Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
- Alicja125
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
Witaj Krysiu te hortensje Twoje mnie urzekły cudowne. Sadzonki kwitów i siewki super Ci rosną oby dużo słoneczka było . Pozdrawiam miłego wieczoru i zdrówka. 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alicjo witaj
Hortensjową alejkę miałam na poprzedniej działce i możliwość utworzenia podobnej alejki prowadzącej od braki do altany juz była brana pod uwagę w chwili oglądania działek przed ich nabyciem.
Co do siania i siewek to faktycznie, potrzebna nie tylko dobra ręka ale i słoneczko.
Moje pomidorki już 19 marca pikowałam do pojedynczych doniczek.
Przy tej okazji 2 sztuki zmarnowałam ...

Rozpoczęłam też siewy bylin ale z racji kurczącego się miejsca na parapecie wykorzystuję sposób zza wschodniej granicy siejąc nasiona w tzw "ulitki"
Oszczędność miejsca, ziemi i łatwość przenoszenia podrośniętych roślin do doniczek juz na działce lub do gruntu bo przy odwijaniu tego "ślimaka" sadzonki nie mają poplątanych korzeni i nie trzeba ich wyciągać z ziemi.

Widać siewki i od razu zachowane odległości

Pozdrawiam i lecę w odwiedziny do waszych ogrodów .
Witam
Koleusy uprawiam głownie na działce ale zimowanie i cała operacja ukorzeniania i pielęgnacji maluchów to czas przedwiośnia więc w domu.
Rosną zarówno w gruncie jak i w doniczkach bo sa takim przenośnym kolorowym akcentem gdy na danej rabacie zaczyna robić się mniej kolorowo.
Dołuję wtedy doniczkę lub po prostu przenoszę całość do gruntu.
Dekorują również miejsce wypoczynkowe .
Wczoraj przesadzałam sadzonki koleusów do większych doniczek bo juz ładnie podrosły i niektóre potrzebowały przycinania. Dzięki temu mam nowe do ukorzeniania.
TILT A WHIRL koleus blumego

tak wygląda latem

FLAMINGO koleus blumego

i wygląd z lata

THEATER VELVET koleus hybryda

wygląd tej odmiany w sezonie

Hortensjową alejkę miałam na poprzedniej działce i możliwość utworzenia podobnej alejki prowadzącej od braki do altany juz była brana pod uwagę w chwili oglądania działek przed ich nabyciem.
Co do siania i siewek to faktycznie, potrzebna nie tylko dobra ręka ale i słoneczko.
Moje pomidorki już 19 marca pikowałam do pojedynczych doniczek.
Przy tej okazji 2 sztuki zmarnowałam ...

Rozpoczęłam też siewy bylin ale z racji kurczącego się miejsca na parapecie wykorzystuję sposób zza wschodniej granicy siejąc nasiona w tzw "ulitki"
Oszczędność miejsca, ziemi i łatwość przenoszenia podrośniętych roślin do doniczek juz na działce lub do gruntu bo przy odwijaniu tego "ślimaka" sadzonki nie mają poplątanych korzeni i nie trzeba ich wyciągać z ziemi.

Widać siewki i od razu zachowane odległości

Pozdrawiam i lecę w odwiedziny do waszych ogrodów .
Witam

Koleusy uprawiam głownie na działce ale zimowanie i cała operacja ukorzeniania i pielęgnacji maluchów to czas przedwiośnia więc w domu.
Rosną zarówno w gruncie jak i w doniczkach bo sa takim przenośnym kolorowym akcentem gdy na danej rabacie zaczyna robić się mniej kolorowo.
Dołuję wtedy doniczkę lub po prostu przenoszę całość do gruntu.
Dekorują również miejsce wypoczynkowe .
Wczoraj przesadzałam sadzonki koleusów do większych doniczek bo juz ładnie podrosły i niektóre potrzebowały przycinania. Dzięki temu mam nowe do ukorzeniania.
TILT A WHIRL koleus blumego

tak wygląda latem

FLAMINGO koleus blumego

i wygląd z lata

THEATER VELVET koleus hybryda

wygląd tej odmiany w sezonie

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Witaj Krysiu
Gratuluję nowej działki, pięknie już zagospodarowana, fajnie że udało się przenieść większość roślin. Hortensjowa alejka wygląda wspaniale.
Ciekawa metoda siania w ulitkach.
Cudne masz koleusy.

Gratuluję nowej działki, pięknie już zagospodarowana, fajnie że udało się przenieść większość roślin. Hortensjowa alejka wygląda wspaniale.
Ciekawa metoda siania w ulitkach.
Cudne masz koleusy.
- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu super pomysł z tą hortensjową alejką, a i efekt cudowny
Koleusy w tych ciemnych barwach mnie urzekły
Fajny też pomysł na wysiew nasion w ulitkach 
Pozdrawiam cieplutko i miłego tygodnia

Koleusy w tych ciemnych barwach mnie urzekły

Pozdrawiam cieplutko i miłego tygodnia

Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Przydomowy ogród emerytki
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu alejka hortensjowa to super pomysł, wiem że podobnie miałaś na starej działce. Tak obsadzona ścieżka zaprasza do ogrodu, aż chce się wejść dalej.
Krysiu zapytam o koleusy moje sadzone w styczniu bardzo się rozrosły, uszczykiwałam je pod koniec lutego, ale one dalej porosły. Czy nie za późno na ich ponowne ścięcie i ukorzenienie. Wydaje mi się, że takie wysokie to nie za bardzo do donic dam, nie będą ładnie wyglądać. Co mi doradzisz.
Krysiu zapytam o koleusy moje sadzone w styczniu bardzo się rozrosły, uszczykiwałam je pod koniec lutego, ale one dalej porosły. Czy nie za późno na ich ponowne ścięcie i ukorzenienie. Wydaje mi się, że takie wysokie to nie za bardzo do donic dam, nie będą ładnie wyglądać. Co mi doradzisz.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Cześć Krysiu
Przyszłam tu skuszona koleusami, ale widzę że więcej jedt do podziwiania.
Przepiękny mialaś ten koleusowy szpalerek!

Przyszłam tu skuszona koleusami, ale widzę że więcej jedt do podziwiania.
Przepiękny mialaś ten koleusowy szpalerek!
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Krysiu! witaj, dawno mnie tu nie było, dużo wydarzyło się. Czasami zatęsknimy za znanymi nam ogródkami a jeszcze do tego pamiętałam że jesteś fanką koleusów to zajrzałam i są ku mojej uciesze. Piękne niezawodne w kolorach tylko trzeba pamiętać że delikatne są. W 2019 późną jesienią kiedy miałam jeszcze w ogródeczku nagle przyszła zimna noc... i po nich.
Piękną jak zwykle masz działeczkę. A zaskrońców to chyba już nie będziesz miała
ja boję się ich choć są niegroźne.
pozdrawiam cieplutko.
Piękną jak zwykle masz działeczkę. A zaskrońców to chyba już nie będziesz miała

pozdrawiam cieplutko.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 mar 2021, o 21:53
Pomysł z ROŚLINNĄ ROLADKĄ koniecznie trzeba opatentować!!!. Ogrodu i kwiatów Takich kwiatów należy życzyć WSZYSTKIM!. Zdrówenka i Siły co skały przenosi !.
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj Krysiu nowa działeczka pięknie wygląda dobrze że założyłaś od nowa cieszę się że mnie odwiedziłaś i wzajemnie odwiedziłam ciebie.Zyczę zdrowych pogodnych Swiąt tak w trudnym czasie. 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Gosiu witam i pozdrawiam 
Dzięki temu, że podjęliśmy się przeniesienia sporej ilości nasadzeń już po pierwszym sezonie sąsiedzi mówili,że działka zagospodarowana jakby miała z wiele lat
Byliny łatwiej ale krzewy kilkunastoletnie, a tyle już mają moje pierwsze hortensje przesadzałam z bijącym sercem.
Po posadzeniu bardzo mocno redukowałam "górę" zarówno krzewów jak i drzew. To była dobra decyzja bo pierwsze lato było suche u upalne i ? podlewaniom nie było końca.
Nie wszystkie hortensje zmieściły się przy alejce więc porozrzucałam je na rabatach

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na kolejne spacery.
Halinko witam i dziękuję za pochlebne opinie i bardzo się cieszę, że moja praca podoba się innym ogrodniczkom.
"Ulitki" używam nie tylko do siewu ale pikowania siewek a także ukorzeniania sadzonek.

Tej wiosny ukorzeniałam też przycięte sadzonki zielne fuksji i póki co rosną
Dla Ciebie
Koleus COOPER i rózne wybarwienie w zależności od stanowiska i pory roku

Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka
Dorotko witaj
Sama wiesz, jak ja kocham te nasze hortensje i zawsze szukam dla nich odpowiedniej miejscówki aby je wyeksponować
Koleusy przycina się kiedy nam pasuje. Tu nie ma żadnych odgórnych terminów bo wszystko zależy od nas.
Dla Ciebie

Foxowa witaj fanko koleusów
Nie zaglądam ostatnio do wątku tematycznego to zaczęłaś mnie szukać ...
Jedna z moich ulubienic - bawi się kolorami jak dziecko

Misiu cale wieki nie miałyśmy ze sobą kontaktuj ale pamiętasz mnie i znalazłaś drogę
Dziękuję za miłe słowa , a co do zaskrońców to prawda, sporadycznie widzę je w drodze na działkę ale u siebie nie bo nie ma wody.
Nawet żab niewiele choć do rzeki nie jest aż tak daleko. Lato 2018 i 2019 suche i upalne, całe szczęście, że ostatni sezon był normalniejszy jeśli chodzi o opady.
Za to pełen anomalii...

Mario witaj
Jesteś nowa wiec tym bardziej cieszę się, że mogę Cię gościć u siebie
Mam nadzieję, że wkrótce założysz swój wątek personalny i pokażesz swoje roślinki.
Pozdrawiam i zapraszam na kolejny spacer.
Teresko witam i dziękuję .
U Ciebie już dość dawno widziałam wiosnę ale i u mnie w tym tygodniu rozkwitły wreszcie krokusy . Tak bardzo chciałam aby wreszcie zakwitły i cieszyłam się nimi jak małe dziecko

Pozdrawiam i dziękuję za piękne życzenia.

Dzięki temu, że podjęliśmy się przeniesienia sporej ilości nasadzeń już po pierwszym sezonie sąsiedzi mówili,że działka zagospodarowana jakby miała z wiele lat
Byliny łatwiej ale krzewy kilkunastoletnie, a tyle już mają moje pierwsze hortensje przesadzałam z bijącym sercem.
Po posadzeniu bardzo mocno redukowałam "górę" zarówno krzewów jak i drzew. To była dobra decyzja bo pierwsze lato było suche u upalne i ? podlewaniom nie było końca.
Nie wszystkie hortensje zmieściły się przy alejce więc porozrzucałam je na rabatach

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na kolejne spacery.
Halinko witam i dziękuję za pochlebne opinie i bardzo się cieszę, że moja praca podoba się innym ogrodniczkom.
"Ulitki" używam nie tylko do siewu ale pikowania siewek a także ukorzeniania sadzonek.

Tej wiosny ukorzeniałam też przycięte sadzonki zielne fuksji i póki co rosną
Dla Ciebie
Koleus COOPER i rózne wybarwienie w zależności od stanowiska i pory roku

Dorotko witaj
Sama wiesz, jak ja kocham te nasze hortensje i zawsze szukam dla nich odpowiedniej miejscówki aby je wyeksponować

Koleusy przycina się kiedy nam pasuje. Tu nie ma żadnych odgórnych terminów bo wszystko zależy od nas.
Dla Ciebie

Foxowa witaj fanko koleusów

Nie zaglądam ostatnio do wątku tematycznego to zaczęłaś mnie szukać ...
Jedna z moich ulubienic - bawi się kolorami jak dziecko

Misiu cale wieki nie miałyśmy ze sobą kontaktuj ale pamiętasz mnie i znalazłaś drogę

Dziękuję za miłe słowa , a co do zaskrońców to prawda, sporadycznie widzę je w drodze na działkę ale u siebie nie bo nie ma wody.
Nawet żab niewiele choć do rzeki nie jest aż tak daleko. Lato 2018 i 2019 suche i upalne, całe szczęście, że ostatni sezon był normalniejszy jeśli chodzi o opady.
Za to pełen anomalii...

Mario witaj

Jesteś nowa wiec tym bardziej cieszę się, że mogę Cię gościć u siebie

Mam nadzieję, że wkrótce założysz swój wątek personalny i pokażesz swoje roślinki.
Pozdrawiam i zapraszam na kolejny spacer.
Teresko witam i dziękuję .
U Ciebie już dość dawno widziałam wiosnę ale i u mnie w tym tygodniu rozkwitły wreszcie krokusy . Tak bardzo chciałam aby wreszcie zakwitły i cieszyłam się nimi jak małe dziecko

Pozdrawiam i dziękuję za piękne życzenia.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Witaj Krysiu masz juz super zagospodarowaną nową działkę ,a hortensje wyglądają jakby już lata tam były
. Sporo pracy wykonaliście ,ale warto było, bo teraz masz już cudnie
.Wczoraj przez przypadek zauważyłam Twój wątek i bardzo się cieszę ,ze mogę znów podziwiać Twoje królestwo. U Ciebie zawsze można sie ciekawych rzeczy dowiedzieć zaraz też musiałam poszperać coś na temat tych ulitków,bo wiesz że jestem ciekawska nowości
Dużo zdrówka i radości w nowym sezonie, a także zdrowych i spokojnych Świat 

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Krysiu oj czarujesz tymi koleusami aż oczu nie mogłam oderwać a i piękne portrety im robisz. 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Koleusy rządzą! Sporo odmian zgromadziłaś Krysiu. Kiedy,ś je uprawiałam w donicach i chyba mnie tak zachęciłaś tymi zdjęciami, że znów do nich w tym sezonie powrócę.
Dawno Cię nie widziałam i dopiero teraz przypadkiem znalazłam Twój nowy wątek i nową działkę. Cieszę się bardzo
Dawno Cię nie widziałam i dopiero teraz przypadkiem znalazłam Twój nowy wątek i nową działkę. Cieszę się bardzo

Ja także melduję się w Twoim wątku. Masz przepiękny, bajkowy ogród ze wspaniałymi roślinami, niektóre widzę po raz pierwszy. Hortensje robią niesamowite wrażenie, ja także się nimi zaraziłam ale moje jeszcze malutkie. Ciekawi mnie jak nazywa się ta kulista delikatnie różowa hortensja https://i.postimg.cc/brh1wP2g/hortensje ... r-2021.jpg. Jest taka delikatna. Natomiast trawy w zestawieniu z szałwiami wyglądają obłędnie. Twój ogród jest dla mnie wielką inspiracją. Uwielbiam takie klimaty.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu to idę moje koleusy dziś przyciąć, a co tam za oknem mamy zimę to przynajmniej w doniczkach coś pogrzebię.
Piękne są hortensjowe widoki, ślicznie urządziłaś rabatki. Chyba sporo gości podziwiających masz przy płocie. Zakładałaś rabatki trzy lata temu, nie wiać, że to tak niedawno obsadzany ogród

Piękne są hortensjowe widoki, ślicznie urządziłaś rabatki. Chyba sporo gości podziwiających masz przy płocie. Zakładałaś rabatki trzy lata temu, nie wiać, że to tak niedawno obsadzany ogród