Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa o wiośnie w ogrodzie i za gratulacje zostania prawdziwą babcią. ;:196

Halinko dwa dni ciepła w weekend i od razu rabaty kolorowe od krokusów i irysów. :tan
Piwonie po świętach już powędrują do gruntu w ogrodzie syna. Cały czas hartują się w świetlistym cieniu.

Obrazek

Obrazek

Adek9193 miło powitać prawie sąsiada. :wit Co roku taki sam spektakl małych cebulowych, ale cieszy niezmiennie.

Obrazek

Obrazek

Wandziu mam trzy ciemierniki białe, mają masę kwiatów. Kolejnych sześć zakwitnie w przyszłym roku, bo miałam kilkadziesiąt siewek. ;:173 Kilka posadziłam u siebie, bo tylko jedna osoba była nimi zainteresowana, żal było wyrzucić. Kupiłam jeszcze trzy kolorowe, ale tylko jeden ma pąki, może wreszcie ciepło go pobudzi do kwitnienia. ;:65
Pszczoły szalały w sobotę, było ciepło i słonecznie.

Obrazek

Obrazek

Lucynko cieszę się, że też mogłaś obejrzeć kolorową działkę. Masz więcej odmian krokusów, bordowe w pąku bardzo piękne.
Dzieciaki w sobotę podeptały trochę rabaty zaglądając do kwitnących cebulowych i oczywiście zaglądały pod włókninę, czy truskawki już są. ;:306

Obrazek

Obrazek

Halszko irysów kupiłam kilkadziesiąt, a w ciągu czterech, pięciu lat mam pięć razy więcej. ;:108 Chyba odpowiada im moja gleba, bo mnożą się świetnie, szczególnie popularne odmiany. Dużo Katherines Gold zostało zniszczonych przy zakładaniu trawnika, ale powoli wykopuję z trawnika i innych miejsc, gdzie cebulki zostały rozrzucone. Co roku dzielę się z przyjaciółką irysami i krokusami, bo stale się zachwyca kępkami u mnie.
Na pewno irysy się pokażą, krokusy już pięknie Ci kwitną. ;:215

Obrazek

Obrazek

Kasiu może twoje irysy mają za dużo cienia, albo gryzonie się do nich dobrały. ;:218 Krokusy ładnie Ci kwitną, to możesz podziwiać kolor na rabatach. Te zagęszczone kępy irysów wykopałam latem i sporo oddałam, a resztę posadziłam do zadołowanych donic, bo gryzonie nadal szaleją w ogrodzie. ;:223

Obrazek

Obrazek

Aniu trzy ciemierniki białe kwitną pięknie, a będzie ich za rok więcej. :roll: Też się skusiłam na kolorowe hybrydy, ale nie wiem czy choć jeden rozwinie kwiat, bo straszne marnoty kupiłam w sklepie internetowym. ;:134
Karol ma już pięć lat, a babci nauka grzebania w ziemi nie poszła w las, :wink: uwielbia siedzieć w ogrodzie. Teraz jak już są kwiaty, to najpierw biegnie oglądać. Antoś niedługo skończy trzy lata i to on kocha kopać doły w ziemi.
Donicowe tulipany oczywiście większe, ale zimno skutecznie hamuje ich rozwój. ;:222

Obrazek

Obrazek

Ewuniu krokusów paskowanych mam dwie odmiany, ale trudno je odróżnić. Bardzo ładnie się mnożą i pewnie ponad sto kwitnie. ;:215

Obrazek

Obrazek

Olu irysy rozmnażają się chyba i przez cebulki przybyszowe i nasiona. ;:218 Najlepiej to widać gdy wykopuję cebulki. Staram się wybrać dokładnie, a jednak po dwu, trzech latach w starym miejscu rośnie nowa kępka.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krokusy i irysy u Ciebie Soniu na bogato! ;:63 ;:63 Masz co fotografować wczesną wiosną! ;:215
Miłego tygodnia w ogrodzie! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu piękne kolorowe kwieciste plamy na rabatkach. Bardzo podoba mi się cebulica, ma piękny kolorek i delikatne kwiatuszki.
Dobrze, że wnukowie zainteresowani są pracami ogrodowymi, takim sprzętem niejedną dziurę wykopią, a ile ziemi przewiozą. Super pomocnicy ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu w dwa dni większość krokusów i irysów zakwitło. :tan

Obrazek

Obrazek

Dorotko cebulica pięknie się rozrasta, już wykopałam trochę, posadziłam w nowym miejscu i oczywiście parę cebulek oddałam. Mam kuzynkę, z która co roku dzielę się roślinami. :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, piękne dorodne kępy cebulowych, rzeczywiście bardzo dobrze ci się rozrastają.
Wysiana pietruszka będzie korzeniowa czy naciowa?
Dołki na pomidory już wykopane, z takim sprzętem i pomocnikami będą wspaniałe plony :wink:
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu cudownie jest u Ciebie ;:215 aby był efekt musi być odpowiednia ilość ;:14
W zeszłym roku też kupiłam cztery ciemierniki hybrydy, ale tylko jeden ma ze trzy listki, pozostałe przepadły ;:145 Wygląda na to, że trzeba było zostawić je w doniczkach :wink:
Pozdrawiam i miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, :wit
Przede wszystkim gratuluję potrójnej babci ;:63 , ale muszę Cię zmartwić co do lalek i sukienek, to marzenie może się nie spełnić ;:185 Mam dwie wnuczki i starsza sukienki i lalki ma w głębokim poważaniu, natomiast samochody i dinozaury zawalają jej pokój, a i młodszej lalki nie interesują, tylko klocki i piłki ;:306
Zmartwiłaś mnie swoją niechęcią do miskanta Memory a ja o nim marzę od lat, zauroczona pięknymi wiechami jego kwiatów ;:oj Może to jakiś znak żeby go nie mieć, skoro zamawiałam go już dwa razy i w obu zamówieniach mi go zabrakło? Teraz spróbuję Flamingo, wypatrzony u Ciebie, też ma piękne wiechy ;:333
Nie sposób przejść obojętnie obok Twoich kęp krokusów i irysków. Są po prostu obłędne ;:oj Cebulica też zachwyca wielkością kęp ;:215 a u mnie jedynie jest, tak jak i irysy cebulkowe. Co Ty masz w ziemi co im tak bardzo odpowiada?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, to niesamowite ile kwiatów Ci zakwitło ;:63 Moje puszkinie jeszcze się nie pokazały a u Ciebie takie kępy ;:138
Ślicznie to wszystko wygląda ;:167
Dużo zdrówka i słoneczka ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Piękne imię dostała wnusia ;:108 . Faktycznie chłopcy trochę jeszcze za mali by cieszyć się siostrą :lol: . Jak podrośnie i będzie mogła z nimi biegać w ogrodzie to dopiero będzie radocha. Póki co to taki malusi szkrab ;:167 . Twoje cebulowe biją po oczach z daleka ;:oj . Ślicznie już masz ;:138 . Całe szczęście, że już zrobiło się cieplej ;:138 . Spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych życzę Tobie i całej Twojej rodzinie . Pozdrawiam :wit .
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu mieć tyle zwiastunów wiosny no po prostu cudo ,a co jest potem na tym miejscu krokusów i innych?
Bo przecież chyba ich nie wykopujesz?
To jest mega cudny spektakl. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję za odwiedziny. ;:196

Nareszcie ciepło i słonecznie. Pracowałam kilka godzin. Wykopałam ponad pięćdziesiąt rozchodników, niektóre coraz gorzej kwitły. Niestety w większości korzenie pogryzione przez opuchlaki. Mordowałam bez litości. ;:163 Podobnie było z prymulkami, pełno opuchlaków. Podzieliłam najstarszą i posadziłam w nowym miejscu.
Oddałam Memory i większość rozplenicy Littl Bunny, nie mam siły już wykopywać i dzielić, bo bardzo szybko buduje kępę i słabo kwitnie.
Jutro kolejny maraton w ogrodzie. :tan

Małgosiu przepuszczalna gleba służy irysom i krokusom, wyjątkowo się mnożą. ;:108
Pietruszkę naciową podpędzam w doniczkach, szybciej doczekam się zieleniny. Dwie doniczki dla synowej. Zwykłą wysiałam w grudniu i też wzeszła pod włókniną. Sieję z uporem maniaka, ale wielkością korzenia nigdy nie powala. ;:174

Obrazek

Halinko jak przyszła paczka z ciemiernikami odmianowymi, to nie wiedziałam śmiać się, czy płakać. ;:145 Miały po trzy nędzne listki. Posadziłam do dobrej ziemi i całe lato rosły w doniczkach. We wrześniu posadziłam do gruntu. Dwa żyją, ale prawie nie przyrosły, a Ice N'Roses Red zaszczycił mnie jednym kwiatem, a ma jeszcze dwa pąki. :roll:

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Trochę myślę stereotypowo, ale Iga i tak będzie jeździć samochodami i koparkami, a klocki lego będą równie fascynujące, jak dla chłopaków. ;:173
Wczoraj miskant Memory pojechał osłaniać taras kuzynki. Przy wykopywaniu zniszczyły się sasanki, bo w nie powrastał. ;:223 Jest piękny, ale na mojej lekkiej ziemi był nie do opanowania.
Flamingo jest niższy i ładnie trzyma się kępy, przyrasta bardzo umiarkowanie. Przede wszystkim ma jednak drobne pędy, które wrzucam do kompostownika i ładnie się rozkładają. Dla twardych z Memory musiałam zamawiać wywózkę, bo do bio nie dało się zapakować, a w kompostowniku przez dwa lata się nie rozłożyły.
Jakoś specjalnie cebulowych nie pieszczę. Przed sadzeniem do dołka sypię 5-6 litrów kompostu i rosną tak trzy, cztery lata. Później niestety trzeba wykopać, bo bardzo się zagęszczają.

Obrazek

Halszko dzisiejsze słonko rozwinęło wszystkie cebulowe i miło się pracowała w takim, kolorowym towarzystwie. ;:215

Obrazek

Ewelinko dziękuję. ;:196 Po wyjątkowo zimnych dniach, wystarczyło trochę słońca, a wszystkie kwiaty na raz eksplodowały. Ciemierniki podsypuję popiołem, kwitną niezawodnie.

Obrazek

Bogusiu obok cebulowych niedługo rozwiną się byliny i trawy, a wokół niektórych sadzę jednoroczne. Tylko ciemierniki oszczędzam, jak rosną samotnie lepiej kwitną. ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Soniu:)

Moje krokusy w większości się położyły, wczoraj było ciepło 23 stopnie w cieniu ;:3
Ciemiernik o ciemnych kwiatach piękny, na pewno pod Twoją opieką wyrośnie na porządnego :uszy
Zapisałam radę z popiołem.Dopiero zaczynam z nimi przygodę.Ostatnio oglądałam na kanale youtube film Katarzyny Belinghamm właśnie o ciemiernikach.Bardzo lubię jej filmy, pasjonatka z duszą i sercem :)

Zdrowych , Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznych jajek i oczywiście mokrego Dyngusa ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życzę wszystkim radosnych Świąt Wielkanocnych, wypełnionych nadzieją budzącej się wiosny i wiarą w sens życia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”