Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Zdecydowałem się na sztobry 3 i 4 oczkowe, właśnie w celu posadzenia ich dość głęboko, rozumiem, że po ukorzenieniu sztobrów w folii, przed zimą muszę je wykopać i zadołować tak żeby przetrwały zimę w korzystnych warunkach.
Pozdrawiam Patryk ^^
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz tak zrobić, ale praktyczniej jest posadzić jesienią i obsypać kopczykiem
per aspera ad astra
No dobrze to jest jakieś wyjście z całej sytuacji, pomysł z folią mi się podoba. Boje się tylko o to, czy w sezonie pod tą folią korzenie młodych sadzonek się nie zaparują od dużych temperatur.
Teraz dla jasności zapytam jeszcze raz, po wyjęciu ukorzenionego przedszkola jesienią, mam je w listopadzie sadzić do przygotowanych w sezonie rzędów? Czy takie późne przesadzanie nie będzie niebezpieczne przed zimą? Czy zdążą się jeszcze ukorzenić na tyle by przetrwać zimę?
Czy lepiej takie ukorzenione sadzonki wykopać i gdzieś przetrzymać przez zimę albo zabezpieczyć w tej folii do kolejnej wiosny i w marcu kolejnego roku sadzić na gotowe miejsca?
Teraz dla jasności zapytam jeszcze raz, po wyjęciu ukorzenionego przedszkola jesienią, mam je w listopadzie sadzić do przygotowanych w sezonie rzędów? Czy takie późne przesadzanie nie będzie niebezpieczne przed zimą? Czy zdążą się jeszcze ukorzenić na tyle by przetrwać zimę?
Czy lepiej takie ukorzenione sadzonki wykopać i gdzieś przetrzymać przez zimę albo zabezpieczyć w tej folii do kolejnej wiosny i w marcu kolejnego roku sadzić na gotowe miejsca?
Pozdrawiam Patryk ^^
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to jeszcze raz.
Młode korzenie mają mieć ciepło pod tą folią, żeby lepiej rosły. Temperatury powyżej 20 st.C im nie straszne.
Pod folią w zimie będzie im za zimno, bo będą zbyt płytko i mogą wymarznąć "na śmierć".
Spokojnie wsadź w listopadzie na miejsca stałe i obsyp kopczykiem ziemi.
Rzuciłeś już może okiem do polecanej literatury? Chociaż na obrazki?
Młode korzenie mają mieć ciepło pod tą folią, żeby lepiej rosły. Temperatury powyżej 20 st.C im nie straszne.
Pod folią w zimie będzie im za zimno, bo będą zbyt płytko i mogą wymarznąć "na śmierć".
Spokojnie wsadź w listopadzie na miejsca stałe i obsyp kopczykiem ziemi.
Rzuciłeś już może okiem do polecanej literatury? Chociaż na obrazki?
Tak zaglądałem i do polecanej literatury i na specjalistyczne forum poświęcone tej tematyce. Na razie nie zagłębiałem się bardzo głęboko, bo będę na bieżąco uzupełniać wiedzę przy kolejnych etapach projektu. Na razie zgłębiłem wiedze dotyczącą zarabiania łóz i przygotowania ich do ukorzenienia. Nie będę wybiegać z nauką za daleko do przodu, bo chce być na bieżąco w każdej fazie, nie chce się też niczego na siłę uczyć na pamięć.
Pozdrawiam Patryk ^^
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Nie ma sensu nauki na pamięć. Natomiast trzeba znać cel, oraz drogi do niego.
Jednak powinneś poznać budowę krzewu, jak on działa, którędy płyną soki i asymilanty, karmienie go, co lubi a czego nie, jakie zagrożenia, choroby itd , aby zapobiegać
Jednak powinneś poznać budowę krzewu, jak on działa, którędy płyną soki i asymilanty, karmienie go, co lubi a czego nie, jakie zagrożenia, choroby itd , aby zapobiegać
per aspera ad astra
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mądrych to miło posłuchać .
Ja , niestety swoje ukorzenione w ubiegłym sezonie rośliny , na zimę
zostawiłam w tunelu . Czy przeżyły ? Nie wiem ,zimą miałam tęgie mrozy ,
ale pączki jakby nabrzmiewają , pewna nie jestem .
Ja , niestety swoje ukorzenione w ubiegłym sezonie rośliny , na zimę
zostawiłam w tunelu . Czy przeżyły ? Nie wiem ,zimą miałam tęgie mrozy ,
ale pączki jakby nabrzmiewają , pewna nie jestem .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jeśli zadołowałaś doniczki to bez problemu przezimowały.
Ja tak zimuję.
Ja tak zimuję.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki , zadołowałam .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2020, o 20:16
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Obejrzyj korzenie, czy nie zgnite. Młode korzonki powinny być białe, starsze brązowe i jasnobrązowe.
Jeśli korzonki w porządku to zacznij przycinać ten patyczek, żeby zobaczyć czy przekrój jest zielony.
Jeśli korzonki w porządku to zacznij przycinać ten patyczek, żeby zobaczyć czy przekrój jest zielony.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Nie znając fizjologii danej rośliny, sam się pchasz w problemy. Taką wiedzę akurat warto posiąść na zapas, żeby się nie narobić niepotrzebnie.Malum pisze:Tak zaglądałem i do polecanej literatury i na specjalistyczne forum poświęcone tej tematyce. Na razie nie zagłębiałem się bardzo głęboko, bo będę na bieżąco uzupełniać wiedzę przy kolejnych etapach projektu. Na razie zgłębiłem wiedze dotyczącą zarabiania łóz i przygotowania ich do ukorzenienia. Nie będę wybiegać z nauką za daleko do przodu, bo chce być na bieżąco w każdej fazie, nie chce się też niczego na siłę uczyć na pamięć.
...ale to Twoja ziemia, Twoje patyki, Twoja praca i Ty będziesz zbierać efekty.
Trzymam jednak kciuki