Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)

Drzewa owocowe
Zablokowany
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)

Post »

Witam potrzebuje porady jaki stojak będzie najlepszy dla winorośli,obecnie mam zabetonowane 6 rurek, po trzy w rzędzie naprzeciw siebie,u góry są na nich położone drewniane kołki. Ale to chyba nie jest najlepszy pomysł,zastanawiam się nad pergolą? Czy może przeciągnąć między tymi rurkami drut w jakimś tam odstępie od góry do dołu?
Obrazek,ilustrujący obecny stan,czerwone rurki,czarne kołki.

Obrazek
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kuneg pisze:Badania zrób w najbliższej stacji chemiczno-rolniczej. Możesz też poprosić o zalecenia nawozowe za dodatkową opłatą. Siedzą tam w końcu specjaliści.Aksamitka wymaga ciepłej gleby i dopiero w maju sieje się ją do gruntu, a to dla Ciebie za późno. Gorczycę wysiejesz już w połowie marca i do maja może zdążyć urosnąć, jakmpodpędzisz ją włókniną białą.
Nie mieszkam w najlepszych regionach, ale z obserwacji u mnie aksamitka jeśli się sama rozsieje, to startuje około 20 kwietnia, przy sianiu końcem marca wschody mam na majówkę, za to siana w maju zachowuje się zgodnie z opisem.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

amatorroli

No i? Jak to się ma do przygotowania gleby przed sadzeniem winorośli?
No tak, można siać wcześniej! Tylko czy zdąży zadziałać fitosanitarnie do maja...

Polecałam przedplon, który zdąży coś podziałać na glebę przed sadzeniem winorośli.
Oprócz gorczycy można zasiać w mieszance w marcu peluszkę, która wymaga niskich temperatur do prawidłowego kiełkowania i wprowadzi trochę azotu do gleby - roślina bobowata.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Do seebbek

Druty łączące zewnętrzne słupki poziomo, najniższy na 60-100cm wysokości. Na wierzch dałbym po całości w poprzek listwy poprzeczne np co 0,5m .
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05

Post »

O to mi właśnie chodziło, że wcześniej rozsiane/wysiane, wcześniej urośnie. Może komuś kto stosuje aksamitki stricte fotosanitarnie, nie tylko przy winorośli, taka informacja się przyda. Miesiąc wcześniej to jednak nie mało.
Awatar użytkownika
Malum
50p
50p
Od: 3 lut 2017, o 14:26

Post »

Zamówiłem sztobry kilu odmian przerobowych i deserowych :Solaris, Seyval, Leon Millot, Aloszenkin, Ataman, Krasotka, Lilla oraz Kordianka. Przyjadą na dniach więc będę je przed świętami ukorzenial, do tego czasu chce je przysypać ziemią żeby nie obsychały.
Nie wiem czy wysianie aksamitki teraz jako przedplon ma sens, bo nie zdąży wykiełkować albo szybko przemarznie. Czy mogę ją wysiać standarwowo w maju i uprawiać ją w sezonie po prostu pod młodymi winoroślami, a miesiąc po wschodach ściąć część nadziemną. Zawsze to co w korzeniu zostanie w glebie, a górę rzucę na kompost. Wydaje mi się, że działanie fitosanitarne jak najbardziej wchodzi w grę a o azot zadba obornik kurzy, którego mam pod dostatkiem.
Pozdrawiam Patryk ^^
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki masz plan na ukorzenianie?

Pytam, bo w tym roku jeszcze krzewów mieć nie będziesz. Zanim z patyka będzie sadzonka, to rok upłynie. W najlepszym razie będziesz sadził na docelową głębokość i w docelowe miejsce końcem listopada.

Jakbyś miał gotowe sadzonki, to miało by sens zastanawianie się, czy aksamitki zdążą, czy nie. Jak masz dopiero patyki, to najpierw zrób z nich sadzonki, daj im urosnąć i zdrewnieć, i dopiero potem będziesz sadził je tam, gdzie mają być na stałe. Miejsce stałe zdążysz przez ten czas należycie przygotować.

Ściągnij sobie książkę o uprawie winorośli Romana Myśliwca. Sam autor udostępnia starszą wersję gratis w pdf.
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Teraz jest idealny termin na wysiew gorczycy. Pewnie będziesz po ukorzenieniu dawał sadzonki do doniczek, więc jeśli bardzo Cię ciśnie żeby wsadzać do ziemi to przetrzymasz je powiedzmy do końca maja. Przez nieco ponad 2 miesiące będziesz miał sporo masy zielonej z gorczycy. Przyorzesz i będzie już jakaś baza na początek. Nie wiem czemu upierasz się przy tej aksamitce skoro to mało sensowa opcja. Chyba, że lubisz jak kwitnie. Lepiej przetrzymasz sadzonki do jesieni (w doniczkach lub na folii) a przez ten czas w miarę porządnie przygotuj miejsce pod sadzenie.
Awatar użytkownika
Malum
50p
50p

Post »

Stawiam na aksamiteke bo mam sporo własnych nasion które mogę wykorzystać, nie ma opcji, żeby sadzonki czekały cały sezon w doniczkach, będę je sadzić zaraz po ukorzenieniu na stałe miejsce. Jak wspomniałem dla mnie nie jest kluczowy poplon w celu wzbogacenia gleby ponieważ trafi do niej i obornik i gnojówka w sezonie, chodzi mi głównie o zabiegi fitosanitarne.
Pozdrawiam Patryk ^^
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Mając darmowy nawóz można mieć rok po posadzeniu próbne owocowanie. Wsadziłbym w maju zielone sadzonki w doniczkach. Kilka sztuk różnych odmian. Można je wstępnie przetestować oraz potrenowania cięcia. W pierwszym roku uprawy potrzebne będą tylko tyczki leszczynowe.

Pojawiły się kilka dni temu w Auchan po około 9zł sadzonki w doniczkach 1,5-litrowych. Wyjątkowo w tym roku bez liści, przeważnie stare labruchy, ale widziałem też Seyvala, Prima i Biankę. Pod koniec kwietnia od kilku lat mają nowe dostawy wielu odmian w tym Marszałka, Leona, Solarisa (mi udało się trafić nawet Garanta i Dublańskiego). Sadzonki są ładne, wysokie na 1-1,5 metra na patyku z bambusa, zielone z koronką, w gruncie szybko startują. Natomiast nie polecam knotków w doniczkach P9 bo mają oznaczenia wtykane w ziemię i są nierzadko pomylone.

Co do najniższego drutu w szpalerze to u mnie sprawdzają się stare kable internetowe, przewody elektryczne z uszkodzonych przedłużaczy, odkurzaczy itp.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malum pisze:Stawiam na aksamiteke bo mam sporo własnych nasion które mogę wykorzystać, nie ma opcji, żeby sadzonki czekały cały sezon w doniczkach, będę je sadzić zaraz po ukorzenieniu na stałe miejsce. Jak wspomniałem dla mnie nie jest kluczowy poplon w celu wzbogacenia gleby ponieważ trafi do niej i obornik i gnojówka w sezonie, chodzi mi głównie o zabiegi fitosanitarne.
Żeby uprawa winorośli była udana w naszych warunkach, to szyjka korzeniowa powinna wylądować na 20-30 cm głębokości. Patyk, ledwo co ukorzeniony, będzie źle rósł na tej głębokości, bo jest tam zbyt niska temperatura. Korzenie do szybkiego rozwoju w początkowym okresie potrzebują ok. 20 st.C. I tu jest pat.
Ale...
Nie musisz ukorzeniać w doniczkach. Zresztą rok w doniczkach to nie jest najlepszy pomysł. Możesz usypać wał ziemi rozluźniony piaskiem, okryć czarną folią na ok. 2 tygodnie przed wysadzaniem tam patyków, potem ponakłuwać dziurki szpikulcem i powtykać patyki winorośli, które wcześniej wstępnie ukorzenisz w domu. Całe towarzystwo wyprowadzisz pod chmurę w maju. Patyki sadzisz co ok. 10-15 cm, więc nie zajmie Ci to zbyt wiele miejsca.

Sadzonki wykopiesz na koniec listopada, jak zdrewnieją i dopiero potem posadzisz tam, gdzie będą rosły na stałe. Dopiero takie sadzonki poradzą.sobie na odpowiedniej głębokości, która zabezpieczy je przed mrozem.

Pamiętaj, że korzenie winorośli wytrzymują tylko -7 st.C. A jaka jest głębokość przemarzania gruntu w Polsce? Na jaką głębokość posadawia się wodociąg na prywatnych działkach? I piszę to z perspektywy Wrocławia, czyli statystycznie najcieplejszego miejsca w Polsce. Fizyki i pogody nie przeskoczysz.

Jak Ci się bardzo spieszy, to kup gotowe sadzonki, gołokorzeniowe, żebyś był pewien, że nie są tegoroczne.
Awatar użytkownika
Malum
50p
50p

Post »

W moim przypadku problemem jest fakt, że pracuje w delegacji i nie będzie miał ktoś nie porządnie zająć kilkudziesięcioma doniczkami z winoroślami, łatwiej dla mnie będzie je posadzić na stałe miejsce i w okresie jesiennym zabezpieczyć je ściółkowaniem kompostem słomą i flizeliną. Nieststy rodzice nie mają zbyt wiele czasu na doglądanie moich spraw i nikt się tym przedszkolem więc nie zajmie.
Pozdrawiam Patryk ^^
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc nadal najkorzystniejsze będzie (w Twoim przypadku) ukorzenianie na czarnej folii. Tam będą miały najlepsze warunki.

Rób, jak uważasz :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”