w związku z tym mogą tam żerować. Oczywiście nie zamierzam upierać się że to na 100% skoczogonki, ale że mogą to być one. W każdym razie w mniejszej ilości są niegroźne dla rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Inwazja dziwnych ziarenek - palma areka
Witam!
Jest to mój pierwszy post, nie jestem pewna czy dział jest odpowiedni, ale nie znalazłam w Internecie niczego co mogłoby mi pomóc..
Posiadam w mieszkaniu palmę arekę, z racji tego, że posiadam koty, które jedzą wszystko co zielone to jest to na razie jedyna roślina w moim domu. Jest w pokoju, który jest praktycznie cały czas zamknięty, nie mają do niego dostępu. Palma jest ze mną od momentu wprowadzki (listopad) a od 2 miesięcy zauważyłam dziwne ziarenka w tym właśnie pokoju..na poczatku było ich kilka, z czasem pojawiło się więcej. Ziarenka przypominają ziarnka maku, są bardziej brązowe. Są twarde, okrągłe i wręcz przyklejone do różnych powierzchni. Palma stoi na podłodze w pokoju, a ziarenka są np. Na żaluzjach (najwięcej), ramach, ścianie, lampie. Na doniczce palmy też, na liściach, ale niewiele, znalazłam ok 4. Co to może być? Jest tak mocno przytwierdzone, że jak odczepiam to od ściany to wręcz odchodzi z tym farba! Trzeba to poniekąd zeskrobać paznokciem, a czasami dalej nie odchodzi.. Oglądałam palmę super dokladnie, jednak nic podejrzanego tam nie widzę..
Problem nie występuje w żadnym innym pokoju w mieszkaniu, nawet obok (okno wychodzi na to samą stronę) dlatego łącze to z palmą...
Próbowałam to rozgnieść, nic dziwnego tam nie ma, takie rozgniecione ziarenko.
Jest to mój pierwszy post, nie jestem pewna czy dział jest odpowiedni, ale nie znalazłam w Internecie niczego co mogłoby mi pomóc..
Posiadam w mieszkaniu palmę arekę, z racji tego, że posiadam koty, które jedzą wszystko co zielone to jest to na razie jedyna roślina w moim domu. Jest w pokoju, który jest praktycznie cały czas zamknięty, nie mają do niego dostępu. Palma jest ze mną od momentu wprowadzki (listopad) a od 2 miesięcy zauważyłam dziwne ziarenka w tym właśnie pokoju..na poczatku było ich kilka, z czasem pojawiło się więcej. Ziarenka przypominają ziarnka maku, są bardziej brązowe. Są twarde, okrągłe i wręcz przyklejone do różnych powierzchni. Palma stoi na podłodze w pokoju, a ziarenka są np. Na żaluzjach (najwięcej), ramach, ścianie, lampie. Na doniczce palmy też, na liściach, ale niewiele, znalazłam ok 4. Co to może być? Jest tak mocno przytwierdzone, że jak odczepiam to od ściany to wręcz odchodzi z tym farba! Trzeba to poniekąd zeskrobać paznokciem, a czasami dalej nie odchodzi.. Oglądałam palmę super dokladnie, jednak nic podejrzanego tam nie widzę..
Problem nie występuje w żadnym innym pokoju w mieszkaniu, nawet obok (okno wychodzi na to samą stronę) dlatego łącze to z palmą...
Próbowałam to rozgnieść, nic dziwnego tam nie ma, takie rozgniecione ziarenko.
- norbert76
Zdjęcia niewyraźne, z tego co da się zobaczyć i z opisu to mogłyby być tarczniki, ale nie spotkałem się żeby przebywały na ścianach, czy żaluzjach.
Dobrze byłoby zrobić dokładniejsze zdjęcie jednego owada w lepszym świetle.
Dobrze byłoby zrobić dokładniejsze zdjęcie jednego owada w lepszym świetle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie chcę Cię straszyć ale to wygląda niepokojąco i kojarzy mi się z inwazją jakichś pluskiew lub mikro stonogowych typu podliść lub prosionek.
Jest ich kilkaset gatunoów ale ja się w to boję zagłębiać więc zostawiam tylko sugestię a nazwy szukaj osobiscie. One się tak własnie zwijają w kulkę i oblepiają ściany ( mogą być dorosłe, kokony lub odchody), meble,sprawiają wrażenie martwych. Budzą się dopiero nocą i zmieniają położenie i wtedy też żerują. Mogą mieszkać w roślinie ale nie muszą. Sprzyja im każda wilgoć i cień.
Może być tak że masz inwazję gdzies w starych meblach, ale kot je wyłapuje. Pokój do którego kot nie wchodzi stał się więc dla nich wylęgarnią.
Widziałam już takie coś i nie chcę wiać mało optymistycznym akcentem, bo tylko się domyślam widząc zarys ogólny. Pasowały by lepsze foty z makro np.
Jest ich kilkaset gatunoów ale ja się w to boję zagłębiać więc zostawiam tylko sugestię a nazwy szukaj osobiscie. One się tak własnie zwijają w kulkę i oblepiają ściany ( mogą być dorosłe, kokony lub odchody), meble,sprawiają wrażenie martwych. Budzą się dopiero nocą i zmieniają położenie i wtedy też żerują. Mogą mieszkać w roślinie ale nie muszą. Sprzyja im każda wilgoć i cień.
Może być tak że masz inwazję gdzies w starych meblach, ale kot je wyłapuje. Pokój do którego kot nie wchodzi stał się więc dla nich wylęgarnią.
Widziałam już takie coś i nie chcę wiać mało optymistycznym akcentem, bo tylko się domyślam widząc zarys ogólny. Pasowały by lepsze foty z makro np.