Bukszpan
- direct2brain
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2011, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bukszpan
Witajcie. Pomóżcie ogrodnikowi tak zielonemu jak liście bukszpanu ;)
Planuję w niedługim czasie posadzić przy chodniczku bukszpany 'Suffruticosa' (około 6 metrów). Chciałbym docelowo uzyskać niski (20-25cm), ale zwarty "murek" (wąski, a więc sadzone szeregowo, a nie na 2-3 rzędy) i zastanawiam się nad rozstawą (a co dalej idzie nad ilością roślinek do kupienia) - w źródłach podawane są bardzo różne informacje a wiadomo, że najlepiej popytać kogoś, kto zna temat z autopsji. W szkółce poradzono mi 4 sztuki na metr, ale wydaje mi się to zdecydowanie za luźno. Widziałem też wpisy, aby posadzić 8-10 na metr i nie wiem, czy to nie przegięcie w drugą stronę? Tak posadzone nie przeszkadzają sobie nawzajem? Sadzonki będę miał prawdopodobnie kopane z gruntu, 3-letnie, a więc już trochę rozkrzewione.
Planuję w niedługim czasie posadzić przy chodniczku bukszpany 'Suffruticosa' (około 6 metrów). Chciałbym docelowo uzyskać niski (20-25cm), ale zwarty "murek" (wąski, a więc sadzone szeregowo, a nie na 2-3 rzędy) i zastanawiam się nad rozstawą (a co dalej idzie nad ilością roślinek do kupienia) - w źródłach podawane są bardzo różne informacje a wiadomo, że najlepiej popytać kogoś, kto zna temat z autopsji. W szkółce poradzono mi 4 sztuki na metr, ale wydaje mi się to zdecydowanie za luźno. Widziałem też wpisy, aby posadzić 8-10 na metr i nie wiem, czy to nie przegięcie w drugą stronę? Tak posadzone nie przeszkadzają sobie nawzajem? Sadzonki będę miał prawdopodobnie kopane z gruntu, 3-letnie, a więc już trochę rozkrzewione.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jak ukorzenić winogron i bukszpan???
Tak wymyśliłam. Mam teraz na święta gałązki bukszpanu w wazonie z wodą. Gałązki zielone, ale końce zdrewniałe, długość ok. 30 cm. I pomyślałam, że za jakieś 2 tyg. wbiję je do ziemi w ogródku licząc, że może się przyjmą i za jakiś czas będzie żywopłot z nich. Czy to jest realne? Jest szansa, że się przyjmą i ukorzenią?
Przycięte ( zniszczone?) Bukszpany
Kupiłem działke na której były rozrośnięte bukszpany które zarosły ścieżkę. Przyciąłem je dość mocno aż do zdrewniałej części. Czy bukszpan wypuści czy nadaje sie na śmietnik? Sterczą gołe patyki na których nie ma młodych pędów.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli mają jeden czy dwa listki to odrodzą się. Jak gołe pędy, uschnięte, bez żadnego liścia, to nic z nich nie będzie.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Insoman - jeśli "gołe patyki" nie są suche - żyją - tylko są bez liści, to nie spiesz się z wyrzucaniem.
Moim zdaniem jeśli żyją, to zaczną wypuszczać liście z paków uśpionych.
Moim zdaniem jeśli żyją, to zaczną wypuszczać liście z paków uśpionych.
Pozdrawiam, Aneta:)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lut 2018, o 11:38
Troszkę odkurzę temat.
Jaki jest najlepszy termin do przycinania bukszpanu i jak znosi radykalne cięcie. Duży rozłożysty krzak około 2m wysokości.
Jak ewentualnie najłatwiej ukorzenić te gałązki, które zostały po cięciu. Będzie tego dużo
Jaki jest najlepszy termin do przycinania bukszpanu i jak znosi radykalne cięcie. Duży rozłożysty krzak około 2m wysokości.
Jak ewentualnie najłatwiej ukorzenić te gałązki, które zostały po cięciu. Będzie tego dużo

- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Gałązki delikatnie usuwałam liście i bezpośrednio wciskałam w ziemię, łatwo się ukorzeniają. Powinno się zasadniczo wkładać do pojemników z torfem i piaskiem, podlać, gałązki ok.15 cm do połowy usunąć delikatnie listki bo ta część "goła" będzie wciśnięta w ziemię przygotowaną, podlać - czekać. Termin tak naprawdę od wiosny kiedy obcinamy bukszpan, wówczas są one świeże i nie zdrewniałe warunek do sierpnia-września maksimum bo mogą się nie ukorzenić.
Jak sadzonkowałam w pojemnikach to przykrywałam sadzonki folią, aby zabezpieczyć przed wysychaniem, ale to już regulować trzeba w miarę potrzeby i pilnować podlewania. Z tego co pamiętam sadzonki stawiałam w cieniu. Sadzonki na stałe miejsce sadziłam dopiero następnego roku, nie ruszałam ich na zimę czy pózną jesienia.
Nie jestem eskpertem ale takie są moje doświadczenia.
Jak sadzonkowałam w pojemnikach to przykrywałam sadzonki folią, aby zabezpieczyć przed wysychaniem, ale to już regulować trzeba w miarę potrzeby i pilnować podlewania. Z tego co pamiętam sadzonki stawiałam w cieniu. Sadzonki na stałe miejsce sadziłam dopiero następnego roku, nie ruszałam ich na zimę czy pózną jesienia.
Nie jestem eskpertem ale takie są moje doświadczenia.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam, ten sposób ukorzeniania bukszpanu jest niezawodny.
9 na 10 sadzonek wykształca korzenie.
Jeszcze lepiej jest jednak nie ucinać gałązki do ukorzeniania, a je odrywać razem z piętką.
Wtedy korzenie pojawiają się szybciej i jest ich więcej.
9 na 10 sadzonek wykształca korzenie.
Jeszcze lepiej jest jednak nie ucinać gałązki do ukorzeniania, a je odrywać razem z piętką.
Wtedy korzenie pojawiają się szybciej i jest ich więcej.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Zaschnięte liście to skutki ubiegłorocznego żerowania gąsienic ćmy bukszpanowej(widoczne odchody).
Najlepiej oczyścić z suchych liści i systematycznie lustrować, czy nie pojawiają się larwy. W tym roku już jedną znalazłam.
U mnie z oprysków sprawdza się ekologiczny Lepinox.
Najlepiej oczyścić z suchych liści i systematycznie lustrować, czy nie pojawiają się larwy. W tym roku już jedną znalazłam.
U mnie z oprysków sprawdza się ekologiczny Lepinox.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.