Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

1,5 metra może być trochę za daleko. Akurat lekka dawka słońca nie zaszkodzi.
W każdym razie jak będzie miała za mało światła, to będziesz wiedzieć od razu, zacznie wypuszczać dłuższe bezlistne pędy. U mnie odległość między jednym liściem na samej górze jest bardzo mała.
Pęd jest przymocowany w dwóch miejscach sznurkiem. Ma małe wypustki korzeni powietrznych, ale na razie są zbyt krótkie. Z czasem pewnie wczepi się w palik, chociaż warstwa włókna kokosowego jest raczej cienka.

Jeśli chodzi o wielkość liści, to moja z początku miała liście o połowę mniejsze. Teraz największe mają około 18 cm długości (sama blaszka).
Jeśli u Ciebie będzie wypuszczać tylko małe liście, to też może być objaw zbyt małej ilości światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Olcia609
100p
100p
Od: 11 sty 2021, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

I to się wszystko kłóci, z tym, co często wypisują sklepy sprzedające rośliny. Na jednej ze stron w ogóle wyczytałam, że monstera lubi cień i nie może stać na słońcu. Dobrze, że są takie miejsca jak to forum.
Na razie się poznajemy, zobaczymy jak jej będzie u mnie. Mam nadzieję, że jej nie wykończe ;:224
W casto palików nie ma. Jutro zobaczę jeszcze w LM.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, już nie pierwszy raz czytałem tutaj rady sklepowe albo informacje z etykiety... :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Olcia609
100p
100p

Post »

A właśnie. Jeszcze jedno pytanie. Co ze zraszaniem? Jak to wygląda u Ciebie? Monstera stoi u mnie w pokoju, w którym jest pranie. Zawsze....jest ciepło i dość wilgotno, na tyle żeby było komfortowo dla domowników. Często wietrzę, czy jest to jeden z tych wrażliwców, który na widok otwartego okna zaczyna gubić liście, czy mam nie świrować? :roll:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zraszanie zdecydowanie nie. To, o czym wiele razy pisałem nic daje oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej.
Monstery są w stanie rosnąć bez przesychania końcówek liści, nawet przy wilgotności około 50%.

Z wietrzeniem, trzeba uwzględnić że jest to roślina z klimatu tropikalnego, więc podmuchy zimnego powietrza mogą przyczynić się do plam. Jeśli temperatury powietrza nie będą spadać poniżej 12 - 15 stopni, to nie powinno to być przyczyną problemów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Olcia609
100p
100p

Post »

No to powinno być jej u mnie dobrze. Dzięki za rady i wskazówki. Jak zwykle Twoja wiedza jest bezcenna :) pozdrawiam i za jakiś czas dam znać jak układa nam się współpraca :wit
fiziaga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2021, o 09:07

Post »

Witam wszystkich. Mam problem z monsterą minimą. Jakiś czas temu musiałam przesadzić u siebie wszystkie kwiaty, bo miałam plagę ziemiórek. Przeczytałam, że oprócz przesadzenia wskazana jest kąpiel korzeni w roztworze z mydłem potasowym - tak też zrobiłam. Monstera stała 2 dni w roztworze, potem umyłam korzenie i posadziłam do nowej ziemi. Od tamtej pory (jakieś 2-3 tygodnie) jest z nią coraz gorzej. Zwijały się jej liście, jeden dolny całkowicie zżółkł i odpadł, więc stwierdziłam, że jest przelana. Nie podlewałam go kilka dni, ale po +/- tygodniu podlałam wodą z nawozem. Monstera dalej nic, więc ją chciałam wyjąć z ziemi i posadzić w nowej. W trakcie wyciągania kwiatka z doniczki wyjęłam samą łodygę - korzeń został w ziemi - odpadł sam, widocznie musiał zgnić. Teraz monsterę włożyłam do wody, odcięłam poczerniałą część korzenia. Nie wiem czy dobrze robię, proszę o poradę, czy mogę ją tak trzymać żeby się rozkorzeniła? Czy lepiej uciąć ją w połowie i ukorzenić dwie części? Myślicie że jest do odratowania?
Bardzo proszę o pomoc, bo straciłam nadzieję :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze tak się kończą, jakieś domowe metody, które albo niedokładnie przeczytałaś albo źródło informacji było niezbyt rzetelne. Podobnie w żadnym wypadku nie używasz od razu nawozu po przesadzeniu, a dopiero po przynajmniej miesiącu czasu.
Trzeba było wpierw poczytać to forum.
W przypadku zwalczania ziemiórek, wymiana podłoża jest oczywiście zalecana, ale można użyć wcześniej Nemycelu.

Co do korzeni, które zgniły to podejrzewam że przyczyna tego była inna, podłoże było nieprzepuszczalne i do tego zbyt często roślina była podlewana. Przy okazji Monstera minima jest tylko nazwą umowną, bo generalnie to jest Rhapidophora tetrasperma. Z Monsterą ma niewiele wspólnego, chociaż to też epifit i potrzebuje bardzo przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi, żwirku i podłoża do storczyków.

W każdym razie w obecnej sytuacji pozostaje tylko pociąć na jakieś trzy kawałki i wsadzić do wody - samej wody.
Wodę wymieniaj co 2 dni. Za jakiś czas powinny wypuścić nowe korzenie. Stanowisko docelowe powinno być jasne w pobliżu okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
fiziaga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2021, o 09:07

Post »

Wielkie dzięki, zrobię tak jak piszesz. Mam nadzieję, że wypuści korzenie :) Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Alicja-2021
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:35

Post »

Dzień dobry, mam taki problem. Otóż tydzień temu przesadziłam moją dużą Monsterę do większej doniczki i odpowiedniego podłoża i po pięciu dniach zauważyłam, że jeden liść zaczął robić się jasno-zielono-żółty. Czy to może być od tego, że roślina się aklimatyzuje? Dodam jeszcze, że zakupiłam ją w zeszłym roku i sprzedawca mi mówił, bo pytałam, żebym jej teraz nie przesadzała, tylko dopiero za rok na wiosnę. Teraz oczywiście dzięki forum, wiem, że każdą nowo zakupioną roślinę muszę przesadzić do dedykowanego im podłoża.
Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Normalna reakcja po przesadzeniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja-2021
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:35

Post »

Dzięki Norbercie :)
Czy możliwe, że straci więcej liści?
Jeszcze jedno, czy to normalne, że niektóre korzenie powietrzne zaczęły usychać? :(
Pozdrawiam serdecznie Alicja

P.S.
Mam ciągle problem żeby dodać post. Wiecznie wyskakuje mi błąd ogólny.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jeszcze stracić z jakieś dwa, trzy najstarsze liście.

Korzenie powietrzne mogą uschnąć również z powodu przesadzenia, ale również uszkodzenia albo same z siebie. Korzenie te są wrażliwe na zbyt suche powietrze. Miałem tak, co prawda nie przy monsterze, ale filodendronie gdzie jeden z trzech po prostu usechł.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sendilkelm
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2021, o 08:37

Post »

Dzień dobry!

Więc już jest 10 dni u mnie. Na razie żółcenie krawędzi zielonej liścia stanęło w miejscu- to chyba dobrze. Nie ma też żadnych innych śladów, że coś się dzieje nie tak. Czuję jednak, ze ten liść będzie wredny i zanim wypuści kolejny (jeśli w ogóle), trochę czasu minie. Tymczasem:

Mam rownież nawóz. Całkiem konkretny, pod Monstery właśnie. Kupiłem go od hodowcy, od którego zanabyłem liść. Czekać jeszcze z tydzień z nawożeniem?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musi minąć jakiś miesiąc czasu po przesadzeniu jeśli chodzi o pierwsze nawożenie.

Przez ciekawość, jaki to nawóz? Nie ma w zasadzie nawozów pod konkretną roślinę, to chwyt marketingowy. Może być co najwyżej np. pod rośliny z zielonymi liśćmi czyli taki uniwersalny, którego można spokojnie używać do Monstery, do roślin kwitnących, do roślin kwaśnolubnych, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”