Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Ok to będę próbować, ;) może jakoś to opanuje. Uważasz że lepiej częściej, a mniej czy rzadziej a więcej. ;P ?
Odnośnie jeszcze tych moich delikwentów na roślinach. Wydaje mi się że te biegające to na pewno ziemiórki. Są one w sumie tylko przy ziemi i jak zaczynam tam mieszać to wyskakuje ich więcej. Tu moje pytanie
1. Uważasz że powinna zadziałać z jakąś chemią? Trochę juz w sumie dużo tego.
2. Przesadzanie to chyba już takie ostateczne kolo ratunkowe ?
3. Czytałam o jakiś naturalnych próbach zwalczenia/czosnkowe napary, itd.
Dziękuję za pomoc.
Odnośnie jeszcze tych moich delikwentów na roślinach. Wydaje mi się że te biegające to na pewno ziemiórki. Są one w sumie tylko przy ziemi i jak zaczynam tam mieszać to wyskakuje ich więcej. Tu moje pytanie
1. Uważasz że powinna zadziałać z jakąś chemią? Trochę juz w sumie dużo tego.
2. Przesadzanie to chyba już takie ostateczne kolo ratunkowe ?
3. Czytałam o jakiś naturalnych próbach zwalczenia/czosnkowe napary, itd.
Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2021, o 12:44 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę pilnować poprawnej pisowni w kwestii dużych liter na początku zdania.
Powód: Proszę pilnować poprawnej pisowni w kwestii dużych liter na początku zdania.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej radziej, a większą ilością wody. Zależy to też od pory roku. W okresie wegetacji podłoże powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne, w okresie jesienno-zimowym ograniczamy nieco podlewanie. Strelicja przechodzi okres spoczynku.
Ad. 1. - 3. Czosnek jest dobry jako taka alternatywa przeciwgrzybiczna, na ziemiórki kup Nemycel - to nicienie, które zjadają larwy ziemiórek. Wymiana podłoża to nie ostateczność, a czasami lepsze rozwiązanie, chociaż jeszcze lepsze jest zastosowanie jednego i drugiego. Niektórzy też stosują żółte lepy, żeby pozbyć się osobników dorosłych. Walka z ziemiórkami może być długa.
Jak będziesz przesadzać, to najlepiej kupić ziemię innego producenta i w miarę możliwości dobrze pozbyć się jak najwięcej starego podłoża.
Ad. 1. - 3. Czosnek jest dobry jako taka alternatywa przeciwgrzybiczna, na ziemiórki kup Nemycel - to nicienie, które zjadają larwy ziemiórek. Wymiana podłoża to nie ostateczność, a czasami lepsze rozwiązanie, chociaż jeszcze lepsze jest zastosowanie jednego i drugiego. Niektórzy też stosują żółte lepy, żeby pozbyć się osobników dorosłych. Walka z ziemiórkami może być długa.
Jak będziesz przesadzać, to najlepiej kupić ziemię innego producenta i w miarę możliwości dobrze pozbyć się jak najwięcej starego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam:
1. Mospilan
2. Topsin
3. Nemycel
Strasznie dużo tego.;) Podpowiedz mi w jakich odstępach to wszystko stosować?
Generalnie pogrzebałam w ziemi i są larwy także spróbuje z tym Nemycelem czy zabije larwy. Jeżeli nie to wtedy ja przesadzę. Chyba,że uważasz że najlepiej od razu ja przesadzić i potraktować Nemycelem i nie czekać na cuda, że je wybije.
1. Mospilan
2. Topsin
3. Nemycel
Strasznie dużo tego.;) Podpowiedz mi w jakich odstępach to wszystko stosować?
Generalnie pogrzebałam w ziemi i są larwy także spróbuje z tym Nemycelem czy zabije larwy. Jeżeli nie to wtedy ja przesadzę. Chyba,że uważasz że najlepiej od razu ja przesadzić i potraktować Nemycelem i nie czekać na cuda, że je wybije.

- norbert76
Mospilan sobie na razie odpuść.
Ja bym przesadził i po przesadzeniu użył Nemycelu. Z Topsinem na razie odczekaj, nie wiem jak w kontakcie z nim mogą zareagować nicienie.
Ja bym przesadził i po przesadzeniu użył Nemycelu. Z Topsinem na razie odczekaj, nie wiem jak w kontakcie z nim mogą zareagować nicienie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok rozumiem. Martwią mnie tylko te białe kropki na liściach. Umyłam wszystkie liście i niestety powoli znowu się pojawiają. Za dużo zabiegów jak na dwie rośliny. ;)
- norbert76
A gdzie jest ten problem?
Widzę dwie zmiany na liściach, co nie musi od razu oznaczać, że coś dolega roślinie.
Widzę dwie zmiany na liściach, co nie musi od razu oznaczać, że coś dolega roślinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liście są jasne z widocznym unerwieniem,starsze liście tego nie mają,są ciemnozielone,druga sadzonka również ma wszystkie liście ciemnozielone.
- norbert76
Jeśli o to chodzi, to po prostu jest to z niedożywienia. W okresie jesienno-zimowym powinnaś nawozić przynajmniej raz w miesiącu nawozem mineralnym. W okresie wegetacji raz na dwa - trzy tygodnie.
Nawóz mineralny do roślin kwitnących, czyli żaden Biohumus.
Nawóz mineralny do roślin kwitnących, czyli żaden Biohumus.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję bardzo.
Strelicja! Pomocy!!!
Bardzo proszę o pomoc! Tydzień temu kupiłam strelicję, jutro ją przesadzam. Jej liście zaczęły skręcać się do środka, pod spodem są w plamach, górna cześć liścia jest jakby czarna. Przelałam ją? A może ma za mało wody? Złe miejsce? Podlewam raz w tygodniu, niecały litr wody i zraszam. Nie stoi bezpośrednio przy oknie. Co mam robić żeby ją uratować????

- norbert76
Przemarzła i wszedł grzyb.
Odciąć wszystkie liście z plamami, przesadzić do nowego przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1, do doniczki z odpływem oraz postawić na podstawce.
Na koniec zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, np. Topsin, Miedzian.
Pamiętaj, że to słońcolubna roślina, więc w zasadzie tylko południowa wystawa tuż przy oknie wchodzi w grę.
Poczytaj ten wątek, w którym dowiesz się wszystkiego w temacie uprawy.
Odciąć wszystkie liście z plamami, przesadzić do nowego przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1, do doniczki z odpływem oraz postawić na podstawce.
Na koniec zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, np. Topsin, Miedzian.
Pamiętaj, że to słońcolubna roślina, więc w zasadzie tylko południowa wystawa tuż przy oknie wchodzi w grę.
Poczytaj ten wątek, w którym dowiesz się wszystkiego w temacie uprawy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
To nie od słońca. W jakiej temperaturze ją przewoziłaś? To wygląda na przemarznięcie, podobnie jak wcześniejszy przypadek. Liść do odcięcia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Eh
możliwe, że zmarzła. 9 stopni było, zaparkowałam pod samym sklepem, była dosłownie kilkanaście sekund na dworze, myślałam, że przemarznięcie objawia się tylko na czarno