Moja mała dżungla

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja mała dżungla

Post »

Właśnie mogą zaszkodzić. Nawóz to nawóz czy w formie pałeczki czy w płynie.
Ale z pałeczkami jest tak, że w przeciwieństwie do nawozu w płynie masz koncentrację, czyli największe stężenie nawozu wokół pałeczki, a im dalej od niej tym mniej. Poza tym wsadzisz i co? Nawóz cały czas siedzi w doniczce, nawet wtedy kiedy roślina go nie potrzebuje. Dlatego ja bym radził je wyciągnąć i przerzucić się całkowicie na nawóz w płynie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nikola123
50p
50p
Od: 3 gru 2020, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też używam pałeczek i żyją, i mają się dobrze. Ja bym nie wyjmowała bo pałeczka nie uszkodzi raczej korzeni, może tuż obok niej co najwyżej.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę z własnego doświadczenia, używałem pałeczek i nie byłem zadowolony z efektów ich stosowania. Jak przeszedłem na nawóz w płynie od razu zauważyłem różnicę.
Ten drugi nawóz od razu dociera do wszystkich korzeni, dawkuje się go (czyli używa z różną częstotliwością i stężeniem) w zależności od wymagań danej rośliny. Inaczej mówiąc można dostosować nawożenie pod tempo wzrostu. A pałeczki, jak pisałem wsadzasz do doniczki i cały czas one działają. Ja je określam, chociaż pewnie taki był zamysł wypuszczenia ich na rynek, jako nawóz dla leniwych albo dla osób mających mało czasu na uprawę roślin. Oczywiście być może u kogoś jakoś działają, ale należy uwzględnić i bliżej poznać ogólnie mechanizm samego nawożenia.
W każdym razie zasada po przesadzeniu jest jedna, nie używa się nawozu w żadnej postaci tuż po przesadzeniu. Oczywiście można kupić podłoże już zawierające nawóz długodziałający Osmocote w formie takich małych kuleczek, ale to trochę inna bajka.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p
Od: 3 gru 2019, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja również nie bylam zadowolona z pałeczek. Zdecydowanie wolę nawóz w płynie dociera on wszędzie, a nie miejscowo.

Co do nawozów jest teraz nawóz w piance ;:202 dziś w pracy widziałam,z bioponu, jakaś nowość chyba wypróbuję :tan
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33

Post »

Znalazłem w starym terrarium (stoi tak ponad rok) zasuszony mech, który o dziwo w niektórych miejscach jest zielony. Włożyłem go do wody i obłożyłem donicę monstery 8-) mam nadzieję że sobie odżyje i się cały zazieleni i będzie utrzymywał wilgoć

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co hodowałeś w terra?
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Żabę rogatą.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mech z czasem obrośnie całą powierzchnię podłoża co wpłynie na dłuższe zatrzymywanie w nim wody, przez co podłoże będzie wolniej przesychać. Dla epifitów nie jest to wskazane. :wink:
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Naprawdę? Kurcze, to wygląda tak ładnie. Mimo wszystko go zostawię 8-) a jak z palmami? Waszyngtonia robusta i daktylowiec kanaryjski mogą mieć taki mech?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystarczy to łatwo sprawdzić używając np. wilgotnościomierza i porównać wskazania w podobnych warunkach otoczenia bez mchu i z mocno rozrośniętym za jakiś czas po upływie kilku dni od podlania.
Już sam fakt, że z reguły mech rośnie zazwyczaj tam, gdzie jest mokro o czymś mówi.
Chcesz zostawić, Twój wybór tylko to może mieć za jakiś czas konsekwencje. Może nie od razu, ale powiedzmy następnym okresie jesienno-zimowym.

Tutaj jest co nieco napisane w kwestii mchu:
viewtopic.php?f=19&t=6803

Inna sprawa, znając różne wymagania wodne mchu i Monstery gdzie podłoże nie może być cały czas wilgotne, to czy uda Ci się ten mech utrzymać w dobrej kondycji przez dłuższy czas.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Dziękuję za tyle informacji ;:136
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Niesamowite, monstera wypuszcza kolejnego liścia :shock: ta, która wypuściła nowego może miesiąc temu? Nie pamiętam dokładnie, ale chyba nawet z 3 tygodnie temu.

Obrazek
margarethagar
100p
100p
Od: 11 mar 2021, o 19:46

Post »

Super :D dla mnie to jest zawsze straszna ekscytacja jaki będzie ten nowy. Ma dobre warunki to zasuwa w górę. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”