Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Fikus sprężysty w bardzo złym stanie
Dzień dobry,
Mam fikusa od prawie roku. 3 miesiące temu zżółkły i spadły mu dwa pierwsze liście. Później zaczęły kolejne, dlatego mimo zimy postanowiłam go przesadzić ok. miesiąca temu do nowej doniczki i nowej ziemi. Zdecydowałam się na to, ponieważ od zakupienia cały czas pozostawał w doniczce ze sklepu. Myślałam że to poprawi sytuacje, ale zaczął marnieć. Spuścił wszystkie liście do dołu. Łodyga jest jakby przesuszona. Końcówka również. A dziś znów spadł kolejny liść. Z tego co widzę nie ma pasożytów, ale na wszelki wypadek opryskałam go 3 razy specjalnym środkiem. Niestety zero poprawy.. Podlewam raz w tygodniu jak ziemia całkiem przeschnie. Czy ktoś ma pomysł co zrobić aby go odratować i ożywić?
Będę wdzięczna za pomoc!
M.
https://imagizer.imageshack.com/img923/1913/lfaygv.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/6163/WXB8J5.jpg
Mam fikusa od prawie roku. 3 miesiące temu zżółkły i spadły mu dwa pierwsze liście. Później zaczęły kolejne, dlatego mimo zimy postanowiłam go przesadzić ok. miesiąca temu do nowej doniczki i nowej ziemi. Zdecydowałam się na to, ponieważ od zakupienia cały czas pozostawał w doniczce ze sklepu. Myślałam że to poprawi sytuacje, ale zaczął marnieć. Spuścił wszystkie liście do dołu. Łodyga jest jakby przesuszona. Końcówka również. A dziś znów spadł kolejny liść. Z tego co widzę nie ma pasożytów, ale na wszelki wypadek opryskałam go 3 razy specjalnym środkiem. Niestety zero poprawy.. Podlewam raz w tygodniu jak ziemia całkiem przeschnie. Czy ktoś ma pomysł co zrobić aby go odratować i ożywić?
Będę wdzięczna za pomoc!
M.
https://imagizer.imageshack.com/img923/1913/lfaygv.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/6163/WXB8J5.jpg
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Przesadzić powinnaś od razu po zakupie, do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1. Doniczka powinna mieć odpływ oraz stać na podstawce. A stanowisko powinno być w pobliżu okna.
Ponadto fikusa w okresie jesienno-zimowym podlewamy dopiero wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
W obecnej sytuacji, doszło do uszkodzenia korzeni oraz wejścia infekcji grzybowej. Roślina umiera, bo nie jest w stanie pobierać wody. Wątpię żeby udało się jego uratować. Gdyby jeszcze wierzchołek był zdrowy można było go odciąć i wsadzić do wody, ale tam wszedł grzyb co widać po czarnym kolorze. W związku z tym szansę na uratowanie są bliskie zeru. Cóż, gdybyś od razu przesadziła do właściwego podłoża i zapewniłaś właściwe warunki uprawy i pielęgnacji, fikus dalej by pewnie żył.
Ponadto fikusa w okresie jesienno-zimowym podlewamy dopiero wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
W obecnej sytuacji, doszło do uszkodzenia korzeni oraz wejścia infekcji grzybowej. Roślina umiera, bo nie jest w stanie pobierać wody. Wątpię żeby udało się jego uratować. Gdyby jeszcze wierzchołek był zdrowy można było go odciąć i wsadzić do wody, ale tam wszedł grzyb co widać po czarnym kolorze. W związku z tym szansę na uratowanie są bliskie zeru. Cóż, gdybyś od razu przesadziła do właściwego podłoża i zapewniłaś właściwe warunki uprawy i pielęgnacji, fikus dalej by pewnie żył.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W takim razie nie ma kompletnie sposobu by go odratować? Może jakieś środki grzybobójcze?
Fikus nie został przelany, jest podlewany odpowiednio. Przez pierwsze 6 miesięcy od zakupu Fikus rozwijał się i nie było żadnych oznak, że coś się stanie
Fikus nie został przelany, jest podlewany odpowiednio. Przez pierwsze 6 miesięcy od zakupu Fikus rozwijał się i nie było żadnych oznak, że coś się stanie
- norbert76
Nie do końca rozumiesz w kwestii przelania. Przelać można również przez trzymanie w mało przepuszczalnym podłożu produkcyjnym. Takie podłoże ma tendencję do nierównomiernego przesychania podłoża, które z wierzchu szybciej przesycha, a w głębi jest jeszcze mokro wilgotne. Stąd doszło do przelania.
W obecnej sytuacji, jak roślina jest tak odwodniona, że aż pień się pomarszczył, więc zastosowanie preparatu przeciwgrzybicznego nic nie da.
Jedynie co można zrobić to odciąć sadzonkę z trzema - czterema liśćmi, z której trzeba odciąć tą czarną górę aż do zdrowej tkanki i wsadzić do wody żeby na nowo ukorzenić. Ważne, przekrój z każdej strony musi być jasny bez ciemnych plamek.
Przeczytaj tutaj pierwszy post od góry, jak to zrobił inny użytkownik:
viewtopic.php?p=6314094#p6314094
W obecnej sytuacji, jak roślina jest tak odwodniona, że aż pień się pomarszczył, więc zastosowanie preparatu przeciwgrzybicznego nic nie da.
Jedynie co można zrobić to odciąć sadzonkę z trzema - czterema liśćmi, z której trzeba odciąć tą czarną górę aż do zdrowej tkanki i wsadzić do wody żeby na nowo ukorzenić. Ważne, przekrój z każdej strony musi być jasny bez ciemnych plamek.
Przeczytaj tutaj pierwszy post od góry, jak to zrobił inny użytkownik:
viewtopic.php?p=6314094#p6314094
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Wracam z moim fiskusem... Około 2 tygodni temu zrobiłam mu oprysk topsinem, niestety nadal coś mu dolega, na 3 kolejnych liściach pojawiają się plamy na krawędziach. Nie wiem co teraz robić. Po ich odcięciu już niewiele liści mu zostanie, 4 na czubku plus boczna odnóżka.
Proszę o pomoc. Mam tego fikusa od prawie roku. Ostatnio zauważyłam żółte plamy na liściach. Od spodu liście miały ciemny osad, który umyłam. Stoi koło północnego okna.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anulka123
nie widać zdjęć. Wrzuć przez Imageshack.us
Brendii pokaż zdjęcia.
nie widać zdjęć. Wrzuć przez Imageshack.us
Brendii pokaż zdjęcia.
- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Mam problem z oboma portalami do dodawania zdjęć, wstawię jak tylko któryś z nich zacznie działać. Plamy są w każdym razie jeszcze bardzo jasne.
- norbert76
Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji i daj zdjęcie całej rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Fikus stoi przy północnym oknie, podlewam go jak wyschnie ziemia na górze. Do tej pory nie było z nim problemu. Ostatnio go przeniosłam na jakiś czas w inne miejsce, ale też koło okna (bo tam stała choinka), ale już go zniosłam na swoje stare miejsce. Raz na miesiąc podleje nawozem.
https://imagizer.imageshack.com/img922/6104/KejWFM.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/5522/x5DW6F.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/6104/KejWFM.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/5522/x5DW6F.jpg
- norbert76
No dobra, widzę możliwe przyczyny problemów.
1. Podłoże do wymiany, nie sadzimy roślin do samej ziemi, tylko do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1. Im większa doniczka, tym podłoże wolniej przesycha, co potęguje się w przypadku zbyt zbitego podłoża.
Oczywiście musi być drenaż z keramzytu na dnie doniczki.
2. Doniczka ma odpływ, nie widzę podstawki? Rośliny sadzimy tylko i wyłącznie do doniczki z odpływem.
3. Sprawdź czy nie ma szkodników, dokładnie liście z obu stron.
Jeśli nie ma przyczyny masz pkt 1 i 2.
Jeszcze jedna uwaga, w przypadku północnej wystawy, firankę musisz odsunąć żeby do rośliny docierało jak najwięcej bezpośredniego światła (firanka, zasłony działają jak filtr).
1. Podłoże do wymiany, nie sadzimy roślin do samej ziemi, tylko do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1. Im większa doniczka, tym podłoże wolniej przesycha, co potęguje się w przypadku zbyt zbitego podłoża.
Oczywiście musi być drenaż z keramzytu na dnie doniczki.
2. Doniczka ma odpływ, nie widzę podstawki? Rośliny sadzimy tylko i wyłącznie do doniczki z odpływem.
3. Sprawdź czy nie ma szkodników, dokładnie liście z obu stron.
Jeśli nie ma przyczyny masz pkt 1 i 2.
Jeszcze jedna uwaga, w przypadku północnej wystawy, firankę musisz odsunąć żeby do rośliny docierało jak najwięcej bezpośredniego światła (firanka, zasłony działają jak filtr).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Szkodników nie ma, z resztą umyłam już liście i było dużo brązowego osadu od spodu liścia. Doniczka nie ma odpływu ale ziemia jest mocno przepuszczalna i na dnie dałam kermazyt.
-- 16 mar 2021, o 14:27 --
A i mam pytanie czy te przebarwione liście obciąć? mogą wrócić do swojego pierwotnego koloru??
-- 16 mar 2021, o 14:27 --
A i mam pytanie czy te przebarwione liście obciąć? mogą wrócić do swojego pierwotnego koloru??