Oleander - choroby i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oleander - choroby i inne problemy w uprawie

Post »

ania1590 pisze:
Witam może ktoś mi powie co z moim oleandrem się zaczyna dziać .Tak wyglądają 2 czy 3 gałązki. Reszta wygląda zdrowo.
Obrazek
Się to nazywa rak oleandra potocznie.
Wycinać i palić. Ciąć całe zainfekowane pędy
Stosowanie preparatów w tej sytuacji jest bezskuteczne bo to bakteryjną infekcja
Pozdrawiam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
stapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2020, o 12:17

Post »

Co to za osobnik? Myślałem ze to powrót mszyc i w zeszłym tygodniu zrobiłem oprysk Mospilanem, ale chyba nie zrobił na nich wrażenia.
Obrazek
majkelz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2020, o 20:20

Post »

Dzień dobry, zgłaszam się z prośbą o poradę dotyczącą mojego Oleandra. Przeszukałem Internet, według informacji jakie odnalazłem jest to pleśń. W poradach jest usunięcie liści z nalotem i ich spalenie, niestety w moim przypadku objęło to znaczną większość liści, gdybym miał odrywać, kilka by zostało. Na stronach zdjęcia tej pleśni wyglądają znacznie gorzej niż w moim przypadku. U mnie wygląda to jakby były opruszone czymś białym.

Czytałem tez o jakiś opryskach ale w mieszkaniu to nie wiem czy jest to dobry pomysł.

Da się jakoś jeszcze go odratować? Bardzo fajnie się rozrósł od czasu jak go mam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z opisu wynika, że to nie pleśń, a mączniak prawdziwy.

Chemii tutaj nie unikniesz. Poczytaj ten wątek:

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4%85czniak
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

majkelzegocki pisze:Dzień dobry, zgłaszam się z prośbą o poradę dotyczącą mojego Oleandra. Przeszukałem Internet, według informacji jakie odnalazłem jest to pleśń. W poradach jest usunięcie liści z nalotem i ich spalenie, niestety w moim przypadku objęło to znaczną większość liści, gdybym miał odrywać, kilka by zostało. Na stronach zdjęcia tej pleśni wyglądają znacznie gorzej niż w moim przypadku. U mnie wygląda to jakby były opruszone czymś białym.

Czytałem tez o jakiś opryskach ale w mieszkaniu to nie wiem czy jest to dobry pomysł.

Da się jakoś jeszcze go odratować? Bardzo fajnie się rozrósł od czasu jak go mam.
W ubiegłym roku w oranżerii, gdzie stoją kwiaty, było zimno i wilgotno i oleandry miały takie objawy. Zlikwidowałam problem myjąc każdy liść z obu stron wodą z sodą oczyszczoną z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Spróbuj, zawsze choć to też chemia, ale nie taka zła.
ania1590
AgaPanek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2020, o 23:41

Chory oleander

Post »

Moi drodzy pomóżcie
Oleander obecnie zimuje w domu, niestety nie ma możliwości zimować w piwnicy itp gdzie temp. bedzie niższa. So tej pory wszystko super nic się nie działo. Od jakoś 3 tygodni zaczęły intensywnie usychać liście. 2 młode łodyżki przywiędły. Liście mimo ze są suche mało opadają. Z dnia na dzień jest gorzej. Czy to szara pleśń? Czy roślina jest do uratowania? Czy można coś jeszcze zrobić?
Ponizej zdjęcia
Bardzo Dziekuje za odp
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleander powinien być zimowany w niskiej temperaturze.

Obawiam się, że roślina została przy okazji przelana i doszło do uszkodzenia korzeni. Doniczka ma odpływ, jak często podlewasz, jakie ma konkretnie stanowisko?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AgaPanek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2020, o 23:41

Post »

Dziękuję za odp
Podlewam mniej więcej raz na tydzień, zawsze sprawdzam czy ma już sucho czy nie. Jest w doniczce z podstawką. Stoi w małym korytarzyku w odległości Ok 1,5 m od malego okna południowego. Nigdy nie podlewam takimi ilościami, żeby woda miała potem zalegać w podstawce, wiec nie wiem czemu :(
Ale czy to wyglada na grzyba? Co teraz powinnam zrobić? Czy jest jeszcze do uratowania? Czy powinnam ja czymś opryskać?

---30 sty 2021, o 08:47 ---

Dodam jeszcze ze schnie od dołu
Czy mogę coś jeszcze zrobić?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2021, o 13:38 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono posty, proszę używać opcji edytuj.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, oczywiście że jest to porażenie grzybowe.
Problem leży w nieprawidłowych warunkach uprawy i pielęgnacji. Oleander powinien być zimowany w niskiej temperaturze, bo przechodzi okres spoczynku. W tym czasie ograniczasz podlewanie. Raz na tydzień to jest za często.
Roślina jest mocno porażona i z tego co widzę, dotyczy nie tylko liści, ale i łodyg.
Możesz próbować jeszcze wyciągnąć z doniczki i sprawdzić stan korzeni, jeśli nie są pogniłe to możesz górę, czyli pędy przyciąć aż do zdrowej tkanki. Liście oczywiście usuwasz.
Na koniec oprysk preparatem grzybobójczym.
Może zdarzy się cud i przeżyje.
Jednak dobrze by było mieć do dyspozycji chłodne stanowisko.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sakuraba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2021, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.

Mojego oleandra zaatakował szkodnik. Po przestudiowaniu 17 stron wątku wiem, że to nie wełnowiec, ani przędziorek, ani mączniak, ani mszyca :wink: .

Jest to jakaś wredna gąsienica, która buduje sobie gniazdo między liśćmi, skleja je rodzajem jakiejś białej nici a następnie je konsumuje.

Poniżej zdjęcie zaatakowanego liścia, choć częściej atakują młode przyrosty. Na zdjęciu mniejszy listek jest prostopadle sklejony z większym:

Obrazek

Po "rozklejeniu" ukazuje się gąsienica i szkoda, którą wyrządza ów szkodnik:

Obrazek

Gąsienice mierzą do maks 1 cm i wyglądają tak:

Obrazek

Potraktowałem krzew Mospilanem i potraktowałem Mospilanem bezpośrednio gąsienice - nie działa ;:185 .

Gdzieś czytałem, że szkodnika odżywiającego się trującymi roślinami nie łatwo otruć.

Może ktoś ma pomysł co zastosować i co to za dziadostwo ;:88
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2015, o 08:14

Post »

Witam. Mój oleander został całkowicie zaatakowany przez jakiegoś gada. W załączniku zdjęcia. Czy to tarcznik? Liście uschnięte, łodygi oblepione tym czymś. Czy liście oberwać? Bardzo proszę o pomoc.
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 mar 2021, o 15:19 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Za duże zdjęcia, zmniejszyłem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tarczniki.

Poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=19&t=1518&hilit=Tarcznik
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
caabra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 sty 2019, o 20:17

Post »

Tarczniki "wysysają" życie z oleandra pierwsza rzecz to zeskrobać/umyć łodygę i każdy liść postępować jak opisane w linku powyżej. Usuń suche liście. Następnym razem szybciej reaguj bo niestety tarczniki będą się powtarzać szczególnie zimową porą
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”