Figowiec laurowy (Ficus americana) - problem z liśćmi
Figowiec laurowy (Ficus americana) - problem z liśćmi
Witam, mógłby ktoś mi poradzić co się dzieje z moim fikusem?
Jeden szczep wypuszcza ładne zielone liście i wygląda zdrowo lecz ten drugi mnie niepokoi na jednym liściu ma czarne plamy a na niektórych białe kropki stawiałem na wełnowce i zrobiłem oprysk z polysect 005 sl ale jak na razie nie widzę żadnych pozytywnych zmian. Czy liście rozwijane na tym drugim są w porządku?
Jeden szczep wypuszcza ładne zielone liście i wygląda zdrowo lecz ten drugi mnie niepokoi na jednym liściu ma czarne plamy a na niektórych białe kropki stawiałem na wełnowce i zrobiłem oprysk z polysect 005 sl ale jak na razie nie widzę żadnych pozytywnych zmian. Czy liście rozwijane na tym drugim są w porządku?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
A coś więcej jeśli chodzi o warunki uprawy i pielęgnacji? Stanowisko - jak daleko od okna? Nawożenie, podlewanie. Podłoże widzę przepuszczalne, ale doniczka wsadzona do osłonki, czy to po prostu taka doniczka z odpływem?
Ciemne plamy zwykle wskazują na infekcję grzybową, nie tylko z powodu przelania, ale również wskutek ataku szkodników.
Ciemne plamy zwykle wskazują na infekcję grzybową, nie tylko z powodu przelania, ale również wskutek ataku szkodników.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Stoi na parapecie, grzejnik zakręcony całą zimę temperatura od 20 do 23 stopni, Nawilżacz chodzi parę godzin dziennie w pokoju obok, więc wilgotność w tym co stoi fikus wacha się od 40 do 50%. Była to osłonka ale wyjąłem z niej plastik i jest w samej tej wiklinie ma drenaż na samym dnie z keramzytu. Podlewam co 2 tygodnie bo wolno przesycha ziemia, był przesadzany miesiąc temu więc go nie nawoziłem. A i ciemne plamy widać tylko od spodu.
- norbert76
No to wychodzi, że od szkodników. Szkoda, że wcześniej zdążyłeś je usunąć. Na dobrą sprawę dobrze byłoby odciąć ten liść, a jak dalej będą się plamy pojawiać, to zrobić wtedy oprysk preparatem grzybobójczym.
Za dwa tygodnie zacznij nawozić, to roślina powinna z czasem ruszyć ze wzrostem.
Przy okazji jest to ficus cyathistipula, a nie sprężysty, więc przeniosę zaraz całą dyskusję do właściwego wątku.
Za dwa tygodnie zacznij nawozić, to roślina powinna z czasem ruszyć ze wzrostem.
Przy okazji jest to ficus cyathistipula, a nie sprężysty, więc przeniosę zaraz całą dyskusję do właściwego wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Re: Fikus cyathistipula - opadanie liści i inne problemy w uprawie
Szkodniki zwykle wpływają na rozwój młodych liści. Skoro już zrobiłeś oprysk, to teraz pozostaje tylko obserwacja.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus cyathistipula - opadanie liści i inne problemy w uprawie
Znalazłem starą doniczkę i jest to ficus americana guianensis.
- norbert76
Re: Figowiec laurowy (Ficus americana) - problem z liśćmi
Przędziorki. Polysect nie zadziała.
Zrób oprysk Sanium, Magusem albo Floramite. Powtórz po tygodniu.
Zrób oprysk Sanium, Magusem albo Floramite. Powtórz po tygodniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta