Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Post »

Efekt mojej dzisiejszej pracy 10 czereśni, 1 brzoskwinia, 5 jabłoni. Większość szczepione w klin łącznie z czereśniami, kilka przez stosowanie, nie potrafię ładnie NIGDY zrobić cięcia do stosowania :evil: :roll: jednego szczepu nie widać w trocinach. Teraz kilka dni w wilgotnych trotach na początek zrastania, a później na chłodny ganek chciałbym 15 na 15 przyjętych.

Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Mógłbyś dodać zdjęcie jak tam masz dopasowane szczepiąc w klin
jeszcze zanim owinąleś folią? Mam dużo grubsze podkładki od zrazów i przez stosowanie
trochę nie pasuje, a w klin jeszcze nie szczepiłem.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam takiego zdjęcia. Jak rozszczypiesz podkładkę na pół i zraza zastrugasz by pasował to umieszczasz tak by miazga się zgrała innymi słowy by kora dotykała kory. Na filmie jest, tylko ja jeden zraz zakładam, dodatkowo niczym nie smaruj, tylko zawiąż szczelnie folią, żeby powietrze tam nie dochodziło i była wilgotność duża.

youtu.be/XpgbpbewU3E

youtu.be/jZHsus9qGlA
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie żaden z prezentowanych to nie klin tylko w szparę. Ja tez nie potrafię w klin a bym chciał, ale mam fajny film z fajnego kanału https://www.youtube.com/watch?v=Og6sDd5lEV4
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie nie do końca chyba prawidłowo określam, gdyż w szparę jest dla mnie klinem, ponieważ trzeba zraz zaostrzyć na klin.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Mam młody odrost korzeniowy ok. 1.2m ałyczy. Zastanawiam się na jakiej wysokości uciąć ałyczę i zaszczepić inną odmianę? Jest jakaś reguła dotycząca lepszego wzrostu czy przemarzania? I drugie bardzo ważne pytanie jakim sposobem szczepić? Czy to bez różnicy czy jakaś konkretna metoda jest najskuteczniejsza? Czy to też zależy od tego jaki to owoc?
Mam tę moc - Sylwek
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Wysokość szczepienia zależy od ciebie. Co do metody to zależy od pory. Teraz to stosowanie, klin, w szparę. Latem okulizacja.
bendkos
200p
200p

Post »

Czym wyższa wysokość szczepienia tym większy wpływ podkładki na wzrost. Na słabo rosnących im wyżej zaczepisz tym roślina szczepiona słabiej rośnie a skoro ałycza to silnie rosnącą to odwrotnie.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
bendkos
200p
200p

Post »

Na klin metodę można zastosować ale ja bym chwile jeszcze poczekał. Pod korę(kożuchówka) ze względów technicznych jeszcze nie zastosujesz za wcześnie kora nie odchodzi od drewna.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja sadze iż wpływ podkładki na naszczep jest zależny od odległości od jej korzeni.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
bendkos
200p
200p

Post »

Ja powielam wiedze którą zasłyszałem wiec może i się mylę sam nie badałem ale mam ciekawy artykuł https://www.ogrodinfo.pl/ogrodinfo/opty ... podkladki/
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

A dlaczego zrazy pobiera się wczesną zimą? To te pobrane teraz nie przyjmą się? Jak tak to dlaczego?
Mam tę moc - Sylwek
bendkos
200p
200p

Post »

Zrazy powinny być uśpione i tyle, wczesna zima z reguły zapewnia ze zrazy śpią. A czemu uśpione? Ponieważ zrazy mają czas się zrosnąć wiosną z podkładką zanim puszczą liście i zraz jest odżywiany przez korzeń podkładki.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Pytanie o śliwy japońskie. Czy mogę jeszcze pobrać zrazy do kożuchówki? Oba drzewka mają już napęczniałe pąki. Nie mogę zaszczepić przez stosowanie, bo jest za duża różnica w grubości pędów. Próbowałem już zresztą kilka razy tej metody i nigdy mi nie wyszła. Chcę spróbować kożuchówki na wiosnę, a w razie niepowodzenia, okulizacji latem. Z tymi metodami nie mam większego problemu. Na szczepienie kożuchówką teraz jest pewnie jeszcze za wcześnie?
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

Trudno powiedzieć. Zawsze możesz spróbować. Musisz je jak najwcześniej uciąć i przechować w chłodzie.
Pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”