Mój zielony świat
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój zielony świat
Przydałby się ktoś, kto ma większą wiedzę z botaniki.
Ale tak na chłopski rozum, opadanie w miarę starzenia się liści może być spowodowane maksymalizacją wykorzystania światła (w warunkach naturalnych światła nie ma zbyt dużo), stąd młode liście mają skierowane pod innym kątem, nieco starsze pod innym, a najstarsze pod innym. Przy drugiej opcji również należy rozważyć gdzie rosną filodendrony - w klimacie tropikalnym, gdzie często są obfite deszcze. Ustawienie ogonków liściowych w dół ułatwia dodatkowo spływanie wody. Myślę, że dwie opcje są bardzo możliwym wytłumaczeniem tego zjawiska.
Przy okazji, podobnie chociaż może nie aż tak wyraźnie, zachowuje się u mnie również Philodendron squamiferum, czy Monstera adansonii.
Ale tak na chłopski rozum, opadanie w miarę starzenia się liści może być spowodowane maksymalizacją wykorzystania światła (w warunkach naturalnych światła nie ma zbyt dużo), stąd młode liście mają skierowane pod innym kątem, nieco starsze pod innym, a najstarsze pod innym. Przy drugiej opcji również należy rozważyć gdzie rosną filodendrony - w klimacie tropikalnym, gdzie często są obfite deszcze. Ustawienie ogonków liściowych w dół ułatwia dodatkowo spływanie wody. Myślę, że dwie opcje są bardzo możliwym wytłumaczeniem tego zjawiska.
Przy okazji, podobnie chociaż może nie aż tak wyraźnie, zachowuje się u mnie również Philodendron squamiferum, czy Monstera adansonii.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sumie faktycznie, na logikę by tak to wyglądało moja Monstera Obliqua tak nie ma.. Monkey Mask też nie,dlatego nie pytałam o pnącza ,ale muszę się baczniej im przyjrzeć
- norbert76
Mała uwaga, na 99,99% nie masz Monstera obliqua, która jest praktycznie niedostępna w handlu, a jeśli już to za kosmiczne pieniądze. Niestety sprzedawcy wprowadzają w błąd. Masz Adansonii, jak podobnie Monkey Mask.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
Bardzo możliwe a w pracy mówiłam że to nie Obliqua (jak jest tam opisana) tylko Adansonii czemu teraz nazwałam tak , nie wiem
- Sukulencik36
- 200p
- norbert76
Nadzieja, że nie będzie szybko zbyt ogromny.
Widzę po starszych liściach podobne objawy jak u mojego mniejszego odpowiednika 'Atom', czyli żółknięcie brzegów liści. U siebie nie doszedłem do końca dlaczego tak się dzieje, teoretycznie to z powodu niedoborów składników mineralnych, ale regularnie nawożę dobrym nawozem, zresztą mam inne filodendrony i tylko u niego tak się dzieje. Magia jakaś. Dlatego będę śledził, jak to z Twoim będzie.
Widzę po starszych liściach podobne objawy jak u mojego mniejszego odpowiednika 'Atom', czyli żółknięcie brzegów liści. U siebie nie doszedłem do końca dlaczego tak się dzieje, teoretycznie to z powodu niedoborów składników mineralnych, ale regularnie nawożę dobrym nawozem, zresztą mam inne filodendrony i tylko u niego tak się dzieje. Magia jakaś. Dlatego będę śledził, jak to z Twoim będzie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
Hyhyhyhy też
Jak na razie siedzi sobie w nowej ziemi, więc zacznę go nawozić tak za dwa tyg. Sama jestem ciekawa ,bo te liście wyglądały jakby były chore właśnie ale ładnie rozwinęły się nowe listki we wtorek były mało widoczne
A philodendron birkin jednak wypuszcza nie dwa ,a trzy liście
Moje siewki Gazanii wysiane we wtorek chyba
I widzę że pomidory zaczynają kielkować
Rośliny budzą się z zimowego snu monstera minima jejuś jak to cieszy oko
Jak na razie siedzi sobie w nowej ziemi, więc zacznę go nawozić tak za dwa tyg. Sama jestem ciekawa ,bo te liście wyglądały jakby były chore właśnie ale ładnie rozwinęły się nowe listki we wtorek były mało widoczne
A philodendron birkin jednak wypuszcza nie dwa ,a trzy liście
Moje siewki Gazanii wysiane we wtorek chyba
I widzę że pomidory zaczynają kielkować
Rośliny budzą się z zimowego snu monstera minima jejuś jak to cieszy oko
- Sukulencik36
- 200p
Jeju, jakie piękne. Ja bym w życiu nie miała takiego pomysłu, ani cierpliwości. Gorzej jak to urośnie, bo za dużo miejsca nie ma.
- Sukulencik36
- 200p
Niedośpian można przyciąć,bluszcz także, chociaż jak wychodzi ze słoja też wygląda fajnie Chamedorę można przesadzić
- Sukulencik36
- 200p
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
Sukulencik36 o, jaka ciekawa i efektowna roślina! Dodaję do listy
Nie przejmuj się, u mnie w pracy to samo...
"Jak ty się pieścisz z tymi kwiatkami! Jak z dziećmi normalnie..."
Moja odpowiedź: dobrze, że nie wiesz co robię z roślinami w domu...
Na szczęście w Internecie można znaleźć ludzi podobnie myślących
Nie przejmuj się, u mnie w pracy to samo...
"Jak ty się pieścisz z tymi kwiatkami! Jak z dziećmi normalnie..."
Moja odpowiedź: dobrze, że nie wiesz co robię z roślinami w domu...
Na szczęście w Internecie można znaleźć ludzi podobnie myślących
- Sukulencik36
- 200p
Dziękuję takich słów chyba potrzebowałam takie osoby jak Ty przywracają Mi tą wiarę w ludzkość