Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Zgadzam się z Norbertem to golden hahnii też taką miałam ;)
I właśnie dlatego szukając dokładnie takiej sansewierii przeglądałam wszystkie oferty, z góry odrzucając te, na których pokazano przykładową roślinkę. Niestety, mojego wymarzonego maluszka nie znalazłam... pozostaje mi czekać aż znajomej się rozrośnie.norbert76 pisze:Na 100% miałem taką. Nie opieraj się na tym co piszą sprzedawcy, bo często zdarzają błędy.
Tutaj masz na wiarygodnej stronie:
http://www.sanseverix.com/hahnii_golden.html
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem w sklepie, z którego kupuję rośliny.
Musisz wiedzieć jedno, w przypadku tych odmian sansewierii zdarzają się zmienne formy, które mogą się zmieniać również w trakcie wzrostu rośliny. A nawet nowe odrosty potrafią mieć inne wzory niż roślina mateczna. Wysłałem Ci na PW linka. Zobacz jak potrafią być zmienne.
Musisz wiedzieć jedno, w przypadku tych odmian sansewierii zdarzają się zmienne formy, które mogą się zmieniać również w trakcie wzrostu rośliny. A nawet nowe odrosty potrafią mieć inne wzory niż roślina mateczna. Wysłałem Ci na PW linka. Zobacz jak potrafią być zmienne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 mar 2021, o 18:12
- norbert76
Z prostej przyczyny, te "pałki" to odcięte kawałki liści od matecznej rośliny i wsadzone do ziemi.
Nowe przyrosty to młodociana forma rośliny, z czasem będzie zmieniać swój pokrój.
Nowe przyrosty to młodociana forma rośliny, z czasem będzie zmieniać swój pokrój.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
Podczytuje wątek od pewnego czasu, gdyż sama zapałałam miłością do sansewierii.
Macie piękne okazy mam nadzieję, że mnie również uda się mieć tak piękna kolekcję. Tymczasem mam pytanie kupiłam w poniedziałek nową sansevierie w markecie i zauważyłam dziś na niej dziwne kropki które można zadrapać paznokciem. Czy ktoś może orientuje się co to może być?

Podczytuje wątek od pewnego czasu, gdyż sama zapałałam miłością do sansewierii.
Macie piękne okazy mam nadzieję, że mnie również uda się mieć tak piękna kolekcję. Tymczasem mam pytanie kupiłam w poniedziałek nową sansevierie w markecie i zauważyłam dziś na niej dziwne kropki które można zadrapać paznokciem. Czy ktoś może orientuje się co to może być?

- norbert76
Wyglądają na uszkodzenia mechaniczne.
Pamiętaj żeby od razu przesadzić do właściwego przepuszczalnego podłoża.
Pamiętaj żeby od razu przesadzić do właściwego przepuszczalnego podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi też to wygląda na uszkodzenia mechaniczne.. 

Dziękuję, Już przesadziłam. Dzięki Waszym wpisom dowiedziałam się że to pierwsza rzecz jaką należy zrobić po przyniesieniu do domu. Wystraszyłam się że to jakieś szkodniki bo te czarne kreski usunęłam paznokiem.
Cześć,
Chciałem się skonsultować czy zwijanie liści w przypadku sansewerii to normalny objaw czy świadczy o nadmiarze/niedoborze jakiś składników ? Podlewana jest raz na miesiąc, stanowisko przy oknie północnym. Generalnie nie mam problemów z tą rośliną aczkolwiek wolałbym aby liście rosły możliwie płaskie a nie zamykały się w rulon
pozdrawiam,

Chciałem się skonsultować czy zwijanie liści w przypadku sansewerii to normalny objaw czy świadczy o nadmiarze/niedoborze jakiś składników ? Podlewana jest raz na miesiąc, stanowisko przy oknie północnym. Generalnie nie mam problemów z tą rośliną aczkolwiek wolałbym aby liście rosły możliwie płaskie a nie zamykały się w rulon
pozdrawiam,

- norbert76
Normalne zjawisko.
Mała uwaga, co to za posypka - dolomit przypadkiem? Wywal go.
Mała uwaga, co to za posypka - dolomit przypadkiem? Wywal go.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej, dzięki za odpowiedź aczkolwiek zastanawia mnie czemu sklepowe nie mają żadnych skaz oraz ich liście które rosną są bardziej faliste. U mnie sporo jest zawiniętych oraz są widoczne pęknięcia.
Ziemia w nim to kupiona dedykowana do sukulentów aczkolwiek może zbyt 'luźna'.
Pozdrawiam,
Ziemia w nim to kupiona dedykowana do sukulentów aczkolwiek może zbyt 'luźna'.
Pozdrawiam,
- norbert76
Nie patrz na rośliny prosto ze sklepu. To w warunkach domowych mogą dopiero wychodzić cechy naturalne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jeden liść zdaje się jakby usychać - gdy to zauważyłem, usunąłem delikatnie zeschnięty czubeczek i widzę, że teraz się to pogłębiło. Inne języki wydają się być ok. Jaka może być przyczyna? Przelanie raczej na pewno nie, bo jest podlewany bardzo rzadko. W ogóle takie zasychanie czubków w rodzinie sansewierii jest normalną sprawą? Bardzo często widzę np. cylindryczną odmianę z zasuszonymi końcówkami.

- norbert76
Jeśli jest podlewany bardzo rzadko i małą ilością wody, to i sukulenta można przesuszyć.
Jak często podlewasz? W pobliżu masz grzejnik?
Jak często podlewasz? W pobliżu masz grzejnik?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta