Filodendron - problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
minivorldvision
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2021, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Dziękuje za szybką odpowiedź, będę obserwować co się z nią dzieje :) Docelowo mam dokupić do niej osłonkę, ponieważ nic wolnego w tej chwili nie miałam. Tylko taką doniczkę posiadałam do przesadzenia na ten moment. :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak już dajesz do osłonki, to pamiętaj żeby była większa przynajmniej z 2 cm na średnicy i podłóż coś pod spód, np. korek od butelki.

Alicja
Kora czy podłoże do storczyków jest jako dodatkowy rozluźniacz. Jeśli dałaś żwirku tak, gdzieś 1/3 podłoża to powinno wystarczyć. Mam parę filodendronów tak posadzonych i jest ok.
Ważne, żeby przed podlaniem wierzchnia warstwa podłoża przeschła, a powinno być w porządku.

Czy kory powinno być dużo? To zależy, zaszkodzić nie powinno zaszkodzić. Podłoże takie będzie jeszcze bardziej przepuszczalne więc w cieplejsze dni będzie szybciej przesychać. Pozostaje kwestia odpowiedniego nawożenia, bo takie podłoże z mniejszą ilością ziemi będzie mniej żyzne. Może być tak, że roślina będzie w takiej sytuacji wymagać nieco częstszego nawożenia, ale z drugiej strony zależy to od samej rośliny, jak w takim podłożu będzie rosnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja-2021
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:35

Post »

Dziękuję Norbercie za odpowiedź. Żwirek dałam tak na oko i wymieszałam. Zastanawiam się czy nie za mało. Może lepiej go przesadzę ponownie, tylko czy to mu nie zaszkodzi. Przesadziłam go w zeszłą sobotę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że jeśli będziesz ostrożniej nieco podchodzić do podlewania, to powinno być ok. w takim podłożu. To duża doniczka czy mniejsza?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja-2021
100p
100p

Post »

No właśnie doniczka jest większa. Pewnie przesadziłam z wielkością. Za to jest ceramiczna z białej glinki.

-- 12 mar 2021, o 16:36 --

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Generalnie nie jestem zwolennikiem osłonek, wolę podstawki. Ta osłonka jest wykonana przynajmniej z jakiegoś przewiewnego materiału?
Daleko stoi od okna?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja-2021
100p
100p

Post »

No stoi te 1,8 m od okna od strony zachodniej. Jest w doniczce ceramicznej no i włożony do osłonki na nóżkach. To taki plastik z recyklingu. To taka plecionka, więc wydaje mi się że choć trochę jest przewiewne.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postaw bliżej okna, nie dalej niż około metra.
Pod doniczkę wsadź np. korek (mogą być dwa, trzy żeby było stabilne) od butelki żeby poprawić cyrkulację powietrza.
No i pozostaje na razie obserwacja w jakim okresie czasu przesycha podłoże. Zwykle to powinno być kilka dni i wierzchnia warstwa powinna przesychać, a gdzieś po tygodniu, półtora powinna być sucha. Jeśli tak będzie to może zostać w tym podłożu. Dobrze byłoby zainwestować w jakichś wilgotnościomierz albo nawet dłuższy drewniany patyczek żeby sprawdzać na początek jaką wilgotność ma podłoże w głębi bryły korzeniowej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
vvisquare
50p
50p
Od: 29 mar 2017, o 12:20

Post »

Witajcie :)
Kilka tyg temu kupiłam w biedrze takie oto filodendrona, a przynajmniej tak go nazwali na etykiecie, żadnej odmiany nie było. I tutaj też bym prosiła znawców o identyfikacje odmiany. Ma bardzo duże liście.
Do rzeczy, po kilku dniach po przeniesieniu do domu na liściach zaczęły się pojawiać zmiany, dosłownie w przeciągu 3-4 dni takie coś. Jak temu zaradzić?

Obrazek

Obrazek
Alicja-2021
100p
100p

Post »

Piękny okaz. Ja swojego kupiłam przez internet i otrzymałam chyba przelanego, bo podłoże było dosyć mokre i jeden liść już był żółty. Przez kolejne dni żółtych liści przybyło. Sporo odcięłam. Kilka zostawiłam. Na razie zastosowałam tylko miksturę, wywar z czosnku, tak jak polecił mi tutaj Norbert :)
Te plamy się zatrzymały.
Czy twoja roślinka nie została przelana?
P.S.
Jeszcze nigdy w Biedronce nie widziałam filodendronów.
vvisquare
50p
50p
Od: 29 mar 2017, o 12:20

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Tak w biedronie to było na 100% :) kosztował chyba niecałe 30zł. Tylko tabliczka i na niej Philodendron, nic więcej...
Nie zdarzyło mi się nigdy przelać kwiata. Nie wiem co się stało. Może za długo jechał autem i dostał trochę zimna? Nie wiem... troche jak grzyb wygląda.
Alicja-2021
100p
100p

Post »

Może spróbuj tej mikstury z czosnku, choć chyba najlepiej będzie użyć od razu dobrego środka grzybobójczego. Tak jak radził mi Norbert. Najbardziej chore liście odetnij.
Współczuję, mnie spotkało to samo, ale wydaje mi się, że ten proces się zatrzymał. Mój niestety kosztował znacznie więcej, kupiłam przez internet i Sprzedawca zwrócił mi chociaż 40 zł w ramach rekompensaty.
I tak zazdroszczę roślinki. Ja nigdy w Biedronce nie widziałam Filodendronów, a zakochałam się w nich. :wink:
Mam kilka roślin z Biedronki i mają się całkiem dobrze.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślina oczywiście przemarzła. Filodendron jest rośliną tropikalną, więc nie jest przyzwyczajona do aż takich spadków temperatur. Najlepiej w zimne dni zrezygnować z zakupów roślin.

Te liście z plamami z czasem zżółkną. Możesz zrobić oprysk z wywaru z czosnku - najlepiej kilka w odstępie co kilka dni. Jak plamy będą dalej się rozwijać trzeba będzie użyć chemii, czyli najlepiej Topsinu. Polecam kupić na wszelki wypadek przez internet, bo w sklepie stacjonarnym praktycznie już nieosiągalny.

W każdym razie przede wszystkim to bezwzględnie przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku, dobrze jest też dodać podłoża do storczyków i wymieszać w proporcji około 3:1:1. Doniczka powinna być rozmiar większa od bryły korzeniowej. Na dno wsyp drenaż z keramzytu.
Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce.

Jeśli chodzi o gatunek, a nie o odmianę to z tego co widzę będzie "Imperial green."
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”