Magnolia wiosną
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Magnolia wiosną
Witajcie
Ja w zeszłym roku kupiłam magnolię yellow bird, którą z doniczki wysadziłam jesienią do gruntu.
A w tym roku już miała kwiatuszki i zakwitła.
Oto zdjęcie tegoroczne wykonane 9 maja br.
Ja w zeszłym roku kupiłam magnolię yellow bird, którą z doniczki wysadziłam jesienią do gruntu.
A w tym roku już miała kwiatuszki i zakwitła.
Oto zdjęcie tegoroczne wykonane 9 maja br.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 20:21
Witam wszystkich i proszę o pomoc w sprawie magnolii,którą mi sąsiad spalił wapnem czy jakąś zaprawą kiedy ocieplał ścianę domu.Magnolia była aż biała i ziemia koło niej też,wszystkie liście zbrązowiały i poskręcały się. Wapno na pewno jej nie służy,to było w październiku ub.r. Teraz wygląda jakby uschła,nie ma oznak liści ani pączków.Żeby zakwasić ziemię wysypałam jej worek torfu,co jeszcze mogę zrobić? jutro wrzucę jej zdjęcie.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym dobrze przelał podłoże, ale teraz to już po sprawie, bo to było dawno. Teraz jedynie czekać, podlewać co jakiś czas. Kawałki tego betonu, czy wapna zostały wyzbierane?
-
Tam nie było kawałków wapna tylko biały proszek takie sypkie wapno.Nasypałam kwaśnego torfu i podlałam bardzo dużo,dziś również podlałam obficie i czekam,ucięłam kawalątek gałązki i ona nie jest sucha. jest żywa,więc może jeszcze jest nadzieja...
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
A jaka duża ta magnolia? Może da się ją przesadzić?
Jeśli nie ma śladów pączków, to może być już za późno, ale jeśli ma jej się na życie a jest duża, to ja bym wybrała całą górną warstwę gleby, tam gdzie leżało wapno i uzupełniła ubytek kwaśnym torfem. Na to kora przekompostowana. Dodatkowo bym zakwasiła siarką w żelu rozpuszczoną w wodzie.
Jeśli nie ma śladów pączków, to może być już za późno, ale jeśli ma jej się na życie a jest duża, to ja bym wybrała całą górną warstwę gleby, tam gdzie leżało wapno i uzupełniła ubytek kwaśnym torfem. Na to kora przekompostowana. Dodatkowo bym zakwasiła siarką w żelu rozpuszczoną w wodzie.
Pozdrawiam Lucyna
-
Magnolia jest wyższa ode mnie,ma ok 170-180cm.Trochę ziemi z wierzchu zebrałam,bałam się wziąć za dużo,żeby nie uszkodzić korzeni i wysypałam tam cały worek torfu. Teraz staram się intensywnie podlewać,kupię tę siarkę w żelu i zobaczymy co się będzie działo.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Dama kameliowa Ja bym się nie bała tak bardzo o te kilka korzeni. Te z wierzchu to tylko niewielki procent całej bryły korzeniowej. Ja kilka swoich przesadzałam i świetnie ten zabieg zniosły
Pozdrawiam Lucyna
-
Ok. skoro tak mówisz to zbiorę więcej ziemi i jeszcze zakwaszę podłoże,ale dziś zobaczyłam,że jednak zaczyna wypuszczać malutkie pączki
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Zakwitła moja wspaniała magnolia Loebnera "Leonard Messel - ale się niepokoję, czy kwiaty wytrzymają to zapowiedziane załamanie pogody - są bardzo delikatne.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara